Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή στα... έξω

Εάν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια ήταν... ανέφελο, η προεξόφληση της συνέχειας της ανοδικής τάσης στη Σοφοκλέους θα ήταν εύκολη υπόθεση. Το αγκάθι του Ιράν και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου μπορούν, υπό κάποιες προϋποθέσεις, να οδηγήσουν σε πίεση επιμέρους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης. ”Ημέρα Alpha Bank”, λόγω ανακοίνωσης του business plan, η σημερινή.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στη συνέχιση των επιλεκτικών τοποθετήσεων αναφέρονται οι ειδικοί της αγοράς, στην πρώτη συνεδρίαση μιας εβδομάδας που χρειάζεται προσοχή.

Περισσότερο λόγω της αστάθειας που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια, της υποβάθμισης τιμών–στόχων ορισμένων ισχυρών ευρωπαϊκών ομίλων, του προβλήματος του Ιράν (δες Εγερτήριο) και των υψηλών τιμών πετρελαίου, και λιγότερο λόγω εσωτερικών επιμέρους ζητημάτων.

Αντιθέτως, θα λέγαμε πως στο εσωτερικό μέτωπο προϋποθέσεις και ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας περαιτέρω αντίδρασης μετοχών εταιριών από κάθε κλάδο και κατηγορία.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Alpha Bank εύλογα βρίσκεται στο επίκεντρο (λόγω του business plan, δες σχετικό θέμα), τη στιγμή που κυρίως ξένοι διαχειριστές τοποθετούνται σε τίτλους του κλάδου για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Στα επιπλέον πλεονεκτήματα του κλάδου θα πρέπει να υπολογιστούν για φέτος τα πιθανά αυξημένα έσοδα από χρηματιστηριακές υπεραξίες, την άνοδο της αγοράς και των τραπεζικών συμμετοχών.

Η Εμπορική αναφερόταν στην τελευταία της έκθεση σε αυτοτροφοδότηση της ανοδικής τάσης, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν τις υπεραξίες των ασφαλιστικών ταμείων (του κλάδου) λόγω ακριβώς αυτής της χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Από την άλλη, επιμέρους κινήσεις και κυοφορούμενες εξελίξεις από τις διεργασίες (στον κλάδο των τροφίμων, λύσεων πληροφορικής μέχρι και τα... διόδια) οδηγούν υψηλότερα την αποτίμηση εισηγμένων.

Ειδικότερα ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, παρουσιάζει η εικόνα μετοχών των οποίων η τιμή βρίσκεται σε διαπραγμάτευση πολύ κοντά σε ”υψηλά” επίπεδα.

Για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής με συναλλαγές 1,5 εκατ. τεμαχίων διαμορφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα 6,18 ευρώ με ανώτερη στα 6,20 ευρώ.

Η μετοχή των ΕΧΑΕ στα 10,30 ευρώ και συναλλαγές 3,7 εκατ. τεμαχίων υπολείπεται ελάχιστα των 10,58 ευρώ.

Οι Μινωικές Γραμμές απέχουν ελάχιστα των 3,58 ευρώ, η Attica Συμμετοχών των 4,20 ευρώ, η Frigoglass των 9,28 ευρώ, η Marfin των 21,2 ευρώ, η Notos Com των 3,76 ευρώ.

Οι ανωτέρω είναι μερικές μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις όπου λόγω τάσης ”μετοχές εταιριών από την κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης” παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την αρχή της σημερινής συνεδρίασης.

Περισσότερες είναι οι ανάλογες περιπτώσεις μετοχών από τη μεσαία – μικρή κεφαλαιοποίηση, ξεκινώντας από την Αγροτική Ασφαλιστική (ανώτερη τα 4,20 ευρώ), τη Δέλτα Project (ανώτερη τα 3,24 ευρώ), μέχρι τις Ίλυδα, Ζήνων, Έλτον και πολλούς ακόμη άλλους τίτλους από την ίδια κατηγορία αποτίμησης.

Μετοχές και κλάδοι με αυξημένη κινητικότητα, αύξηση συναλλαγών και την απαραίτητη δόση... φημών – πληροφοριών, όπως είναι ο ξενοδοχειακός, ακτοπλοΐας, κατασκευών, και λύσεων πληροφορικής, μπορεί να συνεχίσουν να προσελκύουν ικανό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v