Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι Γιαπωνέζοι δεν κάνουν ”λαμογιές”...

Αύγουστος 1990. Την ημέρα εκείνη θα αποφάσιζε η ΔΟΕ αν η Αθήνα θα έπαιρνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Ήταν η μέρα που όλοι θέλαμε να πουλήσουμε. Στο ανώτερο όριο της αγοράς. Όλα τα είχαμε σχεδιάσει τέλεια. Δεν είχαμε υπολογίσει τη ΔΕΗ! Διακοπή ρεύματος και πλήρης καταστροφή στη συνέχεια. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν το μεγάλο στίγμα της Σοφοκλέους. Μέχρι που έπεσε το σύστημα στο Τόκιο!

Οι Γιαπωνέζοι δεν κάνουν ”λαμογιές”...
Αύγουστος 1990. Την ημέρα εκείνη θα αποφάσιζε η ΔΟΕ αν η Αθήνα θα έπαιρνε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Ήταν η μέρα που όλοι θέλαμε να πουλήσουμε. Στο ανώτερο όριο της αγοράς.

Όλα τα είχαμε σχεδιάσει τέλεια. Δεν είχαμε υπολογίσει τη ΔΕΗ! Διακοπή ρεύματος και πλήρης καταστροφή στη συνέχεια. Μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε ότι αυτό ήταν το μεγάλο στίγμα της Σοφοκλέους. Μέχρι που έπεσε το σύστημα στο Τόκιο!

Οι προληπτικοί έσπευσαν και πούλησαν τις μετοχές τους, όταν το ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών του Τόκιο ”κατέρρευσε” κάτω από το βάρος των πολλών εντολών πώλησης. Αν το ίδιο πράγμα γινόταν στην Ελλάδα, επειδή γνωρίζουμε όλοι μας καλά τον ελληνικό τρόπο σκέψης, θα ήμασταν πεπεισμένοι ότι πίσω από αυτή την αδυναμία του συστήματος κρύβεται μία μεγάλη ”λαμογιά”.

Αλλά οι Ιάπωνες δεν είναι Έλληνες και μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι εκεί στο μακρινό Τόκιο έγινε της Αθήνας!

Η επόμενη σκέψη μας είναι ότι ο ίδιος ο Θεός αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτό το κακόγουστο αστείο και έστειλε έτσι ένα μήνυμα στους πιστούς του.

Τουλάχιστον να σωθούν αυτοί, κατά τα πρότυπα της Αποκάλυψης (από όλη την ανθρωπότητα θα σωθούν μόνο 300.000 ψυχές και αυτές θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν σπουδάσει στις τάξεις της Ορθοδοξίας).

Επειδή, όμως, αυτά τα πράγματα δεν τα πιστεύουμε, πάμε στο επόμενο σενάριο: Οι αποτιμήσεις των αγορών είναι υπερβολικές και με κάθε ευκαιρία θα αυξάνεται η μεταβλητότητα.

Το –10% θα γίνεται +10% και πάει λέγοντας, μέχρι να φτάσει όλο το σύστημα στο όριό του ή να βρει νέα σημεία ισορροπίας. Ακόμη κι αν ξεφύγουμε από αυτές τις συμπληγάδες, κάτι άλλο θα μας βρει αργότερα...

Να σας πούμε και για το 1990. Όχι ότι έχει τόσο μεγάλη σημασία. Απλώς, μας έχει μείνει απωθημένο! Έπεσε, λοιπόν, το ρεύμα. Διακόπηκαν οι συναλλαγές. Κάποια στιγμή οι χρηματιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν υπό το φως των κεριών. Δόθηκαν οι εντολές πωλήσεων, αλλά οι χρηματιστές φρόντισαν να μην ενημερώσουν παρά μόνο μετά το μεσημέρι (όταν έγινε γνωστή η απόφαση της ΔΟΕ) για το ποιες εντολές εκτελέστηκαν! Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλιότεροι...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v