Ομαλοποιείται το... ράλι

Η άνοδος που ξεκίνησε από τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση διαχέεται, με ορισμένες υπερβολές είναι αλήθεια, στη Μεσαία – Μικρή Κεφαλαιοποίηση. Βέβαια, η αγορά... στέλνει τα μηνύματά της είτε πρόκειται για ενθαρρυντικά, όπως η συντήρηση της ανοδικής φοράς βασικών μετοχών, είτε προειδοποιητικά, όπως για τους κινδύνους που... ελλοχεύουν σε ανάλογες περιόδους γενικευμένης ευφορίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πολλά και χρήσιμα είναι τα συμπεράσματα που εξάγονται ειδικά αυτή την περίοδο.

Αναφερόμαστε στα επιμέρους του Λεβεντάκη, του Υγεία ή ακόμη και των δηλώσεων του ίδιου του ΥΠΕΘΟ.

Στην πρώτη περίπτωση, καταγράφεται το ανοιχτό ενδεχόμενο εγκλωβισμών σε περιόδους που η αγορά ή καλύτερα ένα τμήμα της... εκτραχύνεται.

Στη δεύτερη, η προσοχή που θα πρέπει να επιδεικνύεται σε φήμες, πληροφορίες, ακόμη και σε σχεδόν... βέβαιες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Στην περίπτωση του υπουργού, θα πρέπει -αν μη τι άλλο- να παραδεχτούμε πως κινείται τουλάχιστον πιο έξυπνα από τους προκατόχους του.

Θετικό, όπως άλλωστε είχε προδιαγραφεί, είναι το κλίμα σε ευρύτατο μέρος της αγοράς, καθώς η τάση που είχε διαμορφωθεί μετά τις 11:30 διαχύθηκε σταδιακά μετά τις 14:00 σε ένα ευρύ φάσμα εισηγμένων.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών έχει διαμορφωθεί στο περίπου 6,5 – 7 προς 1, αν και για τη συνέχεια αναμένεται η φορά αυτή να αμβλυνθεί, σε επιμέρους τίτλους.

Οι συναλλαγές που (περί τις 14:30) ξεπερνούσαν τα 220 εκατ. ευρώ παραμένουν επικεντρωμένες σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, χωρίς ωστόσο να υστερούν σε εμπορευσιμότητα, αρκετοί τίτλοι της Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Συνολικότερα ανοδική είναι η αντίδραση των μετοχών θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, τίτλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (με ιδιαίτερη μνεία για τα λιμάνια) και μετοχές των οποίων η τιμή έχει ήδη διαμορφωθεί υψηλότερα προηγούμενων ”κορυφών”.

Από αυτή την κατηγορία ενδεικτική είναι η περίπτωση της Audio Visual (με 9,5%) στα 3,48 ευρώ και ορισμένων ακόμη τίτλων με αποτίμηση στα υψηλά πενταετίας.

Για τη συνέχεια, θα ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η επιλεκτική... αποθέρμανση σε ένα τμήμα της αγοράς, με πιθανή την προσαρμογή του Γ.Δ. ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα των 3.820 μονάδων.

Το θετικό είναι πως η αγορά βρίσκεται σε ένα σημείο, που κάποιες από τις... ακρότητες αυτοδιορθώνονται στο πλαίσιο άμυνας του ίδιου του συστήματος.

Κάτι τέτοιο πέρα από δικαιολογημένο και θεμιτό είναι ευπρόσδεκτο, σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας των αναλυτών, οι οποίοι φρονούν πως το περιθώριο αντίδρασης της αγοράς είναι σημαντικό και υψηλότερο των 3.400 μονάδων.

Με μέτρο, όμως, και σύνεση, όπως συνηθίζεται να μας προτρέπουν οι συντηρητικοί της Σοφοκλέους.

Θα πρέπει για πολλοστή φορά να αναφερθούμε στην καταλυτική σημασία της παρουσίας των ξένων στη διαμόρφωση της εικόνας της αγοράς μας.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας αρκετών εισηγμένων θα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται αρκετές παρουσιάσεις ελληνικών εταιριών σε ξένους, αλλά και σε Έλληνες διαχειριστές.

Στην ευρωπαϊκή αγορά σημαντικότερο θεωρείται το τριήμερο που διοργανώνεται από την ODDO στις Κάνες από την Τετάρτη μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή.

Από πλευράς Σοφοκλέους συμμετέχουν οι εταιρίες Μυτιληναίος (ως όμιλος για Μυτιληναίο, Μέτκα, Αλουμίνιον, αμφότερες με αυξημένες συναλλαγές και σήμερα), αλλά και οι εισηγμένες Πειραιώς, Γερμανός, Σαράντης, Hyatt, Πλαίσιο και Notos Com.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v