Ανεμος από την Άπω Ανατολή

Η προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο εν μέσω σημαντικής πτώσης και λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου ασκεί σημαντικές πιέσεις στις ευρωαγορές και πιθανόν να οδηγήσει σε κατοχύρωση σημαντικότατων υπεραξιών απ’ όσους τοποθετούνταν μέχρι και την προχθεσινή συνεδρίαση. Ζητούμενη η πιθανή εκδήλωση ενδιαφέροντος σε ενδεχόμενη υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 3.900 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έρχεται η... δύση της τάσης στα ξένα χρηματιστήρια.

Τα όσα συνέβησαν νωρίτερα στην αγορά του Τόκιο (δες σχετικό θέμα) επηρέασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, από το άνοιγμα τα τρία κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεδομένης της εικόνας που εμφάνισε χθες η αγορά μας, η πρώτη σκέψη παραπέμπει σε εγκατάλειψη θέσεων. Η δεύτερη, όμως, και πιο προσεκτική παραπέμπει σε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση και αντιμετώπιση του αστάθμητου παράγοντα ”ξένα χρηματιστήρια”.

Στη Νέα Υόρκη η διόρθωση ήταν μικρότερης έκτασης απ’ ό,τι αρχικά είχαν προβλέψει οι αναλυτές, ενώ τα όσα συνέβησαν στο Τόκιο έχουν μια τοπικού χαρακτήρα ιδιαιτερότητα, που δεν αποκλείεται στη συνέχεια να οδηγήσει στην επικράτηση ψυχραιμότερων εκτιμήσεων σε Ευρώπη και βεβαίως στην Αθήνα.

Εάν υπολογιστεί πως χθες σε εύρος διακύμανσης περίπου 78 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 400 εκατ. ευρώ, με τον καθαρό τζίρο στα περίπου 380 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως σημαντικό μέρος κερδών κατοχυρώθηκε, ικανός αριθμός θέσεων συνέχισε να αναδιανέμεται για μία ακόμη ημέρα, αν και αρκετοί αγοραστές στα υψηλά βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη συνέχεια.

Η στάση αυτών των δύο ομάδων επενδυτών αποτελεί κατά την εκτίμησή μας το ”κλειδί” της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πώς θα κινηθούν δηλαδή αυτοί που αποκομίζουν σημαντικά κέρδη, έχοντας αγοράσει λίγο πριν τις εορτές ή αμέσως μετά την αρχή του νέου χρόνου και πώς θα κινηθούν όσοι τοποθετήθηκαν στα υψηλά.

Οι δεύτεροι έχουν λάβει θέσεις, απ’ ότι φαίνεται, σε μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης καθότι χθες μόνο σε Alpha, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, Πειραιώς, Intracom, ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου και Τιτάν πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές περίπου 215 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αγορές ισχυρών παικτών, για αλλαγή θέσης επίσης ισχυρών επενδυτών και ορισμένων ξένων.

Δεν αποκλείεται, μετά μάλιστα τη χθεσινή... έξαλλη αναβάθμιση της JP Morgan για ΕΤΕ, Eurobank και Πειραιώς (δες σχετικό θέμα), να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των αγοραστών, αν όχι σήμερα ενδεχομένως στην αυριανή συνεδρίαση.

Αυτό από πλευράς Γενικού Δείκτη μπορεί μεν αρχικά να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα των 3.903 μονάδων (τελευταίο χαμηλό) και τον FTSE-20 προς τις 2.150 – 2.155 μονάδες, σε αυτά όμως τα επίπεδα ενδέχεται να εμφανιστούν εντολές αγοράς. Με την προϋπόθεση ότι θα έχουν μειωθεί οι αρχικές σημαντικές απώλειες του Dax (με τον οποίο φαίνεται ότι συμβαδίζει περισσότερο ο FTSE-20).

Κατά συνέπεια, αναμένεται με εύλογο ενδιαφέρον το άνοιγμα της συνεδρίασης, οι πρώτες εντολές σε μετοχές του FTSE-20 και η επόμενη εμφάνιση αντανακλαστικών εάν και εφόσον απειληθούν οι 3.900 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v