Στα ύψη οι τράπεζες - τραμπάλα οι ”μικροί”

Σημαντικές αποδόσεις, με σημαντικότερους όμως κινδύνους να ελλοχεύουν, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία της αγοράς. Έντονη μεταβλητότητα και υψηλές διακυμάνσεις στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση αποτελούν το... αλάτι μιας αγοράς που βρίσκεται από πλευράς απόδοσης μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών αναπτυγμένων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η υπεραντίδραση του SC-80, και μάλιστα στα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης, μετά τις 14:00 αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων.

Με απόδοση περίπου 29% από την αρχή της χρονιάς, ο συγκεκριμένος δείκτης φτάνει σήμερα μέχρι την κορυφή των 828,5 μονάδων.

Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις που βγήκαν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, στην πλειονότητά τους κερδοφόρες θέσεις, δικαιολογούν τη μικρής έκτασης διόρθωση προς τις 817 μονάδες.

Άλλωστε, τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, οι πωλήσεις και πιθανές επαναγορές σε μετοχές εταιριών του SC-80 (και λιγότερο του Μid 40) πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η αναλογία ανοδικών – πτωτικών παρέμενε στο περίπου 3 προς 1, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 1,9%, έναντι... 3,8% της υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

Από τις μετοχές που διαμορφώνονταν ανοδικά, λόγω του... υπεράριθμού τους, θα περιοριστούμε στις κατά την εκτίμησή μας σημαντικότερες.

Χρήζει προσοχής το ότι στην Κέκροψ εμφανίζονται και πάλι αγοραστές, από τα 20,64 ευρώ μέχρι τα υψηλά των 21,38 ευρώ, παρά τη σημαντική υπεραπόδοση που έχει προηγηθεί.

Το ζητούμενο στην Κέκροψ είναι το μέσο κόστος κτήσης συγκεκριμένων βασικών μετόχων - επιχειρηματιών, που υπολογίζεται ότι έχει γίνει σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Στη μετοχή της Τεγόπουλος, που υπεραντιδρά μέχρι τα 2,42 ευρώ, οι συναλλαγές προσέγγιζαν τα 400.000 τεμάχια, ενώ στα Κλωστήρια Ναυπάκτου θεωρούνταν συγκριτικά με τα δεδομένα της εισηγμένης αυξημένες.

Ανάλογη ”μόχλευση” παρατηρείται στις Ιμάκο (0,88 ευρώ), ΕΛΒΕ, Unibrain, Καραμολέγκο, Λούλη, Παντεχνική και ορισμένες ακόμη.

Στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Πίστης, με βάση τη σχέση συναλλαγών - πορείας της μετοχής στις τελευταίες 3-4 συνεδριάσεις, φαίνεται πως οι αγοραστές σε τιμές υψηλότερα των 2 ευρώ και αυξημένη εμπορευσιμότητα διαθέτουν και δυναμική μεγαλύτερη από ένα απλό... λόμπι.

Στην περίπτωση της Αλλατίνη, στις τελευταίες συνεδριάσεις επιχειρείται να συγκεντρωθεί η μετοχή, αν και η προσφορά σε στενό εύρος τιμών, μέχρι τα 1,75 ευρώ, παραμένει ιδιαίτερα φειδωλή.

Στην Ιμάκο οι αγοραστές ξεκίνησαν από τα 0,86 ευρώ, πολύ γρήγορα πραγματοποίησαν συναλλαγές περισσότερες των 150.000 τεμαχίων, για να φτάσει μέχρι και 4,9% υψηλότερα.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις μετοχών όπου φαίνεται να επιχειρείται μία σχεδόν παράλληλη κατοχύρωση κερδών και επανατοποθέτηση ”παικτών”.

Αυτό δεν θα πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας σημαντικής πίεσης σε ορισμένες μετοχές αυτής της κατηγορίας, προκειμένου να βγει ρευστό και... παράλληλη μετακύλιση θέσεων σε άλλες.

Άλλωστε, σε αυτά τα επίπεδα τιμών και σε αυτήν την αποτίμηση αρκετών μετοχών προβληματικών εταιριών ο βαθμός επικινδυνότητας είναι ανάλογος των νέων υψηλών της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v