Εμπορική: Υπερτιμημένη βραχυπρόθεσμα η αγορά

Η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών εµφανίζει την αγορά υπερτιµηµένη βραχυπρόθεσµα, ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι θα σηµειωθεί άµεσα σηµαντική διορθωτική κίνηση, καθώς το ανοδικό momentum παραµένει προς το παρόν ισχυρό, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας.

Εμπορική: Υπερτιμημένη βραχυπρόθεσμα η αγορά
Η πλειοψηφία των τεχνικών δεικτών εµφανίζει την αγορά υπερτιµηµένη βραχυπρόθεσµα, ωστόσο αυτό δεν σηµαίνει απαραίτητα ότι θα σηµειωθεί άµεσα σηµαντική διορθωτική κίνηση, καθώς το ανοδικό momentum παραµένει προς το παρόν ισχυρό και µόνο ενδεχόµενη διάσπαση περιοχής στήριξης θα διακόψει τη συνεχή αυτοτροφοδότηση της αγοράς, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, στην παρούσα φάση σηµειώνουν υπεραπόδοση (σε σχέση µε τον Γενικό Δείκτη) οι µετοχές της µεσαίας και µικρής κεφαλαιοποίησης.

Σε βραχυπρόθεσµο ορίζοντα η τάση παραµένει ανοδική καθώς ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να σηµειώνει νέες υψηλότερες τιµές πενταετίας.

Η υψηλότερη τιµή καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Πέµπτης, στις 4.055,91 µονάδες, τιμή που απέχει πλέον ελάχιστα (για την ακρίβεια 1,6%) από τον ελάχιστο µεσοπρόθεσµο στόχο των 4.120 µονάδων.

Η Διεύθυνση Χρηματιστηριακών Εργασιών της Εμπορικής τονίζει ότι το ”πρόβληµα” είναι ότι ο στόχος επιτεύχθηκε πάρα πολύ γρήγορα και παράλληλα δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να αναθεωρήσουν ανοδικά την τιµή αυτή, τουλάχιστον για το άµεσο µέλλον.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι βραχυπρόθεσµα έχει ανέβει σηµαντικά ο επενδυτικός κίνδυνος σε σύγκριση µε την προσδοκώµενη απόδοση. Βέβαια δεν µπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόµενο ενός νέου ανοδικού κύµατος προς τις επόµενες ισχυρές αντιστάσεις των 4.250 και 4.450 µονάδων τις επόµενες εβδοµάδες, αλλά η πλειοψηφία των τεχνικών ενδείξεων τους αναγκάζει να υιοθετήσουν ”αµυντική επενδυτική στρατηγική”, τουλάχιστον µέχρι να επιβεβαιωθεί η ανοχή των κοντινότερων στηρίξεων.

Η κοντινότερη περιοχή στήριξης, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τις αµέσως επόµενες συνεδριάσεις ως stop profit – loss, εντοπίζεται στις 3.980 µονάδες, από όπου διέρχεται η βραχυχρόνια ανοδική trendline.

Ενδεχόµενη διάσπασή της µπορεί να αντιµετωπισθεί σαν alert για επερχόµενη διορθωτική κίνηση. Οι επόµενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 3.932, 3.873, 3.842 και 3.772 µονάδες.

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Εμπορικής, για να θεωρηθεί αξιόλογη µια διορθωτική κίνηση θα πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον µέχρι την περιοχή των 3.780 µονάδων, αν θεωρήσουµε σαν δυνητική κορυφή τις 4.055 µονάδες, καθώς σε αυτή την περιοχή τιµών προσδιορίζεται retracement 33% του ανοδικού κύµατος µε αφετηρία τις 3.255 µονάδες.

Οι τεχνικοί δείκτες αφού πρώτα προσέγγισαν ιδιαίτερα υπερτιµηµένες ζώνες τιµών, εµφανίζουν διαδοχικές αρνητικές αποκλίσεις (στη παρούσα φάση υπάρχουν τρεις κορυφές µε κατεύθυνση αντίθετη από τον Γ.Δ.).

Βέβαια, σε περιόδους bull market οι προαναφερόµενες ενδείξεις προειδοποιούν µεν για ενδεχόµενη αντιστροφή της τάσης, θεωρούνται όµως ως ”επιθετικά” σήµατα πωλήσεων µόλις συνδυασθούν µε διασπάσεις στηρίξεων.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι υπάρχει σηµαντική εξασθένηση στις ανοδικές τάσεις των διεθνών χρηµατιστηριακών δεικτών (Dow Jones, Dax, Nikkei) και παρά τις ανοδικές αντιδράσεις των τελευταίων ηµερών που περιόρισαν τις αρχικές απώλειες, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός νέου - και σηµαντικότερου - πτωτικού κύµατος, που

θα ξεπεράσει τις πρώτες στηρίξεις.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά, καθώς είναι δεδοµένη - µεσοπρόθεσµα - η συσχέτιση µε τους σηµαντικότερους χρηµατιστηριακούς δείκτες του εξωτερικού.

Σε µακροπρόθεσµο ορίζοντα, οι αναλυτές της Εμπορικής δηλώνουν ότι παραμένουν αισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι ανεξαρτήτως κάποιων ισχυρών παλινδροµήσεων που µπορεί να πραγµατοποιηθούν τους προσεχείς µήνες, εκτιμούν ότι η µακροχρόνια τάση θα παραµείνει ανοδική και οι όποιες αξιόλογες διορθωτικές κινήσεις θα αποτελέσουν επενδυτική ευκαιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v