Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιάρθρωση θέσεων στα υψηλά

Στα υψηλά της ευρύτερης περιοχής των 3.800 μονάδων πραγματοποιείται ίσως η πρώτη σημαντικής έκτασης αναδιάρθρωση θέσεων και κατοχύρωσης κερδών στη διάρκεια της ανόδου της αγοράς από τον Απρίλιο του 2003. Με αιχμή τη Eurobank ο Γ.Δ. συντηρείται υψηλότερα των 3.800 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρούνται οι συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αυτό όχι τόσο γιατί δοκιμάζεται η αντοχή ενός μεγάλου μέρους του υπολοίπου της αγοράς όσο κυρίως λόγω της πιθανής κατοχύρωσης κερδών στα ξένα χρηματιστήρια.

Η διακύμανση των βασικών δεικτών συνεχίζεται ομαλά μετά τις 14:00, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 1 και τον FTSE-20 να διατηρεί την, βραχυπρόθεσμα, ανοδική φορά του.

Ο Γ.Δ. παραμένει υψηλότερα των 3.800 μονάδων, καθώς για μετοχές του FTSE-20 συντηρείται το αγοραστικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από την αρχή της συνεδρίασης.

Στο υπόλοιπο της αγοράς, όπου και χθες έγινε μία σημαντική πρώτη... εκκαθάριση, ξεχωρίζει η με αυξημένες συναλλαγές αντίδραση μετοχών ακτοπλοϊκών εταιριών (ΝΕΛ, Blue Star, Μινωικές), θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (αλλά και της ίδιας της μητρικής) και μετοχών όπως Inform Lykos, Sanyo, Delta Project, Everest, Hitech, ΔΟΛ, Τεγόπουλος, Εδραση και αρκετών ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Βέβαια, μετοχή–στυλοβάτης της σημερινής αντίδρασης ήταν και παραμένει η Eurobank, που μετά την ανάλυση της Merrill Lynch και την υπέρβαση των 28,5 ευρώ φαίνεται πως μπορεί βραχυπρόθεσμα να συμβάλει στη συντήρηση της τάσης του FTSE-20 και να προσφέρει σημαντική ”στήριξη” στην αγορά από τα τρέχοντα επίπεδα της ευρύτερης περιοχής των 3.800 μονάδων.

Επειδή πρόκειται για μία ευρύτερη περιοχή, όπου οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει την εμφάνιση σημαντικών πωλήσεων –κάτι που ενισχύεται σταδιακά– και μιας γενικότερης αναδιάταξης μετοχών θέσεων, θα χρειαστούν περισσότερες από 2-3 συνεδριάσεις, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τάση, η ψυχολογία και να διαμορφωθούν οι νέες πλέον ισορροπίες σε χρηματιστηριακό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v