Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρειαζόμαστε (και) τα διδάγματά μας

Η υπέρβαση των 11.000 μονάδων από τον Dow, η συμφωνία μεταξύ Hyatt – BC Partners και οι χθεσινές αρμόδιες υπομνήσεις μπορεί να ενισχύσουν το θετικό, πλην όμως σε λογικότερο πλαίσιο, κλίμα. Χθες δοκιμάστηκαν οι αντοχές αρκετών μετοχών όχι μόνο από τη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και από τη θεωρούμενη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τον Dow Jones υψηλότερα των 11.000 μονάδων, τη φορά ανοδική στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές και την κίνηση Hyatt να προοιωνίζεται τις επόμενες, παραμένει σε ισχύ η θετική φορά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετά τις χθεσινές... συστάσεις των αρμόδιων και την αποθέρμανση ενός σημαντικού μέρους της αγοράς, υπάρχει εκτίμηση πως οι ”παίκτες” μπορεί να κινηθούν με ηπιότερο ρυθμό και λογικότερες κινήσεις.

Με αφορμή τη χθεσινή συμφωνία Hyatt – BC Partners, που από τον οικονομικό Τύπο αναφέρεται ως η μεγαλύτερη μη τραπεζική συμφωνία στο ελληνικό χρηματιστήριο, θα σταθούμε σε μια σχετικά πρόσφατη δήλωση – υπόμνηση του Σπύρου Μπέλλου.

Ο διορατικός χρηματιστής της ΚΑΠΠΑ, μέσω της οποίας πραγματοποιήθηκε η σχετική πώληση του 51,7% της Hyatt, είχε αναφέρει πως το 2005 ήταν χρονιά που ”άλλαζαν χέρια μετοχές”. Για το 2006 εκτιμούσε πως ”θα αλλάξουν χέρια εταιρίες”.

Άλλωστε ο ίδιος τον Δεκέμβριο αναφερόταν σε τρεις – τέσσερις πιθανές συμφωνίες που είχε η εταιρία του ”στα σκαριά”, εκτίμηση που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο στην ΚΑΠΠΑ, αλλά αφορά τουλάχιστον σε άλλες τέσσερις – έξι ισχυρές χρηματιστηριακές-μεσάζοντες.

Από τεχνικής πλευράς, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αναλυτές σημειώνουν πως καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος από το ”κενό” που διαμορφώθηκε μεταξύ των τελευταίων δύο συνεδριάσεων (με κάτω τιμή τις 3.765,9 μονάδες της 6ης Ιανουαρίου).

Από την άλλη, αναδείχθηκαν εκείνες οι μετοχές της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που κράτησαν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών της στη διάρκεια μιας σημαντικής διόρθωσης (ειδικότερα για τον SC–80).

Νέα υψηλά τελευταίων ετών, με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατομμυρίου τεμαχίων, καταγράφηκαν για τη ΜΕΤΚΑ, σε νέα υψηλά η Motor Oil, αλλά και τα Λιμάνια, η Jumbo, η Audiovisual, η ΕΧΑΕ και αρκετές ακόμη μετοχές εταιριών όχι μόνο από την υψηλή ή τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χθες είναι η αλήθεια πως δοκιμάστηκαν οι αντοχές αρκετών που κινούνται στο όριο του Τ+3, σε μια αγορά που έστελνε έγκαιρα προειδοποιητικά μηνύματα από τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Δόθηκαν όμως και χρήσιμα διδάγματα, υπενθυμίσεις, τόσο με αφορμή την περίπτωση του Λεβεντάκη όσο και του Υγεία και ορισμένων ακόμη.

ΣΗΜ. Είναι προφανές πως μια μετοχή με τη διαχρονική πορεία και συμπεριφορά των τελευταίων δυόμισι ετών όπως η Φουρλής, δικαιούται μία διόρθωση. Μόνο που το χθεσινό -15% δεν ήταν απλή διόρθωση και αφορμή δεν στάθηκε τόσο η υποβάθμιση της Citigroup, όσο οι πωλήσεις θέσεων μετόχων της εταιρίας.

Ειδικότερα, για την περίπτωση της Φουρλής το χθεσινό -15% προκάλεσε αρνητική εντύπωση σε πολλά συντηρητικά στελέχη της αγοράς, επαναλαμβάνουμε όχι λόγω της διόρθωσης, αλλά της εικόνας της μετοχής και των όσων είχαν προηγηθεί στην άνοδο των τελευταίων ημερών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v