Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: ”Ηold” και αύξηση τιμής από Citigroup

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ”hold”, με παράλληλη αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 31,8 ευρώ (από τα 30,2 ευρώ) προχώρησε η Citigroup με έκθεσή της στις 12 Ιανουαρίου. Ο οίκος αναφέρεται εκτενώς στην πιθανή επιστροφή κεφαλαίου και αναλύει τα τρία ”εμπόδια” για την υλοποίηση.

ΟΠΑΠ: ”Ηold” και αύξηση τιμής από Citigroup
Σε υποβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε ”hold”, με παράλληλη αναβάθμιση της τιμής-στόχου στα 31,8 ευρώ (από τα 30,2 ευρώ προηγουμένως) προχώρησε η Citigroup με έκθεσή της στις 12 Ιανουαρίου.

”Φορτωμένο” και ”μεταβατικό” χαρακτηρίζει ο οίκος το 2006 για τον Οργανισμό, ενώ για μία ακόμη φορά εκτιμά πως το ”κλειδί” θα είναι το ”Πάμε Στοίχημα”. Ο οίκος εκτιμά πως το ενδιαφέρον της αγοράς θα απομακρυνθεί από τις προβλέψεις των αναλυτών και θα κατευθυνθεί προς το εάν ο ΟΠΑΠ μπορεί να αναλάβει μόνος του τη διενέργεια του παιχνιδιού από το 2007 και εξής.

Η Citigroup αναφέρεται εκτενώς στην πιθανότητα επιστροφής κεφαλαίου ή ”μοχλευμένης διανομής μερίσματος”, τονίζοντας ότι η σχετική μελέτη που έχει παραγγείλει ο Οργανισμός έχει ήδη δώσει κάποια συμπεράσματα.

Ακόμη, εντοπίζει τρεις πυλώνες δυνητικής εμπλοκής στο ”story” της επιστροφής κεφαλαίου:

Λογιστικός - φορολογικός: Με καθαρό ενεργητικό 178 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2004, ο ΟΠΑΠ δεν έχει περίσσεια κεφαλαίου για να επιστρέψει στους μετόχους - και σύμφωνα με το νόμο δεν μπορεί να έχει αρνητικό ενεργητικό. Η επανεκτίμηση του μόνου βασικού στοιχείου ενεργητικού του ΟΠΑΠ -του μονοπωλίου έως το 2020- δεν είναι επίσης επιτρεπτή, αναφέρει η Citigroup.

Νομικός: Οι λογιστικοί και φορολογικοί νόμοι είναι πιθανόν να χρειαστούν αλλαγή, ώστε να επιτραπεί στον ΟΠΑΠ να εκτελέσει το πρόγραμμα της μοχλευμένης διανομής. Το ”δύσκολο” εδώ είναι το να κατορθωθεί οποιαδήποτε τέτοια τροποποίηση να είναι εφαρμόσιμη αποκλειστικά για τον ΟΠΑΠ - κάτι που κατά τον οίκο είναι δυσχερές. Άλλο νομικό πρόβλημα είναι το κατά πόσον η κίνηση της επιστροφής θα επηρεάσει κάτι από το μονοπωλιακό καθεστώς του Οργανισμού.

Πολιτικός: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κυβέρνηση θα επιθυμούσε ο ΟΠΑΠ να διανείμει ένα μεγάλο έκτακτο μέρισμα. Από την άλλη, η κυβέρνηση είναι πιθανόν να σκεφτεί και τις πολιτικές επιπτώσεις, αφού οι περισσότεροι Έλληνες μικροεπενδυτές θα ήθελαν περισσότερο να δουν έναν υγιή ισολογισμό του ΟΠΑΠ παρά έναν ανεπαρκή.

Τέλος, η Citigroup θυμίζει πως καμιά εταιρία ευθέως ελεγχόμενη από το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προχωρήσει σε διανομή έκτακτου μερίσματος.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση (12 Ιανουαρίου) στα 31,78 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v