Γιατί ανησυχεί την κυβέρνηση η άνοδος;

Ο ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές υιοθετούν τη θέση ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μία μεγάλη φούσκα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μετοχές! Ή είναι κι αυτές ακριβές; Κάτι τέτοιο δεν μας το έχουν πει ακόμη οι αγαπητοί οίκοι. Κι όσοι υποστηρίζουν ότι είμαστε επιβάτες σ’ ένα τεράστιο αερόστατο, είναι κακοήθεις και δεν αντιλαμβάνονται τη δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς...

Γιατί ανησυχεί την κυβέρνηση η άνοδος;
O ένας μετά τον άλλο οι αναλυτές υιοθετούν τη θέση ότι η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μία μεγάλη φούσκα. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι μετοχές!

Ή είναι και αυτές ακριβές; Κάτι τέτοιο δεν μας το έχουν πει ακόμη οι αγαπητοί οίκοι. Κι όσοι υποστηρίζουν ότι είμαστε επιβάτες σ’ ένα τεράστιο αερόστατο, είναι κακοήθεις και δεν αντιλαμβάνονται τη δυναμική της χρηματιστηριακής αγοράς...

Το 2000 πιστέψαμε ότι δεν θα γινόμασταν άλλοτε μάρτυρες γεγονότων που έλαβαν χώρα τη θλιβερή εκείνη περίοδο. Τότε που τα ”Λαναρόχαρτα”, τα ”Λαμπρόχαρτα” και τα λοιπά χαρτιά που απάρτιζαν τις λεγόμενες ”ημέτερες δυνάμεις” βρίσκονταν στο προσκήνιο.

Κοιτώντας, όμως, κανείς τις αποδόσεις των τελευταίων εβδομάδων, κατανοεί πλήρως για ποιους λόγους η κυβέρνηση εκφράζει με κάθε τρόπο τη δυσαρέσκειά της και την ανησυχία της για τις εξελίξεις στη Σοφοκλέους.

Τι ήταν εκείνο το τόσο τρομερό που γινόταν το 1999 και το καταραστήκαμε; Τι διαφορετικό συνέβαινε από αυτό που γίνεται σήμερα; Πολύ δύσκολα θα βρείτε διαφορές, όσο κι αν ψάξετε.

Καταλαβαίνουμε για ποιους ακριβώς λόγους η τοποθέτηση αυτή προκαλεί εκνευρισμό σε ορισμένους κύκλους. Ακόμη περισσότερο καταλαβαίνουμε για ποιον λόγο ανησυχεί η κυβέρνηση.

Μην ξεχνάτε ότι για την προηγούμενη χρηματιστηριακή ”φούσκα” είχε κατηγορηθεί ευθέως η κυβέρνηση Σημίτη. Ποιος άραγε θα κατηγορηθεί για την πιθανή δημιουργία μιας νέας ”φούσκας”; Τι θα πουν τότε στον κόσμο; Τι νόημα θα έχει πλέον να μιλάνε για το ”σκάνδαλο του χρηματιστηρίου”;

Τι θέλουμε, λοιπόν, για να είμαστε ευχαριστημένοι; Να δούμε τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταρρέουν; Όχι! Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι τις επιχειρήσεις να δικαιολογούν τις σημερινές τους αποτιμήσεις και αν είναι δυνατόν και ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με ευχολόγια. Χρειάζονται επενδύσεις και δουλειά.

Η πραγματική οικονομία μπορεί να στηρίξει τα χρηματιστήρια. Το αντίστροφο, όχι!

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v