Σε εξέλιξη το January effect

Η αγορά, καταγράφοντας κέρδη 2,84% στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, δείχνει να κινείται δυναμικά προς τις 3.800 μονάδες, καθώς αυξάνεται ο τζίρος και διευρύνονται οι επενδυτικές επιλογές. Δεν αποκλείεται στη νέα εβδομάδα να παρατηρηθεί αποκόμιση κερδών, αλλά και υψηλή μεταβλητότητα σε δείκτες και μετοχές που βρέθηκαν στο προσκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με κεκτημένη την ταχύτητα από το 2005 έκανε η Σοφοκλέους ”ποδαρικό” με άνοδο 2,84% την πρώτη εβδομάδα του ’06.

Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια σε μία μακροχρόνια, θα επιμένουμε σε αυτό, διαμορφωμένη τάση, που ξεκινά από τα χαμηλά του Μαρτίου του ’03 και κατά την εκτίμησή μας ενδέχεται να βρίσκεται στα μισά μίας 5ετούς – 7ετούς διαδρομής.

Επιμένουμε στη μακροπρόθεσμη τάση γιατί ένα σημαντικό μέρος των επιλογών και του ενδιαφέροντός μας παραμένει επικεντρωμένο επενδυτικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ένα σημαντικό όμως μέρος, ειδικότερα όταν η αγορά ενισχύεται με αυξανόμενους τζίρους και μειούμενη προσφορά σε τεχνικής μορφής διορθώσεις, θα πρέπει να τοποθετείται ακόμη και κερδοσκοπικά σε μετοχές που ακολουθούν ή και συμπαρασύρονται από την φορά.

Παραπέμπει σε... ωκύαλο κίνηση αυτό που συμβαίνει από την αρχή Σεπτεμβρίου, μεθοδικά και συγκροτημένα, σε ένα ευρύτερο μέρος της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Η τάση οδηγεί υψηλότερα για παράδειγμα τον Όμιλο Βιοχάλκο, φορά που πολύ δύσκολα θα αφήσει εκτός γραμμής μετοχές θυγατρικών ακόμη και όταν πρόκειται για την Fitco ή την ”χιλιο-ταλαιπωρημένη” ΣΙΔΜΑ.

Ειδικότερα στην τελευταία μπορεί κάποιος να υποθέσει πως το μεγαλύτερο μέρος των αρνητικών έχει ενσωματωθεί, προεξοφληθεί με πιθανή την ανοδική αντίδραση της μετοχής, με σημαντικό μάλιστα περιθώριο θετικής απόδοσης.

Κάτι ανάλογο, τηρουμένων των αναλογιών, μπορεί λόγου χάρη να ισχύει στον κατασκευαστικό κλάδο για την Ελληνική Τεχνοδομική, την J&P ΑΒΑΞ ή την Μηχανική, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό αφορά μέχρι και την ΑΕΓΕΚ, την Αθηνά ή την ΑΤΤΙ-ΚΑΤ.

Άλλωστε, η Αθηνά είναι η επιχειρηματική μετεξέλιξη της ιστορικής Αρχιρόδον του σκαπανέα Καρπίδα, με αποτίμηση δυσανάλογη των οικονομικών της μεγεθών.

Τηρουμένων των αναλογιών μπορεί να διαμορφωθεί υψηλότερα η αποτίμηση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, εάν και εφόσον η εταιρία κλείσει ακόμη 2-3 συμβόλαια και λάβει μέρος των οφειλόμενων από το δημόσιο, το οποίο, όπως είναι γνωστό, οφείλει περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ στους κατασκευαστές.

Συχνά αναφερόμαστε σε προβληματικούς κλάδους, ομίλους με χαμηλό βαθμό αξιοπιστίας στο κοινό, συχνά με ακραία παραδείγματα για να δοθεί μία ευρύτερη εικόνα της αγοράς.

Μίας αγοράς που βρίσκεται σε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση και αναδιάταξη δυνάμεων και όπου τον πρώτο λόγο έχουν πλέον οι ξένοι και όχι οι Έλληνες θεσμικοί.

Για την ερχόμενη εβδομάδα ζητούμενη είναι η ισχυροποίηση ενός πρώτου εύρους ”στήριξης” (μεταξύ 3.700 και 3.735 μονάδων), η ήπιων τόνων διακύμανση του FTSE 20 (ο δείκτης τεχνικά ”δείχνει” ικανός για την προσέγγιση των 2.100 μονάδων), προκειμένου να διατηρηθεί η τάση, φορά σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος της αγοράς.

Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος, το ”January effect βρίσκεται σε εξέλιξη και στατιστικά το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας απόδοσης προέρχεται από την επίδοση των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου. Αν αυτό ισχύσει τότε ακόμα και ένα profit taking στο ήμισυ του χαρτοφυλακίου στην περίπτωση που η αγορά προσεγγίσει σύντομα τα επίπεδα των 4.000 μονάδων μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικές ετήσιες αποδόσεις προερχόμενες από μια κίνηση λίγων μόνο ημερών”.

Σημείωση: Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί την επόμενη εβδομάδα αφορά στην διαμόρφωση υψηλής μεταβλητότητας και μεγάλου εύρους διακυμάνσεις, μετοχών κυρίως από τη μεσαία, περισσότερο όμως από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ειδικά σε αυτή την κατηγορία μετοχών απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όσους κινούνται στο όριο του Τ+3 ή καλύπτουν με περιθώριο margin μέρος των αγορών τους σε αυτή την κατηγορία τίτλων.

Σε κάθε περίπτωση παραμένουμε θετικοί για το παρόν και το μέλλον της αγοράς, κυρίως για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση και τη στόχευσή μας, που ξεπερνά το μέσο όρο εκτιμήσεων της πλειονότητας των αναλυτών.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Με κέρδη 2,84% ”έκλεισε” την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.767,91 μονάδες από τις 3.663,90 μονάδες όπου είχε διαμορφωθεί στις 30/12/2005.

Ο FTSE 20 ενισχύθηκε κατά 2,64%, ο FTSE 40 σημείωσε άνοδο κατά 5,48%, ενισχυμένος κατά 6,03% εμφανίστηκε ο FTSE 80, ενώ κέρδη 3,14% και 3,09% αποκόμισαν οι FTSE 140 και FTSE International αντιστοίχως.

Άνοδο 3,47% σημείωσε ο δείκτης των Τραπεζών, ενώ ο δείκτης Τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκε κατά 1,95%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο FTSE/XA Ασφαλειών με +12,38% και ακολούθησε ο FTSE/XA Βιομηχανικών Προϊόντων με +8,85%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας δείκτης δεν εμφάνισε απώλειες. Τα μικρότερα κέρδη με +0,96% κατέγραψε ο FTSE/XA Ταξιδιών & Αναψυχής.

Οι 10 μετοχές με τα μεγαλύτερα κέρδη ήταν: PC Systems (102,8%), Μινέρβα (47,9%), Fanco (47,4%), Unibrain (36,9%), Veterin (34,2%), Αθηνά (31,7%), Υγεία (27,9%), Fieratex (26,4%), Imperio (25,4%), ΕΛΒΙΕΜΕΚ (24,6%).

Οι 10 μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν: Plias (16,7%), Δάιος Πλαστικά (14,5%), Ξυλεμπορία (κ) (14,4%), ΑΝΕΚ Lines (προνόμιο εκδ. 1990) (10,2%), Ξυλεμπορία (π) (10%), Λιβάνης (9,1%), Alsinco (6,7%), Κλουκίνας – Λάππας (6%), ΖΑΜΠΑ (5,8%), Δρομέας (4,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v