Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: Ενδείξεις υπερθέρμανσης βραχυπρόθεσμα

Θεωρούµε ότι έχουν αυξηθεί πλέον σηµαντικά οι πιθανότητες πραγµατοποίησης µιας βραχυχρόνιας διορθωτικής κίνησης, καθώς το ανοδικό momentum στις διεθνείς κεφαλαιαγοράς δείχνει να εξασθενεί, διαπιστώνει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής σε τεχνική της ανάλυση για το Γ.Δ. Μάλιστα κρίνει ως αξιόλογη διόρθωση μια κίνηση έως τις 3.770 - 3.745 μονάδες.

Εμπορική: Ενδείξεις υπερθέρμανσης βραχυπρόθεσμα
Σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα η τάση παραµένει ανοδική καθώς ο γενικός δείκτης σηµειώνει συνεχώς νέες υψηλότερες τιµές πενταετίας, αναφέρει η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας σε τεχνική ανάλυση.

Πιο συγκεκριµένα, η περιοχή των 4.000 μονάδες έχει να προσεγγισθεί από τον Οκτώβριο του 2.000. Η υψηλότερη τιµή προς το παρόν (η ανάλυση γράφεται στα µέσα της συνεδρίασης της Παρασκευής) σηµειώθηκε στις 4.014,38 μονάδες.

Οι πρόσφατες διορθωτικές κινήσεις δεν επεκτάθηκαν χαµηλότερα των πρώτων στηρίξεων, µε αποτέλεσµα να διατηρείται η αυτοτροφοδότηση της ανοδικής κίνησης, λόγω συνεχούς επανεπένδυσης ρευστοποιηµένων (και µάλλον κερδοφόρων) θέσεων.

Αν δεν υπάρξει κάποιος κλάδος (ή έστω µερικές δεικτοβαρείς µετοχές) που θα αρχίσει να σηµειώνει αξιόλογες απώλειες σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, δεν πρόκειται να ”σπάσει η αλυσίδα της αυτοτροφοδότησης”.

Την προηγούµενη εβδοµάδα αναφέραµε ότι ”από την στιγµή που ξεπεράσθηκε η περιοχή των 3.800µ, αυξήθηκαν οι πιθανότητες να επιτευχθεί συντοµότερα απ’ ότι αναµένουµε ο µεσοπρόθεσµος ανοδικός στόχος των 4.120µ”.

Πραγµατικά, η επίτευξη των 4.010µ έφερε τον γ.δ. σε απόσταση µόλις 2,6% από τον προαναφερόµενο µεσοπρόθεσµο στόχο µας. Το ”πρόβληµα” είναι ότι αυτό πραγµατοποιήθηκε πάρα πολύ γρήγορα, οπότε αφενός έχουν µειωθεί σηµαντικά τα περιθώρια ανόδου, τόσο στο γ.δ. όσο και στις επιµέρους µετοχές.

Για να αναλάβει κάποιος τον επενδυτικό κίνδυνο στα τρέχοντα επίπεδα τιµών, πρέπει να προσδοκά ότι σύντοµα ο γ.δ. θα κινηθεί προς τις επόµενες ισχυρές αντιστάσεις των 4.250 μονάδες και 4.450 μονάδες.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µας για να πραγµατοποιηθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να υπάρξει σηµαντική επιτάχυνση της ανοδικής τάσης στις διεθνείς αγορές, καθώς είναι δεδοµένη η συσχέτιση µε τους σηµαντικότερους χρηµατιστηριακούς δείκτες του εξωτερικού.

Προς το παρόν όµως οι τεχνικές ενδείξεις για αυτούς τους δείκτες δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς οι πρόσφατες διασπάσεις περιοχών στήριξης (µετά από αρκετούς µήνες διαδοχικών διασπάσεων περιοχών αντίστασης) συνηγορούν στη υιοθέτηση αµυντικής επενδυτικής στρατηγικής βραχυπρόθεσµα, τουλάχιστον µέχρι να επιβεβαιωθεί η ανοχή των κοντινότερων στηρίξεων.

Σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα είµαστε αισιόδοξοι, καθώς θεωρούµε ότι ανεξαρτήτως κάποιων ισχυρών παλινδροµήσεων που µπορεί να πραγµατοποιηθούν τους προσεχείς µήνες, εκτιµούµε ότι η µακροχρόνια τάση θα παραµείνει ανοδική.

Επανερχόµενοι στον γ.δ. θα προσδιορίζαµε σαν κοντινότερη περιοχή στήριξης, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για το άµεσο µέλλον ως stop profit – loss τις 3.900µ, από όπου διέρχεται η βραχυχρόνια trendline.

Οι επόµενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.840 μονάδες, 3.770 μονάδες και 3.660 μονάδες. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µας για να θεωρηθεί αξιόλογη µια διορθωτική κίνηση θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον µέχρι την περιοχή των 3.770 μονάδες – 3.745 μονάδες, αν θεωρήσουµε σαν δυνητική κορυφή τις 4.014 μονάδες, αναφέρεται στην τεχνική ανάλυση.

Σε διαφορετική περίπτωση διατηρείται σε ισχύ η bull market και πρέπει να αναµένεται ένα ”βίαιο” ανοδικό ξέσπασµα προτού σηµειωθεί η κορύφωση του ανοδικού κύµατος. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα ακολουθήσει µια εξίσου έντονη υποχώρηση, που θα αποτελέσει το πρώτο καθοδικό κύµα σε σύνολο τριών, σύµφωνα µε την θεωρία των κυµάτων του Elliot.

Οι τεχνικοί δείκτες κινούνται σε ιδιαίτερα υπερτιµηµένες ζώνες τιµών, εµφανίζοντας παράλληλα αρνητικές αποκλίσεις, όπως για παράδειγµα ο ταλαντωτής RSI 14 ηµερών στο πιο κάτω γράφηµα, όπου φαίνεται ο δείκτης να έχει προσεγγίσει τις υψηλότερες τιµές των

τελευταίων ετών.

Βέβαια, όπως επανειληµµένα έχουµε αναφέρει τις τελευταίες εβδοµάδες, σε περιόδους bull market οι προαναφερόµενες ενδείξεις προειδοποιούν µεν για ενδεχόµενη αντιστροφή της τάσης, θεωρούνται όµως ως ”επιθετικά” σήµατα πωλήσεων µόλις συνδυασθούν µε διασπάσεις στηρίξεων, τονίζει η Εμπορική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v