Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επικουρικό: Προς επιστροφή κεφαλαίων σε ΑΧΕ (upd)

Ο υπολογισμός του κινδύνου του αντισυμβαλλόμενου, με νέα φόρμουλα την οποία θα εισηγηθεί το Χρηματιστήριο στην Κεφαλαιαγορά, μετά από διάστημα ενός τριμήνου, θα οδηγήσει σε επιστροφή κεφαλαίων από το Επικουρικό, προς τις χρηματιστηριακές εταιρίες, σε ποσοστό που εκτιμάται ότι για τις περισσότερες θα ξεπεράσει το 50%. Οι λεπτομέρειες και οι αντιδράσεις!

Επικουρικό: Προς επιστροφή κεφαλαίων σε ΑΧΕ (upd)
Με νέα φόρμουλα που θα εισηγηθεί το ΧΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υπολογίζεται ο κίνδυνος του αντισυμβαλλόμενου με αποτέλεσμα να αναμένεται (κατόπιν περίπου ενός τριμήνου) η επιστροφή άνω του 50% των κεφαλαίων που έχουν δεσμεύσει οι περισσότερες Χρηματιστηριακές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν γίνει θα υπάρξουν και κάποιες ΑΧΕ που θα πρέπει να αυξήσουν τη συμμετοχή τους.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι ορισμένες χρηματιστηριακες θέλουν να συνδυαστεί το θέμα με το ζήτημα του Συνεγγυητικού, έχει πάντως προκαλέσει ήδη αντιδράσεις.

Η πρόταση για το Επικουρικό έχει ήδη γίνει (ανεπίσημα όμως) αποδεκτή από την ηγεσία του ΣΜΕΧΑ, χωρίς όμως να έχουν υπάρξει επίσημες διαδικασίες αφού άλλωστε ακόμη αναμένεται και η επίσημη έγκριση της προτασης από το ΔΣ του ΧΑ (προκειμένου να γίνει στη συνέχεια η εισήγηση προς την ΕΚ, που έχει τον τελικό λόγο).

Η φόρμουλα προβλέπει καθημερινό υπολογισμό του κινδύνου με έναν αλγόριθμο σύμφωνο με τα διεθνώς καθιερωμένα και θα επιτρέψει επίσης την απλοποίηση των διαδικασιών.

Εφόσον το μέτρο υιοθετηθεί, θα αποδεσμευτούν πολύ σημαντικά κεφάλαια των Χρηματιστηριακών (μειώνοντας και την ανάγκη για εγγυητικές επιστολές), ακόμη και στη περίπτωση που παραμείνει η παρατηρούμενη σημαντική αύξηση του ημερήσιου τζίρου που ήδη κάνει ορισμένες εταιρίες να ”πλαφονάρουν” το επίπεδο των εγγυητικών τους πριν το τέλος της συνεδρίασης.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, αναφέρουν πληροφορίες του euro2day, η απόπειρα επίλυσης του θέματος στο Επικουρικό, να οδηγήσει σε ευρύτερη συζήτηση για συναφή θέματα όπως αυτό του Συνεγγυητικού, περιπλέκοντας τις εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v