Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΠΑΠ: ”Προβληματική η επιστροφή κεφαλαίου”

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε ότι η επιστροφή κεφαλαίου είναι ”προβληματική” και ως εκ τούτου ”δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση”, εξέλιξη που ασκεί σημαντική πίεση στη μετοχή. O Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Intralot κατά του ΟΠΑΠ. Νέες αποφάσεις για ”Πάμε Στοίχημα”. Πώς σχολιάζουν Credit Suisse, HSBC και Proton.

ΟΠΑΠ: ”Προβληματική η επιστροφή κεφαλαίου”
”Προβληματική καθίσταται η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους του ΟΠΑΠ για λόγους που άπτονται νομικών και λογιστικών περιορισμών, καθώς και προστασίας της μονοπωλιακής θέσης της εταιρίας”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο η διοίκηση του ΟΠΑΠ επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση η επιστροφή κεφαλαίου δεν είναι εφικτή.

Αυτό προκύπτει, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, από τις σχετικές γνωμοδοτήσεις - προτάσεις που υπεβλήθησαν στον ΟΠΑΠ από τους εξειδικευμένους συμβούλους, στους οποίους και ανατέθηκε να εξεταστεί η επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές γνωμοδοτήσεις - προτάσεις υπεβλήθησαν τον Δεκέμβριο 2005, ενώ ταυτόχρονα σημειώνεται ότι η βελτίωση της δομής του ισολογισμού, παραμένει στόχος και διαρκής επιδίωξη της διοίκησης.

- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών

Το ενδεχόμενο να καταγραφούν πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ (την οποία σημειωτέον χαρακτηρίζει ως ”αγοραστική ευκαιρία”) επισημαίνει σε ανάλυσή της η Credit Suisse.

Ο ξένος οίκος υπενθυμίζει πως σε πρόσφατη ανάλυσή του είχε επισημάνει την πιθανότητα ”απογοήτευσης” σε περίπτωση που δεν ξεκαθαριζόταν άμεσα το θέμα της επιστροφής κεφαλαίου.

Εξηγεί παράλληλα πως η μετοχή του ΟΠΑΠ αποτελεί ”αγοραστική ευκαιρία” (διατηρεί τα 30 ευρώ), καθώς αναμένει ”καλά” αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, αλλά και λόγω της εισαγωγής των ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου στο Στοίχημα από τις αρχές Μαρτίου.

Εξάλλου, η HSBC σε σχετικό της σχόλιο αναφέρει πως οι εξελίξεις γύρω από τη μη επιστροφή κεφαλαίου άσκησαν πιέσεις στη μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς ο τίτλος είχε αυξηθεί σημαντικά ενόψει της αναμενόμενης επιστροφής κεφαλαίου.

Ωστόσο, η HSBC επισημαίνει πως στο μοντέλο αποτίμησης που χρησιμοποιεί δεν είχε συνυπολογίσει την πιθανή επιστροφή κεφαλαίου, λόγω των ”ρίσκων” που εμπεριέχουν ανάλογες αποφάσεις.

”Χτύπημα” στην ψυχολογία εκτιμά η Proton Securities πως αποτέλεσε η είδηση της μη επιστροφής κεφαλαίου από τον ΟΠΑΠ, καθώς, όπως επισημαίνει, η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής είχε ήδη προεξοφλήσει την επιστροφή κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές και τους στρατηγικούς άξονες που ανακοίνωσε ο Οργανισμός για το ”Πάμε Στοίχημα”, η Proton Securities εκτιμά πως είναι ”στο σωστό δρόμο”.

- Ο Άρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα Intralot

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως της Intralot κατά της ΟΠΑΠ Α.Ε., με την οποία η τελευταία αξίωνε την καταβολή ποσού 37.417.641,48 ευρώ, πλέον τόκων, ετησίως για το χρονικό διάστημα από 30/3/2001 έως 28/1/2007.

