”Κρίσιμη” Δευτέρα για τη Σοφοκλέους

Δεν αλλάζει η μεσομακροπρόθεσμη τάση, ούτε διαφοροποιούνται οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που ενδεχομένως θα φέρουν υψηλότερα την αγορά. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει μία λελογισμένη κατοχύρωση κερδών μέχρι τον επόμενο ανοδικό κύκλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεδρίαση της Δευτέρας, κυρίως για τον SC 80. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα, κυρίως όμως, προς το κλείσιμο της αγοράς είναι ενδεικτικά του κλίματος, αλλά και του βαθμού επικινδυνότητας, που χαρακτηρίζει κυρίως τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Δεν είναι τυχαίο, πως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά γύρισε από την κορυφή των 4.083 μονάδων για να κλείσει πολύ κοντά στη χαμηλότερη ημέρας τις 4.049 μονάδες.

Απαραίτητη όσο και επιβεβλημένη θεωρείται και η κατοχύρωση κερδών και η λελογισμένη χρήση ανοιχτών θέσεων, αλλά και η εξαέρωση ενός τμήματος της αγοράς.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να εντοπίζονται κάποιες τεχνικής μορφής αδυναμίες, περισσότερο για τον SC-80 το ενδεχόμενο όμως της διόρθωσης είναι απόλυτα δικαιολογημένο μετά την καταγραφή σημαντικότατων υπεραξιών που έχουν σημειωθεί από την αρχή του χρόνου.

Το να υποχωρήσει ο SC-80 μετά από ένα σερί περίπου +16%, είναι μέσα στη λογική της αγοράς, πόσο μάλλον που η νευρικότητα είναι εμφανής και στα ξένα χρηματιστήρια.

Η υψηλή μεταβλητότητα, λοιπόν, ακραίες διακυμάνσεις, σημαντικές υπεραξίες, αλλά και... εγκλωβισμοί σε επιμέρους μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν πως αλλάζει η μεσομακροπρόθεσμη τάση, οι διαθέσεις ή ότι διαφοροποιούνται οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που φέρνουν την αγορά μέχρι αυτά τα επίπεδα και ενδεχομένως υψηλότερα.

Απεναντίας, θα πρέπει να υπάρξει μία λελογισμένη κατοχύρωση κερδών, μία αποθέρμανση ενός τμήματος της αγοράς, προτού κινηθούμε προς τον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Με αυτήν την προσέγγιση, πρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο θα υπάρξουν από τα μέσα της εβδομάδας αγοραστές υψηλότερα των 38 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, τη στιγμή που διατηρείται η ανοδική τάση της Eurobank προς τα 32 ευρώ.

Για την Πειραιώς διαμορφώνεται επίσης ένα εύρος όπου βγαίνουν πωλητές με την ανάλογη όμως, αποχώρηση από την πλευρά των αγοραστών, σε εύρος με υψηλότερη τιμή τα 20 ευρώ.

Θα πρέπει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας να διαμορφωθεί η τάση, κυρίως στον FTSE-20, δευτερευόντως στο MID-40, σε τέτοιο εύρος ούτως ώστε να μην υπάρξει άμεση ρευστοποίηση θέσεων σε τίτλους της μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ειδικότερα, για τον SC-80, η αρχή της συνεδρίασης της επόμενης Δευτέρας, αλλά και η ίδια η μέρα μετά τις 14:00 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπάρχουν θέσεις και αγορές που έχουν πραγματοποιηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, στις συνεδριάσεις της Τετάρτης-Πέμπτης, που θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα-Τρίτη είτε να έχουν καλυφθεί με μετρητά είτε να πωληθούν ακόμη και με ζημιές.

Γι’ αυτό θα επιμείνουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, λόγω της αδυναμίας του SC-80 και της διάθεσης για μερική κατοχύρωση σημαντικών κερδών.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης παρά την αρχική απαισιοδοξία που εκφράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα οφείλουμε να αναθεωρήσουμε την άποψη για άμεση διόρθωση τιμών, αφού από ότι φαίνεται οι τοπικοί βυθοί είναι πολύ βραχύβιοι και κάθε διόρθωση αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία αγορών και νέων τοποθετήσεων.

Η επόμενη περίοδος έως το τέλος του μήνα λόγω των σημαντικών νέων που αναμένονται θα αυξήσει το ενδιαφέρον των εμπλεκομένων επιβάλλοντας την αύξηση της έκθεσης σε μετοχικούς τίτλους με ισχυρά θεμελιώδη και καλές μερισματικές αποδόσεις, καθώς αναμένεται ένα νέο κύκλο ποιότητας που θα χαρακτηρίσει την παρούσα φάση της Ελληνικής αγοράς, αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.048 μονάδες με εβδομαδιαία κέρδη 2,27%, ο FT 20 ενισχύθηκε 1,82%, ο Mid 40 κέρδισε 5,22%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 7,17%. Κέρδη 2,52% για τον FTSE 140.

O τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 1,91%, οι τηλεπικοινωνίες 0,73%, ενώ κέρδη 10,74% κατέγραψε ο κλάδος της Υγείας.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Ελφίκο (72,1%), Κέκροψ (55,1%), Λεβεντέρης (προνομιούχες – 50%), Λεβεντέρης (47,1%), Σέλμαν (40,8%), ΝΕΛ (36,5%), Δούρος (34,9%), Fitco (33,3%), Σωληνουργία Κορίνθου (32,6%), Nexans (32%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Προμότα (14,3%), Ελλατέξ (13,3%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 10,3%), Plias (9,1%), Tεχνική Ολυμπιακή (8,1%), Ελβιεμέκ (7,8%), Μοχλός (6,5%), Εγνατία Τράπεζα (προνομιούχες – 5,9%), Λανακάμ (5,1%) και Τασόγλου (5,0%).

Μ. Γελ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v