Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγοραστές επιστρέφουν δριμύτεροι!

Αμείωτο -μετά τη χθεσινή διόρθωση- παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον από την υψηλή μέχρι και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, με τη σχέση ανοδικών – πτωτικών να διαμορφώνεται στο 3 προς 1, ενώ δεν φαίνεται να δημιουργούνται προβλήματα από το Τ+3 στους αγοραστές στα υψηλά της Τρίτης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και η βραχυπρόθεσμη τάση επανέρχεται σε ανοδική φορά.

Ορισμένοι αναλυτές και παίκτες της Σοφοκλέους, που βλέπουν την αγορά από τον Απρίλιο του 2003 και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θεωρούν καλοδεχούμενες τις εκάστοτε διορθώσεις.

Δεν είναι τυχαίο πως ορισμένοι αναλυτές -και ειδικότερα η Εμπορική- Τράπεζα εκτιμούν ως ευκαιρίες επανατοποθέτησης την εκάστοτε υποχώρηση βασικών μετοχών – δεικτών.

Η φορά του δείκτη ισχυροποιείται σταδιακά μετά τις 14:00, οπότε η αναλογία ανοδικών – πτωτικών για το σύνολο της αγοράς διαμορφωνόταν καθαρά στο 3 προς 1.

Το γεγονός ότι οι μετοχές των REDS, Αλουμίνιον της Ελλάδος, ΝΕΛ, ΓΕΚ, Σελόντα και ορισμένων ακόμη ”σηματωρών” (ανά κατηγορία) βρίσκονται στα υψηλά με αυξημένες συναλλαγές επαναφέρει την αισιοδοξία των ”παικτών” στα επίπεδα της Τρίτης.

Μία επαναφορά που από τεχνικής πλευράς διευκολύνει και όσους είχαν τοποθετηθεί στις υψηλές τιμές (του Γ.Δ. μέχρι τις 13-13:30 της Τρίτης) και μπορούν τώρα είτε να καλύψουν τις θέσεις τους είτε να βγουν ακόμη και με μικρό κέρδος.

Είναι πολύ βασικό πως και αυτή τη φορά στο όριο του Τ+3 δεν υπήρξαν εγκλωβισμοί βραχυπρόθεσμων ”παικτών”, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο margin ορισμένων εξ αυτών ή στο όριο συναλλαγών που μπορούν να διενεργούν οι χρηματιστηριακές.

Οι ισχυροί ”παίκτες” επιστρέφουν και οι μετοχές εταιριών–επιλογών τους οδηγούνται στην καταγραφή νέων υψηλών τιμών.

Η μετοχή της Audio Visual (ΑΒΕ) ενισχύεται κατά 9,6%, με συναλλαγές περισσότερες των 120.000 τεμαχίων προς τα 3,64 ευρώ.

Επιθετικά διαμορφώνεται η τάση για τις ΝΕΛ προς τα 0,8 ευρώ, Σελόντα, Euromedica, Κατσέλης, Altec, αλλά και για μετοχές όπως οι ΕΛΤΕΧ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΓΕΚΑ και αρκετές ακόμη.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Εθνικής... συγκρατείται μέχρι τα 37,90 ευρώ, τη στιγμή που η Alpha Bank διαμορφώνεται στα 28,40 ευρώ και η Eurobank στα 31 ευρώ.

Μία μετοχή όμως όπου εμφανώς επιχειρείται... συγκράτηση της τιμής, φαίνεται πως είναι ο ΟΤΕ, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλά επίπεδα.

Σημείωση: Ακόμη ένας ελληνικός τραπεζικός οίκος, αυτός της Eurobank, έρχεται να προστεθεί σε όσους ”καλύπτουν” ή ξεκινούν την ”κάλυψη” του ομίλου της Αγροτικής. Οι εξελίξεις και από αυτό το μέτωπο ”τρέχουν” με ταχύτατο ρυθμό, κάτι που υποχρεώνει ξένους και Έλληνες να στρέψουν μέρος του επενδυτικού τους ενδιαφέροντος προς τον όμιλο της Αγροτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v