Μεταβλητότητα εν μέσω deals και αποτελεσμάτων

Σε στενό εύρος διακύμανσης εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή μεταβλητότητα. Ωστόσο στην επόμενη υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, θεωρείται πιθανόν πως ο Γ.Δ. θα κινηθεί προς την ευρύτερη περιοχή των 4.220 μονάδων, με αιχμή βεβαίως τις τραπεζικές μετοχές. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ανοδική κίνηση της αγοράς αντίθετα σε αρνητικές τεχνικές ενδείξεις οδήγησε χθες στην πρώτη ουσιαστική κατοχύρωση θέσεων.

Στην περίπτωση τραπεζικών μετοχών το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων αφορούσε σε εξασφάλιση σημαντικότατων βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κυρίως από τους τίτλους της Eurobank και Εθνικής, με ενδείξεις μερικής μετακύλισης ρευστότητας στους τίτλους της Πειραιώς, Εμπορικής και εμφανέστερα της Αγροτικής.

Άλλωστε, μετά τους ξένους οίκους, για τις ελληνικές τράπεζες ακολούθησε χθες με ανάλυσή της και η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ (δες σχετικό θέμα).

Αυτό σημαίνει πως και τις επόμενες συνεδριάσεις, η αγορά θα κινείται, με κύρια χαρακτηριστικά την υψηλή μεταβλητότητα, αυξημένη διακυμανσιμότητα, με κορυφή τις 4.190 μονάδες και πιθανή στήριξη προς τις 4.120 μονάδες.

Στην επόμενη υπεραντίδραση βασικών δεικτών και μετοχών, θεωρείται πιθανόν πως ο δείκτης θα κινηθεί προς την ευρύτερη περιοχή των 4.220 μονάδων, με αιχμή βεβαίως τις τραπεζικές μετοχές και αφορμή ενδεχομένως τη... φημολογία και τις εκτιμήσεις γύρω από τα αποτελέσματα χρήσης του ’05.

Δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως ο πλέον αισιόδοξος Έλληνας ”παίχτης” της αγοράς – εδώ και δύο τρεις μήνες – η χρηματιστηριακή της Εμπορικής προσβλέπει σε μεσοπρόθεσμη προσέγγιση των 4.450 μονάδων.

Στην τελευταία ανάλυση της Εμπορικής Χρηματιστηριακής, αλλά και τις προηγούμενες – καθότι εμμένει στην αισιόδοξή της προσέγγιση της αγοράς – καταγράφονται ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία, που δικαιολογούν αυτή την πιθανή διαδρομή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως όσο και αν δεν αποτελεί παρά μέρος ενός δείγματος, η πλειονότητα των επισκεπτών του euro2day.gr φαίνεται να συμφωνούν με το αισιόδοξο ενδεχόμενο (δες σχετικό ερώτημα και στατιστικά).

Εάν βέβαια, συντηρηθεί η υπερθέρμανση της αγοράς, που όπως σημειώναμε και χθες σε αρκετές περιπτώσεις προσλαμβάνει χαρακτήρα κερδοσκοπίας, τότε δεν αποκλείεται μετοχές εταιριών με ανοδική φορά ή διαμορφούμενη ανοδική τάση, να βρεθούν στο επίκεντρο και την ερχόμενη εβδομάδα.

Κατά την εκτίμησή μας και επειδή παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή την πορεία και τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Πίστης θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως η αντίδραση δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δράση κάποιου λόμπυ.

Στην περίπτωση του Γρηγόρη, οι επιχειρηματικές εξελίξεις, λίγο έως πολύ προεξοφλούνται ήδη στην αγορά.

Στην περίπτωση του Καρδασιλάρη, και με δεδομένη την καθυστέρηση με την οποία παραδέχτηκε τις διερευνητικού έστω χαρακτήρα συνομιλίες η διοίκηση της Coca Cola, θα διακινδυνεύαμε πως οι επαφές βρίσκονται ακόμη ένα βήμα πιο μπροστά.

Ορισμένοι στην αγορά προεξοφλούν ακόμη και το ενδεχόμενο της μετοχικής σχέσης.

Οι αυξημένες συναλλαγές, με την άκρως επιθετική συμπεριφορά της Auto Hellas μας κεντρίζει επίσης την προσοχή, για το ενδεχόμενο πιθανών ανακατατάξεων, καθώς ο όμιλος ευρύτερα βρίσκεται σε αυτήν τη διαδικασία.

Γι’ αυτές, αλλά και για αρκετές ακόμη περιπτώσεις, θεωρείται πιθανότερο πως η αγορά, σε επίπεδο Γ.Δ., θα παραμένει σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, με εξίσου πιθανή την υπεραντίδραση ορισμένων τίτλων, είτε μεγάλης είτε Μεσαίας- Μικρής Κεφαλαιοποίησης.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλό 65 μηνών χωρίς η διόρθωση να γίνεται ορατή στο πρόσφατο διάγραμμα από τις 3.100 μονάδες ή από τον Ιούλιο του 2005.

Η αδιόρθωτη κούρσα των 1.000 μονάδων έχει πλέον σαν οροφή τις 4.450 μονάδες αφού ούτε τα τοπικά φράγματα των 4.100 μονάδων δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν την ανέλιξη της χρονοσειράς του Γ. Δείκτη.

Παρότι δεν υπάρχει ακόμα καμία τεχνική ένδειξη πώλησης η επιλεκτική μείωση θέσεων σε τοποθετήσεις με υπεραποδόσεις που σημειώθηκαν την τελευταία περίοδο και η έναρξη συσσώρευσης διαθεσίμων δεν είναι κακή ιδέα, αφού η αγορά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στο σύνολο της ”φθηνή” πριν εξαχθούν συμπεράσματα από την κερδοφορία του έτους αλλά και της αναθεώρησης των κερδών του 2006, αναφέρει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 4.148 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 2,47%, ο FT 20 κέρδισε 2,8%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 3,29% και ο Small Cap 80 9,69%. Κέρδη 3,12% για τον FTSE 140.

Oι τράπεζες ενισχύθηκαν 4,65%, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν 1,28%, ενώ κέρδη 13,39% κατέγραψε ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Χαλυβδοφύλλων (72%), Κλωστήρια Ναούσης (63,2%), ΕΤΜΑ (61,2%), Κλωνατέξ (56,2%), Κλωνατέξ (προνομιούχες 55%), Ελλατέξ (53,9%), ΕΤΜΑ (προνομιούχες – 41,9%), Ευρωσυμμμετοχές (41,7%), Προμότα (38,9%) και Σελόντα (38,3%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εμπορικός Δεσμός (26,7%), Λεβεντέρης (προνομιούχες – 10%), Rainbow (9,8%), ΒΙΣ (προνομιούχες – 9,7%), Nexans (8,5%), Bιοκαρπέτ (7,8%), Εργάς (6,3%), Λάμψα (6,1%), Αλφα Γκρίσιν (5%) και Βασιλόπουλος (4,9%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v