Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η M. Lynch για τις ”μεσαίες” ελληνικές τράπεζες

Κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις βλέπει η Merrill Lynch σε εκτεταμένη έκθεση της για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές τράπεζες με σημερινή ημερομηνία, που ακολούθησε επίσκεψη των στελεχών του οίκου στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η M. Lynch για τις ”μεσαίες” ελληνικές τράπεζες
Κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις βλέπει η Merrill Lynch σε εκτεταμένη έκθεση της για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές τράπεζες με σημερινή ημερομηνία, που ακολούθησε επίσκεψη των στελεχών του οίκου στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Κατά την εκτίμηση του οίκου, οι τράπεζες αυτές (Αγροτική, Εγνατία, Marfin, Aspis, Τράπεζα Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Αττικής) εξετάζουν την προοπτική των συμφωνιών προκειμένου να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας και να βελτιώσουν την επάρκειά τους.

Ωστόσο, προσθέτει η Merrill Lynch, από τις μικρές ελληνικές τράπεζες, ”μόνο σε μία διακρίναμε την βούληση και τα κεφάλαια ώστε να παίξει το ρόλο του εξαγοράζοντος- τη Marfin”.

Ο οίκος παρατηρεί πως οι μικρές- μεσαίες τράπεζες, αν και σημαντικά λιγότερο κερδοφόρες έναντι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας εμφανίζουν ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά μεγαλύτερους έναντι του ανταγωνισμού των ”μεγάλων”.

Κατά την εκτίμηση της Merrill Lynch, υπάρχει πιθανότητα για τις μικρότερες τράπεζες να βελτιώσουν την κερδοφορία τους μέσω συγχωνεύσεων.

Παρά όλα αυτά, ο οίκος δεν περιμένει σημαντική ωφέλεια για τις συγχωνευόμενες τράπεζες από το κλείσιμο υποκαταστημάτων ή τη μείωση προσωπικού, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν εστιασμένες δραστηριότητες είτε σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, είτε σε τμήματα της αγοράς. Άλλωστε συμπληρώνει η Merrill Lynch, η μείωση προσωπικού στην Ελλάδα είναι κάτι δύσκολο.

”Παρά τη σημαντική αύξηση του μεγέθους οι πέντε μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες από τον χώρο της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 2,2 φορές τα πιο πρόσφατα στοιχεία του P/BV, σε σχέση με το 4,7 που είναι ο μέσος όρος των τριών μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών” τονίζει η Merrill Lynch.

Συμπληρώνει δε πως το χάσμα αυτό στην αποτίμηση έχει διατηρηθεί παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες της μικρής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν σημαντικά έναντι των αντίστοιχων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας αύξηση 83% κατά μέσο όρο τους τελευταίους 12 μήνες, έναντι 34% των τριών μεγάλων τραπεζών.

Η τάση είναι αντίστοιχη με τους πολλαπλασιαστές κερδών του 2004, προσθέτει η Merrilll Lynch, σημειώνοντας ότι οι μικρές τράπεζες διαπραγματεύονται 47,2 φορές τα κέρδη τους και οι μεγάλες 34,1 φορές.

Όσον αφορά τόσο στο λόγο τιμή/προς λογιστική αξία (P/BV), αλλά και στο Ρ/Ε οι μεσαίου μεγέθους τράπεζες (Εμπορική, Πειραιώς και Αγροτική) διαπραγματεύονται με μέσους πολλαπλασιαστές μεταξύ εκείνων της υψηλής και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Στην έκθεση δεν περιέχονται συστάσεις και τιμές στόχοι.

---Αγροτική Τράπεζα

Για την Αγροτική, ο οίκος αναφέρει πως διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο στην Ελλάδα και μάλιστα σε επαρχιακές περιοχές, κάτι που κατά την ίδια τη διοίκηση, προσθέτει η Merrill Lynch, είναι προ όφελός της αφού δεν υπάρχει τέτοιου μεγέθους παρουσία του ανταγωνισμού.

Αναφερόμενοι στο κόστος, οι αναλυτές της Merrill Lynch τονίζουν τη σταθερότητα που εμφανίζει ενώ επικαλούνται και δηλώσεις της διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες το κόστος θα μείνει ”επίπεδο” έως το 2007 και μετά θα ακολουθήσει την πορεία του πληθωρισμού.

Η Αγροτική Τράπεζα φέρεται να διαθέτει αρκετές ευκαιρίες για αναδιάρθρωση. Οι βασικότεροι τομείς σύμφωνα με τον ξένο οίκο είναι τα κόστη που σχετίζονται με το προσωπικό, αλλά και με τη μείωση των καθαρών ζημιών.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το προσωπικό η μείωση στα κόστη θα επιτευχθεί από εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν οι οποίοι και θα αντικατασταθούν από νεώτερο προσωπικό που θα αμείβεται με χαμηλότερους μισθούς.

--- Ασπίς Bank

Στους στρατηγικούς στόχους που έχει θέσει η διοίκηση της Ασπίς Bank αναφέρεται μεταξύ άλλων η Merrill Lynch. Ειδικότερα, ο ξένος οίκος σημειώνει πως στόχος της Τράπεζας είναι να αυξήσει των αριθμό των υποκαταστημάτων από 67 σε 80 μέχρι το 2007, κυρίως σε περιοχές εκτός Αθηνών.

