Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοβού το margin

Παίξτε, κερδοσκοπήστε, φανείτε αχόρταγοι. Κάντε τις πιο τρελές επιλογές, αν αυτό σας αρέσει. Αποφύγετε, όμως, ένα πράγμα, όπως ο διάολος το λιβάνι. Μην δανείζεστε! Διαγράψτε το margin από τη χρηματιστηριακή σας ατζέντα. Περιορίζετε, έτσι, την πιθανότητα να αγοράσετε γρηγορότερα καινούργιο αυτοκίνητο. Κερδίζετε, όμως, έναν πιο ήσυχο ύπνο...

Φοβού το margin
Παίξτε, κερδοσκοπήστε, φανείτε αχόρταγοι. Κάντε τις πιο τρελές επιλογές, αν αυτό σας αρέσει. Αποφύγετε, όμως, ένα πράγμα, όπως ο διάολος το λιβάνι. Μην δανείζεστε!

Διαγράψτε το margin από τη χρηματιστηριακή σας ατζέντα. Περιορίζετε, έτσι, την πιθανότητα να αγοράσετε γρηγορότερα καινούργιο αυτοκίνητο. Κερδίζετε, όμως, έναν πιο ήσυχο ύπνο...

Το margin είναι ένα χρήσιμο εργαλείο όταν η αγορά προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και ο επενδυτής δεν έχει ρευστότητα για να τις εκμεταλλευτεί.

Τότε, λοιπόν, δανείζεται χρήματα με ενέχυρο τις μετοχές του και ελπίζει ότι η άνοδος των τιμών θα του βγάλει το κόστος του χρήματος και θα του αποφέρει και κεφαλαιακά κέρδη. Στην πραγματικότητα ο επενδυτής παίζει σε αυτή την περίπτωση μόνο με τον χρόνο.

Ποιος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι η αγορά έχει επενδυτικές ευκαιρίες; Οι τιμές των μετοχών είναι πανάκριβες ή τουλάχιστον υπερβολικά υπερτιμημένες σε σχέση με τον Μάρτιο του 2003.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να γίνουν ακόμη πιο ακριβές. Κι από την άλλη, η πιθανή νέα άνοδος των τιμών δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο βαθμός επικινδυνότητας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές έχουν συμβεί σε επενδυτές που ήταν εκτεθειμένοι στην αγορά με δανεικά χρήματα. Ακόμη και σε περίπτωση μιας μεγάλης διόρθωσης των τιμών των μετοχών, εκείνος που έχει τις μετοχές του αγορασμένες έχει την ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναπιάσει τις τιμές του. Αντίθετα, ο εκτεθειμένος στο margin επενδυτής δεν έχει ελπίδα...

Το καλό είναι ότι οι χρηματιστηριακές αρχές αποφάσισαν να βάλουν τέλος στο καρκίνωμα του ”αέρα”. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είχε ξεφύγει σήμερα από κάθε έλεγχο. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι αποφασίζουν να εκτεθούν στον κίνδυνο όταν η αγορά βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τιμών, ενώ γίνονται αυτόματα... συντηρητικοί όταν οι τιμές των μετοχών βρίσκονται στον πάτο του πηγαδιού...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v