Πρωταγωνιστής η... μεταβλητότητα

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με αιχμή τη Eurobank, επανέρχεται στο προσκήνιο, παίρνοντας και πάλι τα... σκήπτρα από τη χαμηλότερη. Μεθοδικά οι ξένοι με αναλύσεις τους στοχοθετούν υψηλότερα τον πήχη για μετοχές όπως οι Eurobank, ΟΠΑΠ, αλλά και οι ΔΕΗ, Alpha Bank.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή τη Eurobank αντέδρασε από τα χαμηλά των 3.772,2 μονάδων η υψηλή κεφαλαιοποίηση, καλύπτοντας σταδιακά αρχικά τις απώλειες και επιστρέφοντας μετά τις 12:10 σε θετικό έδαφος.

Η επαναφορά του Γ.Δ. υψηλότερα των 3.800 μονάδων πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 90 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορούσε στις αγορές συγκεκριμένων μετοχών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μετοχές όπου οι ξένοι έχουν ήδη προνοήσει να δημοσιοποιήσουν αναλύσεις - εκθέσεις τους, με ενδεικτικότερη την περίπτωση της Eurobank.

Νωρίτερα η Merrill Lynch αναβάθμιζε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 35 ευρώ, που μετά τη διάσπαση των 28,5 ευρώ απέκτησε επιπλέον δυναμική φτάνοντας μέχρι και 3,2% υψηλότερα.

Σε επίσης σημερινή ανάλυση της CSFB, τίθεται τιμή–στόχος στα 25 ευρώ για τη ΔΕΗ, ενώ χθες UBS και Morgan Stanley αναθεωρούσαν τον πήχη για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Να μην παραλείψουμε βεβαίως και την τελευταία (5/1) αναθεώρηση στα 28,5 ευρώ της τιμής–στόχου για την Alpha Bank από την Deutsche Bank.

Η προτίμηση των ξένων ήταν και παραμένει εμφανώς επικεντρωμένη σε μετοχές εταιριών κυρίως του FTSE-20 και διερευνητικά του Mid 40 (και σε ελάχιστες περιπτώσεις του SC-80).

Φάνηκε άλλωστε από χθες πως κυρίως ο FTSE-20 και δευτερευόντως ο Mid 40 είχαν ελάχιστα... προβλήματα σε σύγκριση με τον SC-80.

Η τάση και η διαχρονική φορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και των επιλεγμένων μεσαίων συνεχίζεται, καθώς αντιδρούν ανοδικά ο όμιλος Βιοχάλκο στο σύνολό του, ο όμιλος Μυτιληναίου (εν όψει και της παρουσίασης στο επενδυτικό τριήμερο στις Κάνες, από αύριο μέχρι και Παρασκευή), μετοχές ακτοπλοϊκών εταιριών, εκδοτικών ομίλων (ΔΟΛ, Τεγόπουλος, Τηλέτυπος), αλλά και οι Ηρακλής, Intralot, Intracom, ΕΥΔΑΠ, Μαΐλλης, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.

Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι να συντηρηθεί η φορά του FTSE-20 σε τροχιά υψηλότερη -με βάση τις 2.080 μονάδες- και πέριξ της ευρύτερης περιοχής των 2.100 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v