Aνοδος με ουσιαστικές συμφωνίες

Με σύμμαχο την καλή ψυχολογία, αρωγό την εκτίμηση ξένων και Ελλήνων αναλυτών για υψηλότερα επίπεδα και αφορμή την καλή πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στην αγορά προεξοφλούνται ακόμη καλύτερες στιγμές. Σε ενέργεια, ακτοπλοΐα και μέσα ενημέρωσης εστιάζεται το επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως η ψυχολογία στη Σοφοκλέους βρίσκεται σε... υπεραπόδοση.

Με ανάλογο βέβαια βαθμό αυξάνεται και η νευρικότητα των παικτών, και τουλάχιστον όσον αφορά τους βραχυπρόθεσμους, ακολουθούν ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς κινήσεων στην αγορά.

Η χθεσινή εκτίμηση της Πειραιώς – Σίγμα Χρηματιστηριακής, που ”βλέπει” την αγορά προς τις 4.300 μονάδες, δεν είναι η μόνη θετική αυτή την περίοδο, καθώς σε ανάλογη εκτίμηση συγκλίνουν ξένοι και Έλληνες αναλυτές.

Σύμφωνα με αυτούς, λοιπόν, η αγορά έχει ”και άλλο πάνω”.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως επιμέρους θέματα μπορεί να επηρεάζουν ξεχωριστά μετοχές – βασικές επιλογές των ίδιων επενδυτών.

Λόγου χάρη, η αποσαφήνιση της Εθνικής περί μη επιστροφής κεφαλαίου έρχεται, κατά την εκτίμησή μας, την κατάλληλη χρονική συγκυρία για να εδραιώσει τη θέση του ομίλου.

Ο νοών νοείτω.

Η Merrill Lynch προβλέπει αύξηση 41% για τα κέρδη 4 ελληνικών τραπεζών (δες σχετικό θέμα), ενώ σε έναν άλλον κλάδο που μπορεί να οδηγήσει σε επιχειρηματικές κινήσεις κλίματος και υπεραξίες, το έδαφος προετοιμάζεται κατάλληλα.

Αναφερόμαστε βεβαίως στο χώρο της ενέργειας, όπου στο σχετικό θέμα της Χρύσας Λιάγγου επισημαίνονται ενδιαφέροντα στοιχεία και παράμετροι.

Ο κλάδος είναι εδώ και καιρό ”ζεστός”.

Ένας άλλος κλάδος όπου οι εξελίξεις έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, και απλώς αυτή την περίοδο σχηματοποιούνται, είναι η ακτοπλοΐα.

Πέρα από το άμεσο όφελος που αποκομίζει ο όμιλος Attica Συμμετοχών (περίπου 7 εκατ. ευρώ), επιβεβαιώνεται η πάγια εκτίμησή μας πως επιχειρηματίες του κύρους και της παράδοσης του Π. Παναγόπουλου και της οικογένειας Λασκαρίδη δεν μπορεί να έχουν ”εχθρικές σχέσεις”, όπως τουλάχιστον σε μερίδα του Τύπου υποστηριζόταν.

Είναι επίσης εμφανές ότι η είσοδος του Π. Λασκαρίδη στην ακτοπλοΐα με προοπτική να μείνει και να συνεχίσει επιχειρηματικά στον κλάδο, περισσότερα οφέλη και συνέργειες μπορεί να αποφέρει παρά οτιδήποτε άλλο.

Για τη σημερινή συνεδρίαση, θα επιμείνουμε στους κλάδους της ακτοπλοΐας, της ενέργειας, τον ευρύτερο χώρο της βιομηχανίας, όπου έχουν ήδη συμφωνηθεί επιχειρηματικές συνέργειες) και των μέσων ενημέρωσης, όπου οι ισορροπίες δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί οριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v