Χαλάει το πάρτι η ΔΕΗ

Εμφανείς οι τοποθετήσεις κυρίως ξένων διαχειριστών σε τραπεζικούς τίτλους με βάση την τακτική προεξόφλησης, που φέρεται να ακολουθούν. Έντονη κινητικότητα, αυξημένες συναλλαγές, πλούσιο ενδιαφέρον και παρασκήνιο, κυρίως όμως υπερ-αποδόσεις για το σύνολο των μετοχών του Mid 40. ”Σφυροκοπείται” και σήμερα η ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν δεν υποχωρούσε η μετοχή της ΔΕΗ κατά 2,97% (στα 18,30 ευρώ), η άνοδος του Γενικού Δείκτη θα ήταν επιθετικότερη.

Επιβεβαιώνοντας την διάθεση για άμεση συντήρηση της τάσης υψηλότερα των 4.000 μονάδων, με θεαματική αύξηση συναλλαγών και εμφανείς πλέον τις τοποθετήσεις ξένων διαχειριστών σε συγκεκριμένες τραπεζικές μετοχές και blue chips του 20άρη.

Την ίδια στιγμή που ο ένας μετά τον άλλον οι ξένοι οίκοι στοχοθετούν υψηλότερα τις τιμές για τις πέντε κυριότερες τραπεζικές μετοχές, η Merrill Lynch έρχεται να εστιάσει ακριβώς εκεί όπου τώρα κυοφορούνται επιχειρηματικές συζητήσεις και συμφωνίες.

Πλεονέκτημα θέσης, σύμφωνα με τον ξένο οίκο, έχει η Marfin που λόγω ρευστότητας και μεγέθους, μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του παίκτη – αγοραστή στο μεσαίο τραπεζικό χώρο.

Εντολές αγορές και από την πλευρά ορισμένων ξένων διαχειριστών εντοπίζονται λίγο υψηλότερα των 29 ευρώ στη μετοχή της Alpha Bank, πέριξ των 31,46 – 31,50 ευρώ της Eurobank, κυρίως όμως στα 39 ευρώ και κάτι της Εθνικής.

Ανάλογα ικανοποιητική εμπορευσιμότητα σημειώνεται στα 19,84 ευρώ της Πειραιώς και τα 30,02 ευρώ της Εμπορικής, κάτι που καθιστά εμφανή την τακτική, κυρίως των ξένων.

Οι ισχυροί αυτοί και με αυξημένη ρευστότητα ”παίκτες” μπορούν να ενισχύουν σταδιακά από τώρα τις θέσεις τους προεξοφλώντας τόσο τα καλά αποτελέσματα για το σύνολο της χρήσης του ’05 όσο και της βεβαιότητας για διανομή μερισμάτων μεγαλύτερων σε σχέση με πέρυσι.

Όταν έχεις ανεβάσει τον πήχη, για παράδειγμα στην Εθνική από τα 42 μέχρι και τα 49 ευρώ είναι λογικό να τοποθετείσαι από τα 38 και 39 ευρώ ή εν πάση περιπτώσει σε επίπεδα τιμών όπου εκδηλώνεται προσφορά.

Ικανοποιητική θεωρείται η εμπορευσιμότητα για τη μετοχή της Αγροτικής (5,42 ευρώ), του ΟΤΕ (18,70 ευρώ), της Motor Oil (23,56 ευρώ), της Intracom (7,26 ευρώ) και βεβαίως της Βιοχάλκο (8,84 ευρώ).

Ειδικότερα για την τελευταία μετοχή, επιχειρηματικά συνολικότερα για τον Όμιλο, η θέση και άποψη της στήλης είναι ξεκάθαρη, δεδομένη και έχει κατατεθεί έγκαιρα από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο ρυθμό των συμφωνιών κινείται και το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου οι συναλλαγές στον Mid 40 ξεπερνούσαν μετά από μία ώρα συνεδρίασης τα 20 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές, σημαντικές τον αριθμό και ως προς τη σύνθεσή τους, είναι εμφανείς στην Ελληνική Τεχνοδομική, Μηχανική, J&P Άβαξ, Τεχνική Ολυμπιακή, Τέρνα – ΓΕΚ (συνολικότερα δηλαδή στις κορυφαίες του κλάδου).

Αγοραστές εμφανίζονται μέχρι και 2,1% υψηλότερα στην ΕΧΑΕ (πλέον προς τα 10,9 ευρώ), στον Σαράντη (προς τα 8,28 ευρώ), στην Τράπεζα Αττικής (προς τα 6,64 ευρώ), την Εγνατία (5,58 ευρώ), Γενική.

Αυξημένες συναλλαγές πραγματοποιούνται για πολλοστή συνεδρίαση στις θυγατρικές του Ομίλου Βιοχάλκο (με αιχμή την ΕΛΒΑΛ, αλλά και σε Σιδενόρ), βεβαίως στη μετοχή της Intralot (πλέον προς τα 18,5 ευρώ) και εύλογα στη μετοχή του Ιατρικού Αθηνών (2,97 ευρώ), Info-Quest, Frigoglass, ΔΟΛ και θυγατρικών του Ομίλου Εθνικής.

Από τον Όμιλο θα πρέπει να προσεχθεί η κατά 2,5% αντίδραση της μετοχής του Ηρακλή στα 11,9 ευρώ, του Αστέρα στα 7,80 ευρώ και της Ασφαλιστικής προς τα 6,44 ευρώ.

Μετά από μία ώρα συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται μεταξύ των 4.045 – 4.055 μονάδων, με συναλλαγές που πλησίαζαν τα 80 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v