H ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να μειώσει τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, δήλωσε στο Bloomberg o υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Στη συνέντευξή του στο πρακτορείο ο κ. Χατζηδάκης προέβλεψε ότι το δημόσιο χρέος θα συρρικνωθεί κοντά στο «130% του ΑΕΠ» στο τέλος του 2028.
«Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική μείωση» ανέφερε.
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ το 2024 έναντι αρχικής εκτίμησης 2,1%.
«Χάρη στην καλύτερη από την αναμενόμενη δημοσιονομική επίδοση μπορούμε να αυξήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από ότι αναμέναμε αρχικά» σημείωσε.
Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της «λίγο πάνω από 3%» το 2025 έναντι αρχικής πρόβλεψης για άνοδο κατά 3%, ενώ θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αυξάνει τις δαπάνες με αυτόν τον υψηλότερο ρυθμό ώς το τέλος του 2028, παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά επίσης σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 8 δισ. ευρώ, καλύπτοντας αποσβέσεις δανείων από το 2026 ώς το 2028.
Οι αποφάσεις αυτές καταδεικνύουν την ισχύ της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει το μονοπάτι της δημοσιονομικής σύνεσης, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
«Το μήνυμα αυτό το κατανοούν πλήρως οι οίκοι αξιολόγησης, οι διεθνείς οργανισμοί και οι επενδυτές στο εξωτερικό» πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη διάθεση των τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι πιθανότατα θα υπάρξουν νέες πωλήσεις μετοχών τον Οκτώβριο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές.
Για να μην έχει ανταγωνιστικό μειονέκτημα η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει το κράτος στην τράπεζα», πρόσθεσε.