Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάποτε στη Σοφοκλέους...

Κάποτε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 6.300 μονάδες και οι αναλυτές έκαναν προβλέψεις για τον επόμενο σταθμό, τις 9.000 μονάδες. Όλοι μας διαβεβαίωναν ότι η νίκη ήταν αναμφισβήτητα δική μας, αρκεί να κρατούσαμε τις μετοχές μας και να κλείναμε τα αφτιά μας στις σειρήνες της... ”υποτιμητικής κερδοσκοπίας”. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, μοιάζει με φαρσοκωμωδία...

Κάποτε στη Σοφοκλέους...
Κάποτε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 6.300 μονάδες και οι αναλυτές έκαναν προβλέψεις για τον επόμενο σταθμό, τις 9.000 μονάδες.

Όλοι μας διαβεβαίωναν ότι η νίκη ήταν αναμφισβήτητα δική μας, αρκεί να κρατούσαμε τις μετοχές μας και να κλείναμε τα αφτιά μας στις σειρήνες της... ”υποτιμητικής κερδοσκοπίας”. Όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, μοιάζει με φαρσοκωμωδία...

Πολύ σωστά ο κ. Αλογοσκούφης θύμισε στους επενδυτές τα γεγονότα της περιόδου 1999-2000. Πολύ σωστά οι χρηματιστηριακές αρχές συνεχίζουν το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος, όταν εταιρίες-”πτώματα” συναγωνίζονταν σε κεφαλαιοποίηση κολοσσούς της Ευρώπης.

Στη Σοφοκλέους επικρατεί ενθουσιασμός. Το ίδιο και στις τάξεις των χρηματιστών και των brokers. Τα πλαφόν των συναλλαγών στις ιδιωτικές ΑΧΕ κλείνουν νωρίς και αυτή είναι μία ένδειξη ότι οι επαγγελματίες περνούν ζωή χαρισάμενη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι παρέες επαγγελματιών έχουν πυκνώσει τις επισκέψεις τους στις πίστες της νυχτερινής Αθήνας! Εντάξει! Αυτοί κάνουν κομπόδεμα για τις δύσκολες ώρες και δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε γι’ αυτό.

Το θέμα είναι τι κάνουν οι επενδυτές. Ο περισσότερος κόσμος είναι εκτός αγοράς και αισθάνεται μια αφόρητη πίεση. Η κούρσα των τιμών του δημιουργεί την αίσθηση ότι θα μείνει ανικανοποίητη η επιθυμία του να βγάλει κάποια στιγμή τα σπασμένα του παρελθόντος.

Αυτή ακριβώς η πίεση προκαλεί τον συνωστισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω ανόδου. Πόσο μάλλον όταν τα ”κλειδιά” των αγορών τα έχουν τα γεμάτα με ρευστότητα στα ταμεία τους κερδοσκοπικά funds.

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι σημερινές αποτιμήσεις των μετοχών (σε Ελλάδα και εξωτερικό) είναι υπερβολικά ακριβές! Εκφράζουν προσδοκίες και τίποτα περισσότερο.

Για να πέσει όμως η αγορά, θα πρέπει να το αποφασίσουν οι ξένοι θεσμικοί. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο κάτω από το βάρος πιέσεων που ενδεχομένως δημιουργηθούν στις αγορές του εξωτερικού.

Μόνο αν οι ξένοι αποφασίσουν να πατήσουν το κουμπί των πωλήσεων, θα αντιστραφεί το κλίμα ευφορίας που επικρατεί σήμερα στη Σοφοκλέους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v