Πρόταση για το 2006

Οι καλές επενδυτικές προτάσεις σπανίζουν. Μία καλή επενδυτική πρόταση ήταν η αγορά ελληνικών μετοχών στις 1.500 μονάδες. Μία άλλη καλή πρόταση ήταν η αγορά ρωσικών μετοχών πριν από έναν χρόνο ή η αγορά γιαπωνέζικων μετοχών πριν από έξι μήνες. Τι μας επιφυλάσσει το 2006;

Πρόταση για το 2006
Οι καλές επενδυτικές προτάσεις σπανίζουν. Μία καλή επενδυτική πρόταση ήταν η αγορά ελληνικών μετοχών στις 1.500 μονάδες. Μία άλλη καλή πρόταση ήταν η αγορά ρωσικών μετοχών πριν από έναν χρόνο ή η αγορά γιαπωνέζικων μετοχών πριν από έξι μήνες. Τι μας επιφυλάσσει το 2006;

Αναζητούμε, λοιπόν, επενδυτικές προτάσεις με χαμηλό επενδυτικό κίνδυνο. Όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν κίνδυνο και όπως είναι γνωστό, ησυχία υπάρχει μόνο στα νεκροταφεία.

Ωστόσο, είναι τελείως διαφορετικό να τοποθετεί κανείς τα χρήματά του εκεί όπου τα έχει τοποθετήσει και όλη η υπόλοιπη υφήλιος και τελείως διαφορετικό να βρούμε μία επένδυση που δεν έχει γίνει ακόμη ”in”.

Για παράδειγμα, η Σοφοκλέους δεν ήταν ”in” τον Μάρτιο του 2003 στις 1.500 μονάδες. Το ίδιο συνέβαινε και πριν από έναν ακριβώς χρόνο με τα πολύτιμα μέταλλα. Ποιος πίστευε τότε ότι θα βλέπαμε τον χρυσό να φλερτάρει με τα 600 δολάρια η ουγκιά;

Οι τιμές των ελληνικών μετοχών, όπως και ο χρυσός ή ο χαλκός, ή οι τιμές των γιαπωνέζικων μετοχών μπορεί να συνεχίσουν να καταγράφουν νέα υψηλά.

Δεν είναι όμως από τις περιπτώσεις εκείνες που θα λέγαμε ότι ο κίνδυνος απωλειών είναι σχετικά περιορισμένος, από τη στιγμή που έχουν ήδη ανταμείψει τους πιστούς τους.

Υπάρχουν άραγε τέτοιες προτάσεις για το 2006; Είναι αλήθεια ότι τα πάντα έχουν παιχτεί! Δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει πέσει στα νύχια της κερδοσκοπίας και το γεγονός αυτό δυσχεραίνει σημαντικά έναν επενδυτή.

Στο παρελθόν ”έπαιζαν” οι μετοχές και ο επενδυτής μπορούσε να ”γυρίσει” -τουλάχιστον τα κέρδη του- σε μία άλλη κατηγορία επενδύσεων που δεν είχε στο ίδιο χρονικό διάστημα σημειώσει ανάλογες αποδόσεις.

Μήπως τα ακίνητα είναι μία επιλογή; Αν μιλάμε για κάποιο άλλο μέρος του κόσμου και όχι για την Ελλάδα, τότε θα το συζητούσαμε.

Θα συνεχίσουμε να θεωρούμε τις μετοχές λιγότερο επικίνδυνες από τις επενδύσεις σε παράγωγα και σε προϊόντα. Ακόμη και μετά από ένα κραχ, ο επενδυτής που δεν οφείλει χρήματα για τις μετοχές του θα έχει μείνει με κάτι στα χέρια του.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να αναζητούμε φθηνές μετοχές και όχι μόνο στα στενά ελληνικά γεωγραφικά όρια. Μετοχές που να αντιπροσωπεύουν εταιρείες με καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καινοτόμες ιδέες.

Αναζητούμε μία εταιρεία που έχει πιθανότητες να γίνει ο αυριανός πρωτοπόρος στον κλάδο της, επειδή έχει να προσφέρει κάτι πραγματικά καινούργιο.

Με άλλα λόγια, αναζητούμε την καινοτομία, το καινούργιο, το πρωτοποριακό. Είναι δύσκολο. Δεν θα τη βρούμε απαραίτητα σήμερα και δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι οπωσδήποτε ελληνική.

Το πιο πιθανό είναι να μην είναι ελληνική! Μπορεί να βρίσκεται στη Γερμανία ή στη Ρωσία ή οπουδήποτε αλλού. Υπάρχουν ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, να βρούμε αυτό που ζητάμε. Εταιρείες μεγάλες, με πολύ καλή οργάνωση και υπηρεσίες. Καλή επιτυχία...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v