Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση για... ακόμα πιο άσπρες μέρες;

Η ισχνή αντίδραση των ξένων χρηματιστηρίων αναμένεται να επηρεάσει τη Σοφοκλέους, που ούτως ή άλλως υπεραποδίδει από την αρχή της χρονιάς. Ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους, ειδικότερα του μεσαίου χώρου, αλλά και μεταλλουργικούς ομίλους, εταιρίες από το χώρο της υγείας και εταιρίες με υψηλή μερισματική απόδοση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διάθεση αντίδρασης στα ξένα χρηματιστήρια, που φάνηκε από χθες στη Νέα Υόρκη και νωρίτερα σήμερα σε Άπω Ανατολή και Ευρώπη, ενδέχεται να επηρεάσει ανάλογα και τη Σοφοκλέους. Δεν θα πρέπει να διαφεύγει την προσοχή μας πως το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ένα από τα ελάχιστα όπου από την αρχή του χρόνου καταγράφεται θετική διακύμανση βασικών δεικτών και μετοχών, και μάλιστα σημαντική.

Οι ξένοι, που έχουν πάντα τον πρώτο λόγο, συνεχίζουν να επιμένουν για την προοπτική των ελληνικών τραπεζών, αν και πλέον καταγράφονται περισσότερες επιφυλάξεις για τα επίπεδα αποτίμησης απ’ ό,τι πριν ένα - δύο μήνες.



Ωστόσο, η Deutsche Bank παίρνει τη σκυτάλη των αναβαθμίσεων για Εθνική, Eurobank και Alpha (δες σχετικό θέμα), τη στιγμή που ο όμιλος της Εθνικής εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την κροατική Splitska Banka (δες σχετικό θέμα).

Από την άλλη, ο επικεφαλής της Γενικής Τράπεζας, Ζ. Τουρνεμπίζ, με χθεσινές δηλώσεις του εκτιμά πως οι υψηλές αποτιμήσεις των τραπεζών αποτρέπουν ενδεχόμενες συμφωνίες με ελληνικά ιδρύματα. Μια ξένη τράπεζα θα προχωρούσε ευκολότερα σε εξαγορά μικρής ελληνικής, προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Γενικής, τη στιγμή που η φημολογία για επικείμενη οριστικοποίηση συμφωνίας μεταξύ Proton και Ωμέγα Bank, αλλά και η κίνηση από τον όμιλο της Marfin προοιωνίζονται άμεσες εξελίξεις – πιθανόν και ανακοινώσεις στον μεσαίο τραπεζικό χώρο.

Ωστόσο, αυτό που αποτελεί ενθαρρυντική παράμετρο για την αγορά είναι η επικείμενη διάθεση ποσοστού 15% της Αγροτικής και η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής. Ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ, σε πλήρη εξέλιξη, φέρνει εκ των πραγμάτων αντιμέτωπους τους δύο επικρατέστερους πόλους, με τον όμιλο Intracom να προετοιμάζεται για την ανακοίνωση επιχειρηματικών κινήσεων, που όμως έχουν προεξοφληθεί από την αγορά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κλάδος της υγείας, καθώς σε σχετικό θέμα η συμφωνία - έκπληξη θα έρθει από το Υγεία. Ένας άλλος κλάδος που θα πρέπει να προσεχθεί λόγω των διεθνών τιμών είναι αυτός των μετάλλων, όπου σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό για την ενέργεια σημειώνεται κινητικότητα σε ομίλους όπως οι Μυτιληναίος, ΕΛΤΕΧ, ΤΕΡΝΑ, ΓΕΚ και Ρόκας. Ένας άλλος τομέας, που θα επιμείνουμε ότι παρουσιάζει ουσιαστικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών.

Και αν στη φάση αυτή είναι αρκετά πρώιμο να προεξοφληθεί το υπαρκτό ενδιαφέρον κινεζικών εταιριών για τον φορέα της Θεσσαλονίκης, ένας ελληνικός όμιλος επιβεβαιώνει την αξία του τομέα - κλάδου λιμενικών υποδομών και παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Attica Συμμετοχών διερευνά το ενδεχόμενο εμπορικής αξιοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Για τη σημερινή συνεδρίαση (με τον Γ.Δ. να ξεκινά από τις 3.932,81 και τον FTSE-20 από τις 2172,5), αναμένονται αρχικά ήπιες κινήσεις στις τραπεζικές μετοχές του FTSE-20, ενδεχομένως και επιθετικότερες για τις μεσαίες τραπεζικές μετοχές, αλλά και ενδιαφέρον για μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου, Βιοχάλκο, Γερμανού, του κλάδου της Υγείας, λόγω των εξελίξεων και μετοχών με ισχυρή μερισματική απόδοση (δες σχετικό θέμα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v