Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος και πότε έρχεται το τέλος!

Ο καλύτερος παίκτης στην αγορά είναι εκείνος που κατορθώνει να χάνει λίγα στην πτώση και να κερδίζει πολλά στην άνοδο. Με άλλα λόγια, εκείνος που κατορθώνει να βγάλει θετικό ισολογισμό στο τέλος. Ωραία όλα αυτά! Από θεωρία σκίζουμε! Και πότε έρχεται το τέλος; Την απάντηση την έδωσαν πριν από δεκαπέντε χρόνια στον γράφοντα δύο ηλικιωμένα αδέλφια!

Η άνοδος και πότε έρχεται το τέλος!
Ο καλύτερος παίκτης στην αγορά είναι εκείνος που κατορθώνει να χάνει λίγα στην πτώση και να κερδίζει πολλά στην άνοδο. Με άλλα λόγια, εκείνος που κατορθώνει να βγάλει θετικό ισολογισμό στο τέλος.

Ωραία όλα αυτά! Από θεωρία σκίζουμε! Και πότε έρχεται το τέλος; Την απάντηση την έδωσαν πριν από δεκαπέντε χρόνια στον γράφοντα δύο ηλικιωμένα αδέλφια!

Μέρες 1990. Περπατούσα νευρικά στο φουαγιέ του χρηματιστηρίου, έχοντας υποστεί μια αληθινή πανωλεθρία σε διάστημα λίγων λεπτών. Στο φουαγιέ τότε δεν σύχναζαν πολλοί άνθρωποι.

Οι πολλοί ήταν στο ”κάγκελο”, για να δίνουν ”online” τις εντολές τους στους χρηματιστές. Χέρι χέρι! Τέλος πάντων. Την ημέρα εκείνη στο φουαγιέ ήμουν εγώ και δύο ηλικιωμένα αδέλφια.

Ο πιο πανικοβλημένος της ημέρας με τους μοναδικούς ατάραχους επενδυτές της Σοφοκλέους! Τους παρακολουθούσα καιρό. Είτε ανέβαινε το χρηματιστήριο είτε έπεφτε, εκείνοι ήταν το ίδιο ήρεμοι και χαμογελαστοί.

Βλέποντας τον πανικό μου, με φώναξαν κοντά τους και μου είπαν την ιστορία τους: ”Είμαστε εδώ πριν από τον πόλεμο. Έχουν δει πολλά τα μάτια μας. Ανόδους, πτώσεις, χαρές και καταστροφές. Βάλαμε πολλά λεφτά στο χρηματιστήριο και εξακολουθούμε να έχουμε πάνω κάτω τα ίδια χρήματα.

Βλέπεις, κάνουμε πράξεις σπανίως. Όταν η αγορά έπεφτε δεν πουλάγαμε, επειδή οι μετοχές ήταν τζάμπα. Κι όταν οι μετοχές ανέβαιναν, προσδοκούσαμε μεγαλύτερα κέρδη. Αυτό που δίδει το πραγματικό κέρδος στο χρηματιστήριο δεν είναι το να αγοράζεις και να πουλάς συνεχώς μετοχές, αλλά να αγοράζεις και να πουλάς στον σωστό χρόνο”.

Η ερώτησή μου ήταν εύλογη: ”Και πότε πουλάμε;”. Η απάντηση, όμως, δεν ήταν και τόσο αναμενόμενη: ”Τα κέρδη δεν τα παίρνεις επειδή είσαι περισσότερο έξυπνος από τους άλλους. Κερδίζεις γιατί βρέθηκες στο σωστό σημείο στον σωστό χρόνο.

Στην ανθρώπινη φύση, ωστόσο, είναι να ιδιοποιείται τα καλά, όταν αυτά αποτελούν προϊόν του δικού του κόπου και να αποποιείται τα κακά. Όταν, λοιπόν, καθίσεις στην πολυθρόνα του σπιτιού σου και σκεφτείς ότι είσαι ένας πλούσιος και έξυπνος άνθρωπος, τότε φρόντισε να πουλήσεις τα πάντα.

Και επειδή η ρευστότητα θα σε ξαναβάλει μέσα στην αγορά στην πρώτη διόρθωση, φρόντισε να κάνεις κάτι με τα χρήματα αυτά για να μην μπορείς να τα αγγίξεις”.

Αυτό είναι το απόσταγμα της εμπειρίας δύο παλαιών παικτών της Σοφοκλέους. Δύο ανθρώπων που παρακολουθούσαν καθημερινά το ταμπλό και είχαν μάθει (πληρώνοντας τα σχετικά ”δίδακτρα”) να βλέπουν το μεγάλο έργο και όχι μόνο το μικρό που εξελίσσεται καθημερινά στις οθόνες μας.

Αν αναζητάτε μία απάντηση στο ερώτημα ”πότε βγαίνουμε;”, έχετε ήδη μία απάντηση: Όταν θα πιστέψετε ότι με τη δική σας σοφία και ”μαγκιά” έχετε κατορθώσει να τους τα ”πάρετε”.

Βλέπετε, όσο έξυπνος κι αν είναι κανείς, δεν μπορεί να είναι περισσότερο έξυπνος από την ίδια την αγορά. Κι αυτή φροντίζει κάθε φορά να μας δίνει ό,τι εκείνη θέλει. Ούτε σέντσι παραπάνω...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v