Σχετικά με την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης της Intralot κατά του ΟΠΑΠ από τον Άρειο Πάγο, η Proton χρηματιστηριακή αναφέρει πως η εν λόγω εξέλιξη ήταν αναμενόμενη εν γένει από την αγορά.

- Οι αποφάσεις για ”Πάμε Στοίχημα”

Παράλληλα, και όσον αφορά στο ”Πάμε Στοίχημα”, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ έκανε αποδεκτή την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που αφορά στις βασικές αρχές / στρατηγικούς άξονες για την εκ μέρους της ΟΠΑΠ Α.Ε. ανάληψη της οργάνωσης του παιχνιδιού ”Πάμε Στοίχημα”, αμέσως μετά τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται τα εξής:

α) Η ευθύς εξαρχής σημαντική μείωση του κόστους για την ΟΠΑΠ Α.Ε. έναντι αυτού που προβλέπεται στην υφιστάμενη σύμβαση, εν όψει των πραγματικών δεδομένων.

β) Η, ομοίως ευθύς εξαρχής, οργάνωση, λειτουργία και κάθε εν γένει δραστηριότητα του παιχνιδιού ”Πάμε Στοίχημα” εντός του κτιρίου της ΟΠΑΠ Α.Ε., έτσι ώστε μεταξύ άλλων να υπάρχει ουσιαστική εκπαίδευση των στελεχών και υπαλλήλων που θα επιλεγούν από την εταιρία και οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν για λογαριασμό της την ευθύνη για τη διαχείριση του κινδύνου του παιχνιδιού.

γ) Η κατ’ αρχήν συνεργασία, και για ορισμένο χρονικό διάστημα, με σύμβουλο που διαθέτει εμπειρία στην οργάνωση, λειτουργία και διαχείριση του κινδύνου του παιχνιδιού. Προς τούτο ορίστηκε ολιγομελής ομάδα εργασίας, η οποία εντός του Μαρτίου 2006 θα υποβάλει προς έγκριση στο Δ.Σ. της εταιρίας σχέδιο προκήρυξης ενδιαφέροντος για την επιλογή του συμβούλου.

δ) Η ΟΠΑΠ Α.Ε. διατηρεί το αυτονόητο δικαίωμα της ανάληψης της οργάνωσης, λειτουργίας και διαχείρισης του κινδύνου από 100% θυγατρική της εταιρία, που θα συσταθεί ειδικά προς τούτο (ιδίως μέσω της νόμιμης διαδικασίας απόσχισης κλάδου, εφόσον η λύση αυτή ήθελε κριθεί επωφελέστερη).

Τέλος, σημειώνεται πως η έναρξη της διεξαγωγής του νέου παιχνιδιού ΠΡΟΠΟ 7+14, όπως ειδικότερα έχει δημοσιοποιηθεί, τοποθετείται εντός του προσεχούς μηνός Φεβρουαρίου.

- Η πίστωση των δωρεάν μετοχών

Σχετικά με την ημερομηνία πίστωσης στις μερίδες των επενδυτών των μετοχών που δικαιούνται οι ιδιώτες (μη θεσμικοί) επενδυτές που συμμετείχαν στη δημόσια εγγραφή τον Ιούλιο του 2005 και διακράτησαν τις μετοχές για 6 μήνες, σε απαντητική του επιστολή προς το Χ.Α. ο ΟΠΑΠ αναφέρει ότι η πίστωση των δωρεάν μετοχών θα γίνει σε 30 μέρες περίπου από την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος (κλείσιμο συνεδρίασης του Χ.Α. στις 19/1/2006).

Η ακριβής ημερομηνία δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί, δεδομένου ότι πέρα από τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό των δικαιούχων, απαιτείται και η έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης.

Η εταιρεία, έγκαιρα, με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για την ακριβή ημερομηνία πίστωσης των δωρεάν μετοχών, καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v