Επίσης, στόχο της αποτελεί να επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο σε τομείς με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, να διατηρήσει τη θέση που κατέχει στην αγορά των στεγαστικών δανείων, να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην διαχείριση του ενεργητικού από την κοινοπραξία με την ABN Amro, αλλά και τις ευκαιρίες στις σταυροειδείς πωλήσεις μέσω του δικτύου του ασφαλιστικού της βραχίονα.

---Τράπεζα Αττικής

”Συγκεντρωμένη” χαρακτηρίζει η Merrill Lynch τη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Αττική, με τον βασικό μέτοχο, το ΤΣΜΕΔΕ να κατέχει το 42%, ενώ 38% (από 19% έκαστος) κατέχουν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Από τους βασικότερους στόχους της αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2005 ήταν να διευκολυνθεί η πώληση του 38% που κατέχουν τα δυο προαναφερθέντα ιδρύματα, αναφέρει η Merrill Lynch.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το 2005 αποτέλεσε έτος αναδιάρθρωσης για την Τράπεζα, σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που η νέα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση της διαφάνειας, αλλά και στην υιοθέτηση νέων συστημάτων διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον επισημαίνει ότι η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής στοχεύει στη μεσαία τάξη, μέσω της λιανικής, αλλά και στην ενίσχυση της αποδοτικότητας των λειτουργιών της παρέχοντας κίνητρα στο προσωπικό, αλλά και στην ενίσχυση της εκπαίδευσης.

---Τράπεζα Κύπρου

Σχετικά με την Τράπεζα Κύπρου η Merrill Lynch αναφέρει ότι οι κινήσεις διακράτησης κόστους που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Παράλληλα, σημειώνει ότι οι μελλοντικοί στόχοι της Τράπεζας συνοψίζονται στην αναδιάρθρωση των τραπεζικών της λειτουργικών στην Κύπρο, στην επέκταση στην Ελλάδα, στην επίτευξη συνεργιών, αλλά και στην οργανική επέκταση σε νέες αγορές.

Αναφερόμενη στη μετοχική βάση της Τράπεζας Κύπρου, η Merrill Lynch σημειώνει πως το free float ανέρχεται στο 100% με τις μετοχές της Τράπεζας να είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Κύπρου και στης Αθήνας.

Την έκπληξή του εκφράζει ο ξένος οίκος από το γεγονός ότι μόλις 1% των μετοχών της Τράπεζας βρίσκεται στα χέρια Ελλήνων θεσμικών επενδυτών.

---Εγνατία Τράπεζα

Σε ό,τι αφορά την Εγνατία Τράπεζα ο ξένος οίκος αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τη διοίκηση αναφέρθηκε πως οι βασικοί μέτοχοι εξετάζουν διάφορες στρατηγικές, όπως είναι η αυτόνομη παρουσία, η συγχώνευση με άλλη ελληνική τράπεζα, ή η πώληση σε κάποια ξένη.

Για την ώρα, η Τράπεζα συνεχίζει την αυτόνομη στρατηγική ανάπτυξης επικεντρώνοντας στα εξής: στη λειτουργία επιπλέον 11 υποκαταστημάτων και ενός τραπεζικού κέντρου εντός του 2006 στην εγχώρια αγορά, στην επέκταση στη Ρουμανία η οποία θα συνεχιστεί και εντός του 2006 με 6 επιπλέον καταστήματα.

Επίσης, η Merrill Lynch σημειώνει πως το 2004 η Εγνατία ξεκίνησε διαδικασία διαφοροποίησης από τα δάνεια αυτοκινήτων καθώς το περιθώρια έχουν περιοριστεί λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, ενώ παράλληλα αναφέρει πως η Τράπεζα έχει αντιμετωπίσει προβλήματα όσον αφορά στις σταυροειδείς πωλήσεις.

”Σχετικά χαμηλό free float το οποίο μόλις υπερβαίνει το 47% χαρακτηρίζει την Εγνατία Τράπεζα, ενώ με ποσοστό 10,6% συμμετέχει η Marfin Financial Group” αναφέρουν οι αναλυτές της Merrill Lynch.

---Marfin FG

Για τη Marfin FG ο οίκος παρατηρεί πως πιθανότατα είναι η εταιρία που ξεχωρίζει περισσότερο ανάμεσα σε αυτές που επισκέφτηκε σε όρους ανάλυσης εσόδων. Σε ό,τι αφορά το καθαρό περιθώριο από τόκους, η Marfin βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές της στον κλάδο, παρατηρεί η Merrill Lynch, προσθέτοντας πως πιθανός λόγος για αυτό είναι το ότι άργησε να αναμιχθεί με τη λιανική τραπεζική.

Η μετοχική σύνθεση της Marfin Financial Group αποτελείται από θεσμικούς επενδυτές, ιδιώτες επενδυτές και στρατηγικούς επενδυτές αναφέρει η Merrill Lynch. Παράλληλα και όσον αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική του ομίλου ο ξένος οίκος επισημαίνει ότι εξαρτάται ιδιαίτερα από εξαγοράς.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μικρές τράπεζες λειτουργούν σε χαμηλότερες κλίμακες, γεγονός που δεν τους επιτρέπει την καταγραφή σημαντικών κερδών, αλλά και κεφαλαίων που να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Ένας ακόμη λόγος βασίζεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες διαπραγματεύονται συνήθως με υψηλότερους πολλαπλασιαστές (σε σχέση με τη λογιστική τους αξία) σε σχέση με τις μικρότερες τράπεζες.

Σχετικά με τις προθέσεις της τράπεζας σε ό,τι αφορά τις εξαγορές, τονίζεται ότι από τη διοίκηση έχουν τεθεί πολύ αυστηρά κριτήρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v