Εσπασε (και) το φράγμα των 4.150 μονάδων

Εν μέσω νουθεσιών και τεχνικών προβλημάτων οι αγοραστές επιμένουν όλο και ακριβότερα. Με αιχμή τη Eurobank, τις υπόλοιπες τράπεζες να ακολουθούν και τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 130 εκατ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης ξεπερνά και τις 4.150 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με τις τραπεζικές μετοχές – επιλογές των πανίσχυρων ξένων μέχρι και 3,5% υψηλότερα η ανοδική τάση δεν θα μπορούσε να τιθασευτεί ούτε από... προειδοποιητικές δηλώσεις ούτε από τεχνικής μορφής προβλήματα στην αρχή της συνεδρίασης.

Μέχρι και το σύστημα συναλλαγών ”έπεσε” αρχικά, με τους ”παίκτες” να επανέρχονται, όμως, δριμύτεροι μετά την αποκατάσταση της βλάβης.

Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε διαπραγμάτευση πλέον υψηλότερα των 34,5 ευρώ, με θετική μεταβολή 3,2%, έναντι 2,7% της Πειραιώς, 2,2% της Alpha Bank, 1,8% της Εμπορικής και περίπου 1,2% της Εθνικής.

Οι συναλλαγές ξεπέρασαν πολύ γρήγορα τα 70 εκατ. ευρώ μετά από 25-30 λεπτά συνεδρίασης.

Από πλευράς εντυπώσεων (και βεβαίως απόδοσης) κερδισμένη εμφανίζεται η μετοχή του Καρέλια, με τιμή υψηλότερα των 100 ευρώ (συγκεκριμένα προς τα 105,5 ευρώ).

Υπεραποδίδουν όμως, Βωβός προς τα 17,46 ευρώ, Μαΐλλης 4,24, Πειραιώς ΑΕΕΑΠ υψηλότερα πλέον των 3 ευρώ, αλλά και Intracom (7,66 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (8,36 ευρώ), το σύνολο των μετοχών ομίλων από το χώρο των ΜΜΕ, Μινωικές Γραμμές, Frigogglass, Info-Quest, Μηχανική, Μέτκα, ΕΧΑΕ.

Η Εθνική Ασφαλιστική διαμορφώνεται μέχρι τα 6,60 ευρώ, η ΕΛΤΕΧ στα 7,18 ευρώ, συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές μέχρι τα 8,28 του Σαράντη, υψηλή για τα δεδομένα της Alpha θεωρείται η εμπορευσιμότητα των πρώτων 30-35 λεπτών, ο τζίρος μέχρι τα 30,5 ευρώ του Ιατρικού Αθηνών, ενώ αρκετών ακόμη μετοχών η τιμή διαμορφώνεται υψηλότερα.

Οι εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους και μετοχές (Αστήρ, Ηρακλής, J&P ΑΒΑΞ, Λάμδα, Μινωικές, Τηλέτυπος) συντηρούν θερμότατο το ενδιαφέρον των επενδυτών και την αγορά πλέον σε νέα υψηλά, πάνω και από τις 4.150 μονάδες.

Σημείωση: Είναι θεμιτό και δικαιολογημένο ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός να εκφράζει την προσωπική του εκτίμηση για το χρηματιστήριο.

Πώς όμως διαμορφώνεται το κλίμα στην αγορά και ιδιαίτερα μετά τις 14:00; Ποιος παρασύρει αδικαιολόγητα ακόμη και μικρές μετοχές; Μήπως υποδαυλίζεται από τις αποθεωτικές εκθέσεις των ξένων για μετοχές τραπεζικών ομίλων, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και άλλων blue chips;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v