Στο ρυθμό των συμφωνιών

Η χθεσινή κίνηση της Marfin έρχεται να αναδιατάξει όχι μόνο τον χώρο της ιδιωτικής υγείας, αλλά τον ευρύτερο της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης. Σε αυτή την κατηγορία η κινητικότητα θα έχει συνέχεια καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται σε κάθε κλάδο και δραστηριότητα. Η αγορά δικαιολογημένα ψάχνει τον... επόμενο Μυτιληναίο και την... επόμενη συμφωνία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ρυθμό των συμφωνιών κινείται η Σοφοκλέους, οδηγώντας σε υπεραπόδοση βασικούς δείκτες και μετοχές έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Η χθεσινή ”κίνηση ματ” της Marfin (απέκτησε το 49% του ”Υγεία”) έρχεται να αναδιατάξει τις ισορροπίες όχι μόνο στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, αλλά ευρύτερα στη μεσαία - χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων προσφέρονται για ανάλογες κινήσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Πολύ χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Μαυρίδης στο Εγερτήριο μάς υπενθυμίζει πως μετά την Q-Telecom, τη Hyatt, τη FORTHnet, τη Δέλτα – Chipita, την Εγνατία και χθες το ”Υγεία” ενισχύονται εύλογα οι προσδοκίες για την επόμενη κίνηση – συμφωνία.

Το παράδοξο είναι πως στην αγορά, όπου έχουν προεξοφληθεί ανάλογες κινήσεις στον μεσαίο τραπεζικό χώρο, έχουν ανακοινωθεί ήδη δύο στρατηγικές συμφωνίες από άλλους χώρους.

Το σίγουρο είναι πως η κινητικότητα στον μεσαίο τραπεζικό χώρο, όπου ξανακούγεται το όνομα της Ασπίς Bank, δεν βρίσκεται καν στα... μισά της διαδρομής.

Σε ένα σημείο θα διαφωνήσουμε με τον φίλο μας Θανάση: όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για την απουσία συμφωνιών στον χώρο των μεγαθηρίων του ”20άρη”.

Πιστεύουμε, περιμένουμε και το υποστηρίζουμε σταθερά εδώ και πολλούς μήνες, πως τέτοιου χαρακτήρα και μεγέθους στρατηγικές κινήσεις στον χώρο των μεγαθηρίων θα έρθουν αργά ή αργότερα, δεν έχει σημασία, και τότε θα αφορούν σε οργανισμούς του μεγέθους ενός ΟΤΕ, της αποτίμησης μιας τράπεζας της πρώτης πεντάδας, στον ΟΠΑΠ και πιθανόν σε ορισμένους ιδιωτικούς βιομηχανικούς ομίλους.

Γι’ αυτό παραμένουμε... αθεράπευτα αισιόδοξοι για τη μακρομακρπρόθεσμη τάση της αγοράς, τη στόχευσή μας που ξεπερνά κατά πολύ τα προβλεπόμενα επίπεδα τιμών που θέτουν οι αναλυτές.

Βέβαια και αυτοί σιγά σιγά, με το μαλακό, στοχοθετούν τις επιλογές τους, καθώς υψηλότερες τιμές για την Εμπορική στα 32 ευρώ και για την Πειραιώς στα 22,5 ευρώ τίθενται πλέον και από τη Citigroup.

Στα 28,7 ευρώ ενισχύει η UBS την τιμή-στόχο για τον Μυτιληναίο, τη στιγμή που στην αγορά δεν έχουν προεξοφληθεί όλες οι κινήσεις του διορατικού Ευάγγελου.

Υπάρχει δρόμος λοιπόν, κατά την εκτίμησή μας, όχι μόνο για τα μεγαθήρια του ”20άρη”, αλλά και για πολλές εταιρίες του μεσαίου – χαμηλότερου χώρου.

Υπάρχει όντως ενδιαφέρον και προοπτική από τους Κινέζους της Cosco, κυρίως για τον ΟΛΘ, φημολογούνται πολλά για προτάσεις επενδυτικών χαρτοφυλακίων προς τους δύο βασικούς μετόχους των ΚΑΕ (Γερμανός, Folli Follie), τα οποία δεν διαψεύδονται επισήμως και αρμοδίως από τους ενδιαφερόμενους.

Ο όμιλος της ΕΛΤΕΧ παραμένει σταθερά επιλογή προσέγγισης ξένων θεσμικών, οι οποίοι μετά την υπογραφή συμφωνιών στην περιοχή του Κόλπου σπεύδουν να ενισχύσουν τη θέση τους.

Ενδιαφέρον υπάρχει για την Τράπεζα Κύπρου, την Τέρνα–ΓΕΚ, η Εθνική ανακοινώνει οσονούπω τον στρατηγικό διαχειριστή του Αστέρα, ενώ η Lafarge συζητά υπό όρους την από κοινού με τον όμιλο της Εθνικής διάθεση του ποσοστού της.

Και όλα αυτά επειδή -και θα επιμείνουμε για πολλοστή φορά- οι ξένοι δεν τοποθετήθηκαν σε ελληνικές εταιρίες, αρχής γενομένης από τον Κωτσόβολο και τον Ρόκα, για να αποκομίσουν μια επενδυτικής μορφής υπεραξία.

Δυόμισι χρόνια αγοράζουν, βολιδοσκοπούν, εξετάζουν και θα συνεχίσουν να αγοράζουν ελληνικές υποδομές. Από αυτή την άποψη η αγορά, πέρα από το μεσομακροπρόθεσμο, παρουσιάζει και βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Η κινητικότητα που παρατηρείται σε χρηματιστηριακό επίπεδο (δες σχετικό θέμα NASDAQ για το LSE) δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την ΕΧΑΕ, σε συνεδριάσεις με τζίρους 500-600 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των παραγώγων).

Η είσοδος της Iberdrola μέσω του Ρόκα στη Δέλτα Project δεν μπορεί να σταματά εδώ, η πρόθεση διάθεσης μεγαλύτερου ποσοστού των μετόχων της Creta Farm, της εξάπλωσης του Σαράντη, της αναδιάρθρωσης του ομίλου Βιοχάλκο, της Intralot, των εταιριών από τον κλάδο εμπορίας καυσίμων (Ελινόιλ, Revoil, Cyclon), της Αλουμύλ – Μυλωνάς και αρκετών ακόμη εταιριών αποτελούν ψηφίδες της εικόνας της αγοράς, η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v