Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μαζεύεται” η προσφορά

Νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά και με επιθετικότερο χαρακτήρα το ελληνικό χρηματιστήριο δοκίμασε να καλύψει τις αρχικές απώλειες (-0,80%). Προσπάθεια επαναφοράς αρχικά μέσω της Alpha Bank, εν συνεχεία μέσω Intracom, Τιτάν, Εμπορικής και Εθνικής, που ακολουθήθηκε από ένα σημαντικό μέρος μετοχών εταιριών του MID-40. Υψηλές συναλλαγές στην Εγνατία, άνοδος στη Frigoglass.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ξαφνιάζει θετικά και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο.

Αυτό γιατί μετά την αρχική υποχώρηση του Γ.Δ. προς τις 3.904 μονάδες (αντιστοιχούν στις 2.145,2 για τον FTSE-20) υπήρξε προσεκτική, μεθοδική και μέσω συγκεκριμένων μετοχών αντίδραση.

Σε πρώτη φάση έφτασε μέχρι τις 3.933,7 μονάδες, περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις αρχικές μεγαλύτερες απώλειες του Γ.Δ. από -0,83 σε -0,19%.

Αναστροφή τάσης που πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 26-27 εκατ. ευρώ, με το μεγάλο μέρος αυτών των συναλλαγών να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους τίτλους.

Έτσι, για παράδειγμα η μετοχή της Alpha Bank, αφού αρχικά ”γλίστρησε” χαμηλότερα των 28, στα 27,96 ευρώ, αντέδρασε εν συνεχεία μέχρι τα 28,90 ευρώ.

Ήταν η μετοχή που με βάση τη σχέση συναλλαγών – τάσης πέρασε το σχετικό μήνυμα στην αγορά.

Μετά από μισή ώρα και πλέον συνεδρίασης, θετικά διαμορφωνόταν η τιμή 7 μετοχών του FTSE-20, από το αρχικά αρνητικό σερί 20 στα 20, με την Intracom να φτάνει μέχρι και 3,1% υψηλότερα στα 6,80 ευρώ, δικαιώνοντας φίλους και... φίλους του ομίλου.

Θετικά διαμορφωνόταν η τιμή της Cosmote στα 19,50 ευρώ, των ΕΛΠΕ στα 12,80, του Τιτάνα στα 32,98, της Βιοχάλκο στα 8,08 ευρώ και του Γερμανού στα 16,30 ευρώ.

Χωρίς απώλειες διαμορφωνόταν περίπου την ίδια ώρα η τιμή των μετοχών Εθνικής Τραπέζης, Εμπορικής και Motor Oil.

Ανάλογα σταδιακή ήταν η βελτίωση της τάσης, με προσεκτική απορρόφηση της προσφοράς από 12 μετοχές του MID-40.

Επιθετικά ανοδικά κινήθηκε από νωρίς η Εγνατία Τράπεζα στα 5,26 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες των 220.000 τεμαχίων (μετά τα πρώτα 20 λεπτά της συνεδρίασης), η Marfin στα 21,14 ευρώ, αλλά και με θεσμική συμμετοχή η Frigoglass στα 9,30 ευρώ, η Μέτκα στα 10,32 ευρώ, αλλά και οι Info-Quest, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΑΛ, FG Europe, Φουρλής Συμμετοχών.

Ενδεικτική της μεθοδικότητας με την οποία γίνονται οι κινήσεις των εξειδικευμένων ”παικτών” είναι η περίπτωση (για παράδειγμα) της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η μετοχή υποχώρησε μέχρι τα 6,20 ευρώ, με σχετικά χαμηλή προσφορά, για να διαμορφωθεί στη συνέχεια προς τα 6,24 και 6,28 ευρώ.

Μετά από μισή ώρα συνεδρίασης, με συναλλαγές περίπου 50.000 τεμαχίων, βρισκόταν σε διαπραγμάτευση και πάλι στην αρχική – υψηλή τιμή των 6,30 ευρώ.

Κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε και στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, ενώ στο ΔΟΛ από τα χαμηλά των 3,48 η τιμή διαμορφώθηκε στα 3,60 ευρώ.

Στις περίπου 12:10 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν με οριακές πλέον απώλειες (-0,08%) προς τις 3.938,2 μονάδες.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως η αναστροφή της τάσης βασικών δεικτών και μετοχών στη Σοφοκλέους προηγήθηκε αυτής των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, φτάνοντας μάλιστα να κερδίζεται έδαφος όταν λόγου χάρη ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε 0,96% προς τις 5.462 μονάδες.

Σημείωση: Αναμφίβολα όσοι τοποθετούνται επιθετικότερα στην Intracom αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επάνοδο και την ενεργό συμμετοχή του Κ. Δημητριάδη στη διοίκηση του ομίλου και πάντα στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης των εταιριών του σχήματος Intracom.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δημητριάδης, που είναι ο δεύτερος μετά τον Σωκράτη Κόκκαλη μεγαλομέτοχος της Intracom, με ποσοστό 11,96% (δες σχετικό θέμα), σηματοδοτεί με την επιστροφή του την επιχειρούμενη -σε επιχειρηματικό επίπεδο- επαναφορά του ομίλου.

Ο Κ. Δημητριάδης –αν και δεν εγκατέλειψε ποτέ το γραφείο του, καθότι η φιλοσοφία του διέπνεε τον όμιλο– αναλαμβάνει εκ νέου τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Επιστροφή που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς σχετίζεται με την επικείμενη συνεργασία με τη ρωσική Sistema και τις εξελίξεις από το μέτωπο της Intralot (δες σχετικό θέμα για διαγωνισμό).

Σημείωση 2η: Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως πολυαναμενόμενη και σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένη συνεργασία στο χώρο των ΜΜΕ βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, τόσο η εταιρία, για την οποία φαίνεται να έχει υπάρξει το προχωρημένο ενδιαφέρον, όσο και ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχουν μέσω εταιριών του κλάδου σχέση με το χρηματιστήριο.

Οι εξελίξεις πάντως τρέχουν, οι φήμες το ίδιο και στην αγορά αναμένουν...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v