Τετραχιλιαρομανία...

Συσσώρευση πέριξ των 4.000 μονάδων προβλέπουν οι αναλυτές, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο θετικού ξεκινήματος λόγω των ξένων αγορών. Επιμένουν σε επιλεγμένες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ξένοι και Έλληνες χρηματιστές, ωστόσο η βραχυπρόθεσμη φορά ευνοεί ανοδικά περισσότερο τις μετοχές του Mid 40 και του Small 80.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα καλά νέα με τα οποία συνεχίζουν να τροφοδοτούν οι εταιρίες την αγορά αναφέρεται η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, που στρέφει την προτίμησή της στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, στοχεύοντας τις Alpha Bank, ΟΤΕ και Coca-Cola 3E.

Στο θετικό κλίμα αναφέρεται η Marfin Analysis. Το ενδεχόμενο διορθωτικής κίνησης μετά τα πρόσφατα ”ισχυρά” κέρδη σημειώνει η Eurobank Securities, ενώ για συσσώρευση του Δείκτη πέριξ των 4.000 μονάδων κάνουν λόγο οι Proton Securities και Εγνατία Finance.

Το ενδεχόμενο ενός θετικού ξεκινήματος σημειώνεται στην ανάλυση της η Σίγμα Securities, λόγω της συνεχιζόμενης ενδυνάμωσης των διεθνών αγορών.

Κατά συνέπεια, οι ειδικοί δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς οι ξένοι – και ισχυροί πελάτες τους– συνεχίζουν τις αγορές και τις αναλύσεις τους, είτε για το μικρό και το μεσαίο τραπεζικό κλάδο, είτε για επιμέρους τίτλους.

Οι αναλυτές από την πλευρά τους, εντοπίζουν στο εύρος των 3.970 – 3.975 μονάδων την πρώτη ουσιαστική στήριξη της αγοράς, χωρίς ωστόσο να φοβούνται μεγαλύτερη διόρθωση.

Άλλωστε, μόλις χθες η Citigroup έθετε υψηλότερες τιμές για την Εμπορική (32 ευρώ) και Πειραιώς (22,5 ευρώ), η Merrill Lynch στα 26,9 ευρώ για την Motor Oil, στα 28,7 ευρώ η UBS για τον Μυτιληναίο, ενώ αρνητικοί παρέμεναν στην πλειονότητα τους οι αναλυτές για τη ΔΕΗ.

Στο ενδεχόμενο συσσώρευσης του FTSE-20 θεωρείται πιθανότατη η συνέχιση της τάσης υπεραπόδωσης των Mid 40 και Small Cap 80, όπως άλλωστε συμβαίνει στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση η αυξημένη ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει ακόμη ψηλότερα μετοχές με διαμορφωμένη ανοδική φορά ή και να ”μοχλεύσει” άλλες που προετοιμάζονται αυτήν την περίοδο.

ΣΗΜ: Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων, πληροφοριών και φημών φέρνουν τους δυο στρατηγικούς μετόχους των ΚΑΕ (Γερμανό και Folli Follie) να έχουν δεχτεί συγκεκριμένη πρόταση από διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων για τη μεταβίβαση της συμμετοχής τους.

Η διοίκηση των δυο εισηγμένων δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής, επισήμως και αρμοδίως την οποιαδήποτε απάντηση προκειμένου να ενημερωθεί το επενδυτικό κοινό.

Βέβαια η διοίκηση της κάθε εισηγμένης είναι υποχρεωμένη από τον ισχύοντα Κανονισμό του Χ.Α. να επιβεβαιώνει ή και να διαψεύδει ακόμη και φήμες, πόσο μάλλον δημοσιεύματα που αφορούν ή εμπλέκουν άμεσα – έμμεσα την επιχείρηση.

Η επίκληση του... άλλοθι ”θα απαντήσουμε όταν ερωτηθούμε αρμοδίως από την υπεύθυνη χρηματιστηριακή αρχή” περισσότερο συσκοτίζει παρά ”φωτίζει” το σκηνικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v