Εγγυήσεις ομολόγων και λοιπά φαινόμενα...

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κανείς χρήματα. Τους πιο extreme τους ανακαλύπτουν κάθε φορά οι επενδυτικές τράπεζες. Σήμερα μπορείτε να ζητήσετε από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ομόλογα Βραζιλίας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) με την εγγύηση της ίδιας της τράπεζας. Αλλά υπάρχουν και πιο πολύπλοκα προϊόντα, ικανά να καλύψουν κάθε γούστο. Τα νέα προϊόντα, όμως, δημιουργούν και νέους κινδύνους...

Εγγυήσεις ομολόγων και λοιπά φαινόμενα...
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βγάλει κανείς χρήματα. Τους πιο extreme τους ανακαλύπτουν κάθε φορά οι επενδυτικές τράπεζες.

Σήμερα μπορείτε να ζητήσετε από μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού ομόλογα Βραζιλίας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) με την εγγύηση της ίδιας της τράπεζας. Αλλά υπάρχουν και πιο πολύπλοκα προϊόντα, ικανά να καλύψουν κάθε γούστο. Τα νέα προϊόντα, όμως, δημιουργούν και νέους κινδύνους...

Φίλος μας έλεγε ότι επενδυτική τράπεζα στην Αγγλία δανείζει τους πελάτες της με ενέχυρο μετοχές που έχουν αξιόλογη μερισματική απόδοση. Με το μέρισμα καλύπτεται ένα σημαντικό μέρος της δόσης και αυτό γίνεται προφανώς για φορολογικούς λόγους. Όλοι είναι ευτυχισμένοι, όσο η αξία των μετοχών παραμένει σταθερή.

Στο εξωτερικό, πάλι, funds βγάζουν ”μεροκάματο” δανείζοντας τίτλους στο management για λίγες ημέρες και μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της εταιρίας. Έτσι, το management εξασφαλίζει την ηγεμονία του στην εταιρεία και οι δανειστές ένα καλό έσοδο.

Ο κατάλογος των ευρηματικών προτάσεων θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και με πλείστα άλλα παραδείγματα. Η ουσία είναι ότι όσο δυσκολεύει το παιγνίδι των υπεραξιών (λόγω της κούρσας των αγορών), υπάρχουν άνθρωποι που εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να βγάλουν κέρδη.

Οι νέοι αυτοί τρόποι, όμως, αυξάνουν αυτόματα την έκθεση στον κίνδυνο για όλο το σύστημα. Μία συνηθισμένη κρίση (όπως τόσες και τόσες έχουν καταγραφεί στην ιστορία του καπιταλισμού) μπορεί να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα για το σύνολο της αγοράς.

Αρκεί να θυμίσουμε την ταραχή που δημιούργησε στις αγορές η υποβάθμιση των ομολόγων της General Motorς, μιας και μόνο εταιρίας. Από τη στιγμή που τα ομόλογα αυτά ήταν η βάση για άλλα ”επενδυτικά προϊόντα”, ήταν φυσικό οι παρενέργειες να ήταν μεγαλύτερες απ’ όσες θα έπρεπε...

Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ευρεία χρήση τέτοιων πολύπλοκων επενδυτικών εργαλείων. Στα πλαίσιο, όμως, της παγκοσμιοποίησης, αυτό έχει ελάχιστη πρακτική αξία...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v