Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται μέτρο και σύνεση

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και οι εσωτερικές εξελίξεις δίνουν τον τόνο και δημιουργούν τη διάθεση στη Σοφοκλέους. Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής η διαδικασία μιας συνολικότερης αναδιανομής θέσεων, χαρτοφυλακίων και ξεκαθαρίσματος μετοχών-επιλογών και θέσεων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το τρίτο ”κλείσιμο” άνω των 11.000 μονάδων για τον Dow Jones σε συνδυασμό με τα όσα ”τρέχουν” στο εσωτερικό μέτωπο διαμορφώνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Οι ξένες αγορές επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την τάση, λόγω των ισχυρότατων θέσεων και συμμετοχών που διαθέτουν πλέον οι ξένοι σε δεικτοβαρείς ελληνικές μετοχές, και όχι μόνο, αν και το κυριότερο ”καύσιμο” αυτήν την περίοδο είναι οι εσωτερικές εξελίξεις.

Η χθεσινή περίπτωση της Intralot, προχθές του ΟΠΑΠ, την προηγούμενη εβδομάδα της Ελληνικής Τεχνοδομικής, αλλά και στη συνέχεια άλλων εισηγμένων δίνουν τον απαραίτητο τόνο σε μια αγορά που διαμορφώνεται πλέον σε αποτίμηση 130 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές αναφέρονται στην θετική ψυχολογία που εμφανώς υπάρχει σε ένα σημαντικό μέρος της αγοράς, στην ανοδική τάση χωρίς ωστόσο να παραβλέπεται το ενδεχόμενο αποκόμισης κερδών.

Το σημαντικό, όμως, από τη χθεσινή, αλλά και από τις συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας είναι το γεγονός της διαφοροποίησης πλέον ενός τμήματος της αγοράς, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει ότι μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι φτηνές, άρα και ελκυστικές και της μεσαίας – χαμηλότερης ακριβές και προς πώληση.

Αυτή η διαφοροποίηση παρατηρείται σχεδόν στο σύνολο των κλάδων, κατηγοριών, αλλά και αποτίμησης, καθώς αναδεικνύονται οι πιθανές επιλογές του 2006, εταιριών που μπορούν να ξεχωρίσουν αλλά και εκείνων που θα παραμείνουν ή θα υποχωρήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Πέριξ της περιοχής των 3.800 μονάδων σημειώνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις ίσως η πρώτη πιο σοβαρή αναδιανομή θέσεων και ξεκαθάρισμα μετοχών – επιλογών.

Το πιθανότερο είναι πως μετοχές εταιριών όπου υπάρχουν είτε πραγματικά δεδομένα, είτε οι κυοφορούμενες συμφωνίες βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή τους (ή όχι) συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Πέραν των λίγο – πολύ γνωστών επιλογών των ξένων και των ισχυρών Ελλήνων χρηματιστών θα πρέπει να προσεχθούν τα γεγονότα όπως ακριβώς καταγράφονται μέσω μεταβίβασης πακέτου μετοχών της Ελληνικής Υφαντουργίας, του 4,9% της Betanet (δες σχετικό θέμα), νέου πακέτου 1,1 εκατ. τεμαχίων της Veterin, οι αυξημένες συναλλαγές της Κατσέλης, η ιστορικά υψηλά τιμή της Audiovisual, η πολλαπλώς ωφελούμενη ΕΧΑΕ, οι επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Τεχνοδομικής και αρκετές ακόμη περιπτώσεις.

Όπως συνέβη και με την περίπτωση αρχικά του ΟΠΑΠ και εν συνεχεία της Intralot φαίνεται πως οι ξένοι συνεχίζουν να γνωρίζουν πάντα πιο έγκαιρα από όλους κάτι περισσότερο που τους οδηγεί σε αγορές την κατάλληλη στιγμή.

Με την περίπτωση του ΟΠΑΠ και της Intralot ενισχύεται η εκτίμηση αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο θετικών (ή και αρνητικών) εκπλήξεων που θα δίνουν τον δικό τους τόνο στις επόμενες συνεδριάσεις.

ΣΗΜ: Μεταφέρουμε από την στήλη in και out της εφημερίδας Χρηματιστήριο. Intralot: ”διάνα έκανε η Πήγασος, η οποία σε... ανύποπτο χρόνο και κόντρα στις υπόλοιπες εκθέσεις άλλων οίκων έδινε τιμή-στόχο για τον τίτλο στα 19 ευρώ (!)...”.

Είναι προφανές πως σε αυτά τα επίπεδα τιμών η διάσταση απόψεων και εκτιμήσεων των ειδικών της αγοράς χρήζει προσοχής και αναφοράς. Οι διορατικές επισημάνσεις θα πρέπει να αναγνωρίζονται.

Η περίπτωση της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ με την Intralot μας είναι η πιο πρόσφατη και γι΄ αυτό ενδεικτικά αναφέρεται.

Να μην ξεχνάμε πως πρώτη η Πειραιώς – Σίγμα εντόπισε από το επίπεδο του... ενός ευρώ την περίπτωση της Blue Star.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v