Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια στάση (;) για ανάσα

Οι ξένοι συνεχίζουν να αναθεωρούν την τιμή-στόχο για αρκετές μετοχές – επιλογές τους. Γίνονται, όμως, και οι πρώτες συστάσεις για κατοχύρωση κερδών και αναδιάρθρωση θέσεων. Με την προϋπόθεση πως δεν θα ”απειληθεί” η περιοχή των 3.850-3.855 μονάδων για τον Γ.Δ., μπορεί στην αγορά να γίνεται ”μια στάση για ανάσα”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ναι μεν αλλά... Κάπως έτσι εκτιμούν την αγορά οι αναλυτές, με τη Marfin Analysis να περιμένει για σήμερα κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά με περιορισμένα περιθώρια υποχώρησης, σύμφωνα με την Εγνατία Finance, ενώ η Σίγμα Securities κάνει λόγο για ”μια στάση για ανάσα”.

Με τη Νέα Υόρκη να υποχωρεί χθες, αλλά και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να διορθώνουν ηπιότερα, το ενδεχόμενο της κάμψης του Γενικού Δείκτη θεωρείται πιθανότατο.

Χθες βρέθηκε ένα σημείο ισορροπίας πέριξ των 3.850-3.855 μονάδων, που καλό θα ήταν να μην απειληθεί σήμερα. Είναι εμφανές πως το κλίμα στην αγορά έχει αποθερμανθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτι που κατά την προσωπική μας εκτίμηση είναι μάλλον θετικό.

Και αυτό γιατί η ουσιαστική αναδιανομή θέσεων – συμμετοχών θα χρειαστεί χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αφομοιωθούν τα νέα υψηλά επίπεδα. Το κυριότερο, όμως, είναι να μη διαταραχθεί η μακροπρόθεσμα ανοδική τάση που έχει διαμορφωθεί από την αρχή του Απριλίου του 2003.

Η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ προτείνει επιλεκτικές τοποθέτησεις στα τρέχοντα επίπεδα σε μετοχές των ΟΤΕ, Coca Cola 3Ε, Autohellas και Ελληνική Τεχνοδομική (την οποία αναβάθμισε στα 6,5 ευρώ).

Από την άλλη, η Σίγμα Securities θέτει την τιμή-στόχο για την ΑΤΕ Bank στα 5,5 ευρώ, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει τη διάθεση μειοψηφικού πακέτου, ενώ για την άνοιξη υπολογίζεται η εισαγωγή του Τ.Τ. στο Χ.Α. (δες σχετικό θέμα).

Αυτή την περίοδο, όμως, οι αναλυτές στοιχειοθετούν τις βασικές τραπεζικές μετοχές με βάση τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα χρήσης του 2005, ενώ γίνονται οι πρώτες προβλέψεις για το μέρισμα που πιθανόν θα διανεμηθεί.

Η Eurobank Securities πρόβλεψε αυτό που αποτελεί κοινή εκτίμηση στην αγορά, ότι δηλαδή η Εθνική μπορεί να προχωρήσει στη διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, στον μεσαίο τραπεζικό χώρο, οι Proton – Omega βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για συμφωνία, τη στιγμή που η αγορά περιμένει την κίνηση της Marfin.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα θετικό περιβάλλον, μεσοπρόθεσμα όμως. Γιατί βραχυπρόθεσμα οι ξένοι επιχειρούν να συγκρατήσουν την τιμή ορισμένων μετοχών συνιστώντας διακριτικά πωλήσεις ή υποβαθμίζοντας τη ”σύσταση”.

Δεν θα πρέπει να αποτελεί σύμπτωση το ότι μετά την ανάλυση της Citigroup για τον Φουρλή, ο ίδιος πανίσχυρος οίκος προχωρά σε μια διφορούμενη έκθεση για τον ΟΠΑΠ (δες σχετικό θέμα).

Με την προϋπόθεση πως το κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση θα είναι σχετικά ήπιο, θεωρείται πιθανότερη η επιλεκτική τοποθέτηση σε μετοχές εταιριών είτε της ”δεύτερης ταχύτητας” του FTSE-20 είτε των Mid Cap-40 και Small Cap–80.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η συνεδρίαση, μετά τη χθεσινή συνολικότερη αντίδραση του κλάδου ΜΜΕ, την υψηλή τιμή της ΕΧΑΕ, τη σύσταση της Deutsche Bank για τη ΜΕΤΚΑ, τις εξελίξεις στην ΕΒΖ, την αύξηση των διοδίων και στην Αττική Οδό (άμεσα ωφελημένη η Ελληνική Τεχνοδομική), αλλά και των αγορών προεξόφλησης που πραγματοποιούνται τελευταία στον Κατσέλη, τους Μύλους Λούλη, στη Revoil, αυτές των διαχρονικών αξιών ΟΛΠ–ΟΛΘ, και βεβαίως τις εξελίξεις από το μέτωπο ΟΠΑΠ - Intralot.

ΣΗΜ: Στις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις γίνεται εμφανής η αδυναμία της μετοχής της Info-Quest. Βέβαια, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη θεωρείται δικαιολογημένη η στάση, και γιατί όχι η διόρθωση της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v