Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικές διεργασίες στην αγορά ενέργειας

Επιχειρηματικές διεργασίες μεταξύ εγχώριων και ξένων ενεργειακών ομίλων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα ενόψει του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τέλος του Φεβρουάριου αναμένεται η προκήρυξη από το ΔΕΣΜΗΕ του διαγωνισμού για τις πρώτες 3 ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Επιχειρηματικές διεργασίες στην αγορά ενέργειας
Της Χρύσας Λιάγγου

Επιχειρηματικές διεργασίες μεταξύ εγχώριων και ξένων ενεργειακών ομίλων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα ενόψει του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο τέλος του Φεβρουάριου αναμένεται η προκήρυξη από το ΔΕΣΜΗΕ του διαγωνισμού για τις πρώτες 3 ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Στο διαγωνισμό, όπως είναι ήδη γνωστό, θα πάρουν μέρος εταιρίες που έχουν διασφαλίσει ήδη άδεια παραγωγής και εγκατάστασης για το νότιο σύστημα της χώρας.

Αυτοί είναι οι όμιλοι Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Τέρνα, ΕΛΤΕΧ, Αλλαμανή και ΕΛΠΕ, που έχουν άδεια παραγωγής και προσφάτως κατέθεσαν αίτηση και για άδεια εγκατάστασης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μεγάλοι ξένοι όμιλοι ξαναζητούν συμμάχους για να μπουν στην αγορά. Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του ομίλου Μυτιληναίου στο συγκεκριμένο διαγωνισμό σε συνεργασία με ευρωπαικό όμιλο. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Μυτιληναίου κατέχει άδεια παραγωγής 412 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Έντονη είναι η φημολογία για συνεργασία Κοπελούζου - Βαρδινογιάννη. Ο πρώτος διαθέτει άδεια για 400 MW στη Βοιωτία και ο δεύτερος για 400 MW στην Κόρινθο.

Δεδομένη θεωρείται η σύμπραξη της ΕΛΤΕΧ με την ιταλική Edison που έχει εξαγοραστεί από το γαλλικό κολοσσό ΕDF, ενώ κατά ίδιες πληροφορίες πεδίο συνεργασίας υπάρχει μεταξύ της Iberdola και των ΕΛΠΕ.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο CEO της ισπανικής εταιρίας με τον Πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Τίμο Χριστοδούλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v