Θα πυροβολήσουν το πόδι τους;

Για το Ιράν υπάρχουν επιλογές. Ή να συμμορφωθεί με το καλό ή με το κακό. Στην πρώτη περίπτωση, θα καταρρεύσει η τιμή του πετρελαίου και οι χρηματιστηριακές αγορές θα ανοίξουν σαμπάνιες. Στη δεύτερη, μπαίνουμε σε μία ακόμη περίοδο που θα βαρεθούμε να ακούμε περί ”γεωπολιτικού κινδύνου”...

Θα πυροβολήσουν το πόδι τους;
Για το Ιράν υπάρχουν επιλογές. Ή να συμμορφωθεί με το καλό ή με το κακό. Στην πρώτη περίπτωση, θα καταρρεύσει η τιμή του πετρελαίου και οι χρηματιστηριακές αγορές θα ανοίξουν σαμπάνιες.

Στη δεύτερη, μπαίνουμε σε μία ακόμη περίοδο που θα βαρεθούμε να ακούμε περί ”γεωπολιτικού κινδύνου”...

Οι επενδυτές δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν να δουν προς τα πού πάει το πράγμα για να αποφασίσουν στη συνέχεια. Λίγος συντηρητισμός, ωστόσο, δεν κάνει κακό.

Δεν είμαστε αναλυτές επί παντός επιστητού για να σας πούμε τι θα συμβεί με το Ιράν. Απ’ αυτά που διαβάζουμε, καταλαβαίνουμε ότι είναι παράλογο να συνδέσει το Ιράν την οποιαδήποτε αντίδρασή του με τις εξαγωγές πετρελαίου.

Θα είναι σαν να πυροβολεί κάποιος το πόδι του. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορούμε να φανταστούμε με ποιον άλλον τρόπο μπορεί να πιέσει τον δυτικό κόσμο. Μια μικρή μείωση της παραγωγής θα ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει την τιμή του πετρελαίου στη στρατόσφαιρα...

Δεν μπορούμε, επίσης, να αγνοήσουμε την επιμονή του αμερικανικού κατεστημένου να υπενθυμίζει με κάθε ευκαιρία ότι το Ιράν ανήκει στον άξονα του κακού και να πιέζει ακόμη και για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον του.

Τα πυρηνικά είναι μία σαφής απειλή, αλλά αναρωτιόμαστε αν στη φάση αυτή είναι πράγματι έτσι ή το θέμα αυτό χρησιμοποιείται ως πρόφαση. Στο Ιράκ, για παράδειγμα, χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να μας πουν ότι ο Σαντάμ δεν είχε τελικά βιολογικά όπλα στη διάθεσή του.

Το πρόσφατο παρελθόν έχει αποδείξει ότι η πανίσχυρη στρατιωτική μηχανή των Ηνωμένων Πολιτειών τίθεται εύκολα σε λειτουργία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ζωτικά συμφέροντα των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Σαν να ανάβει κανείς τη μίζα του αυτοκινήτου του...



Με τις αγορές να έχουν κάνει ήδη μία μεγάλη κούρσα τα τελευταία τρία χρόνια, δεν μπορούμε να δηλώνουμε άνετοι και ανέμελοι και ότι δήθεν δεν μας αφορούν οι εξελίξεις στο Ιράν...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v