Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Εκτιμήσεις για αύξηση 20% στα EPS 2006-2008

Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 20% εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank πως θα αναπτυχθούν τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2006 - 2008, ενώ στο ίδιο διάστημα τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 14%.

Alpha: Εκτιμήσεις για αύξηση 20% στα EPS 2006-2008
Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 20% εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank πως θα αναπτυχθούν τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2006 - 2008, ενώ στο ίδιο διάστημα τα έσοδα αναμένεται να παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 14%.

Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση του τριετούς business plan της Τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να παρουσιάσουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 15% στην τριετία.

Οι στόχοι της Τράπεζας, μέχρι το 2010, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση, είναι να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της ΝΑ Ευρώπης με μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 10%, με το ποσοστό αυτό να διαμορφώνεται στο 15% συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η στρατηγική της άλλωστε δίνει έμφαση στη λιανική τραπεζική στην Ελλάδα και την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στην Ελλάδα, στόχο αποτελεί η αύξηση του συνολικού μεριδίου της Τράπεζας στις χορηγήσεις στο 16% έως το 2008.

Σύμφωνα με τη διοίκηση αυτό προϋποθέτει αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων στην καταναλωτική πίστη, μίας ποσοστιαίας μονάδας στα στεγαστικά δάνεια και περίπου μισής ποσοστιαίας μονάδας στα επιχειρηματικά δάνεια προερχόμενη κυρίως από τον τομέα των δανείων προς μικρές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά το δανειακό χαρτοφυλάκιο στόχος είναι τα 2/3 των δανειοδοτήσεων να έχουν γεωγραφική προέλευση από την περιοχή της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης, με το δίκτυο των καταστημάτων να αποτελείται από 1.200 καταστήματα (δημιουργώντας 20 νέα υποκαταστήματα στην Ελλάδα και 260 στη ΝΑ Ευρώπη μέχρι το 2008).

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας επισημαίνεται ότι η συνεχιζόμενη αναδιοργάνωση αναμένεται να μειώσει τις ανάγκες προσωπικού κατά τουλάχιστον 1 υπάλληλο ανά υπάρχον κατάστημα από το 2006 και μετά, επιτρέποντας παράλληλα τη λειτουργία μικρότερων σε μέγεθος καταστημάτων στο μέλλον.

Ως εκ τούτου, τα καταστήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θα έχουν 3 έως 10 άτομα προσωπικό.

Ο αριθμός προσωπικού αναμένεται να φθάσει περίπου τα 12.600 άτομα έως το 2008. Αυτό σημαίνει μια καθαρή αύξηση 1.100 περίπου ατόμων, ενώ ο δείκτης του συνολικού αριθμού υπαλλήλων ανά κατάστημα θα διαμορφωθεί σε 13 το 2008 από 18 το 2005, με σημαντικά οφέλη να προκύπτουν για την κερδοφορία του ομίλου.

Κατά συνέπεια, ο λόγος κόστους προς έσοδα αναμένεται να μειωθεί στο 42% το 2008 από 49% το 2005, παρά το γεγονός ότι στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα παραμείνει σχετικά υψηλός σε 52%.

Στόχος είναι τα κέρδη να φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ και το μετοχικό κεφάλαιο στα 4,3 δισ. ευρώ, με το 1/4 των κερδών να προέρχεται από το εξωτερικό.

Εξάλλου, η διοίκηση της Alpha Bank προβλέπει για το διάστημα 2006-2008, μέση ετήσια αύξηση στην καταναλωτική πίστη, τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ελλάδα να φθάσει το 29%, 24% και 11% με την αγορά να αυξάνεται κατά 23%, 20% και 10% αντιστοίχως.

Κατά την ίδια περίοδο, εκτιμά ότι τα περιθώρια επιτοκίων θα μειωθούν σταδιακά. Επιπλέον, τα συνολικά κεφάλαια πελατών αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο ετησίως με 13% μεταξύ 2006-2008, στους ίδιους ρυθμούς με την αγορά, με τα περιθώρια επιτοκίων να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα.

Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η διοίκηση του ομίλου αναμένει αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων μεταξύ 30% και 40% ξεπερνώντας τον ρυθμό αυξήσεως της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια επιτοκίων, παρότι αναμένεται να εξασθενήσουν ελαφρώς, εκτιμά ότι θα παραμείνουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχιζόμενης διεισδύσεως στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τραπέζης, Δημήτριος Μαντζούνης: ”Το έτος 2006 σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την Alpha Bank. Με βάση τις μέχρι σήμερα επιτυχίες μας, προχωρούμε σε μια νέα περίοδο επεκτάσεως και κερδοφορίας.

Ο απώτερος στόχος μας είναι να αυξήσουμε την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων στο 28% σε μόνιμη βάση μέχρι τέλους της δεκαετίας, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας πρώτης διαβαθμίσεως να διατηρείται άνω του 8%.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά την αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 20% το 2005, θέτουμε ως στόχο να αυξάνουμε τα κέρδη ανά μετοχή κατά 20% κατά μέσο όρο την περίοδο 2006-2008.

Θέλουμε να είμαστε η Τράπεζα αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μιας αγοράς 60 εκατομμυρίων ανθρώπων που επεκτείνεται ραγδαία και έχει μεγάλες δυνατότητες που δημιουργούν ευκαιρίες οι οποίες δεν θα μείνουν, για πολύ καιρό ακόμη, ανεκμετάλλευτες”.

Η πλήρης παρουσίαση του business plan της Τράπεζας πραγματοποιείται σήμερα (16/1), κατά τη διάρκεια επενδυτικής ημερίδας που έχει διοργανώσει η Τράπεζα, από τους κ. Δ. Μαντζούνη (διευθύνων σύμβουλος) και Μ. Γιαννόπουλο (γενικός και οικονομικός διευθυντής).

Σημειώνεται πως η διοίκηση της Alpha Bank έχει προγραμματίσει για σήμερα στις 13.00 συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v