Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτήρηση: Αλλαγές σε τρόπο εφαρμογής κριτηρίων

Το ΔΣ του ΧΑ κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προσδιορίσει τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων που αναφέρονται στον Κανονισμό του Χ.Α., αφορούν στην υπαγωγή εταιριών στην επιτήρηση και σχετίζονται με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Παράλληλα ενέκρινε την εισαγωγή νέων μετοχών εταιριών.

Επιτήρηση: Αλλαγές σε τρόπο εφαρμογής κριτηρίων
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προσδιορίσει τον τρόπο εφαρμογής των κριτηρίων που αναφέρονται στον Κανονισμό του Χ.Α., αφορούν στην υπαγωγή εταιριών στην επιτήρηση και σχετίζονται με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι για τον υπολογισμό των ακόλουθων κριτηρίων θα χρησιμοποιηθούν τα ετήσια μητρικά αποτελέσματα που δημοσιεύει η εισηγμένη εταιρία:

Α. Συσσωρευμένες ζημίες μεγαλύτερες από τα ίδια κεφάλαια

Β. Διαμόρφωση ιδίων κεφαλαίων σε επίπεδο μικρότερο από τα 50% του Μετοχικού Κεφαλαίου

Γ.Αρνητικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, αποτελεσμάτων και αποσβέσεων)

Ειδικά για τις εταιρίες που εμφανίζουν αρνητικό ΕBITDA σε επίπεδο μητρικών οικονομικών καταστάσεων, θα πρέπει να έχουν αρνητικό EBITDA και σε επίπεδο ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων, προκειμένου να υπαχθούν στην κατηγορία επιτήρησης.

Σε περίπτωση που η εισηγμένη εταιρία δεν δημοσιεύει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, το κριτήριο εφαρμόζεται μόνο στις μητρικές.

Δ. Σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ε. Κατάθεση αίτησης για υπαγωγή στα άρθρα 44,45 και 46 του Ν. 1892/1990

Ζ. Ανακοίνωση ή εμφάνιση γεγονότων που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες ή αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητα της εταιρίας να συνεχίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα.

Ειδικά το κριτήριο της παρ. γ) (αρνητικό EBIDTA) είναι αυτό που προσδιορίζεται από την απόφαση αρ. 17 της ΕΚ (πίνακας 1.2 του παραρτήματος Β της απόφασης) ή της αντίστοιχης ΚΥΑ και εξετάζεται για όλες τις εισηγμένες πλην: Τραπεζών, Ασφαλειών, Εταιριών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, Συμμετοχών και Εταιριών Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τους κανόνες κλαδοποίησης ICB.

Επίσης το Δ.Σ. του Χ.Α. αφού έλαβε υπόψη ότι κατά την πρώτη εφαρμογή των Δ.Λ.Π. θα εμφανιστούν συσσωρευμένες ζημιές που οφείλονται σε αρνητικές προσαρμογές των ιδίων κεφαλαίων, αποφάσισε να μην εφαρμόσει το κριτήριο Α, μόνο για την εξέταση των ετήσιων αποτελεσμάτων της 31/12/05.

----Άλλες αποφάσεις

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση:

• των 13.750.160 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας Τεχνική & Εμπορική Οικοδομικών Υλικών –Μηχανημάτων”, οι οποίες διατέθηκαν δωρεάν στους παλαιούς μετόχους, σε αναλογία 2 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε 1 παλαιά κοινή ονομαστική μετοχή. Δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών θα είναι οι εγγεγραμμένοι στο μετοχολόγιο της εταιρίας κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 14ης Φεβρουαρίου 2006.

Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 22η Φεβρουαρίου 2006.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας ”Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας Τεχνική & Εμπορική Οικοδομικών Υλικών –Μηχανημάτων” σε ”Ι.Κλουκίνας-Ι.Λάππας Τεχνική & Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία” με διακριτικό τίτλο ”ΚΛΜ ΑΕ” η οποία ισχύει από την 22η Φεβρουαρίου 2006.

• των 2.000.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”ΛΑΝ-ΝΕΤ Επικοινωνίες”, που προέκυψαν από μετατροπή 2.000 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 15η Φεβρουαρίου 2006.

• των 3.566.046 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Δέλτα Συμμετοχών”, που προέκυψαν από μετατροπή 594.341 ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 16η Φεβρουαρίου 2006.

• των 21.382.067 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, σε αντικατάσταση των 64.146.200 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Άλμα Ατέρμων”, που προέκυψαν από το reverse split μετοχών με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,90 ευρώ και από την ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά το ποσό των 0,30 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών, για λόγους στρογγυλοποίησης του αριθμού των νέων μετοχών.

Η προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης των 64.146.200 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί την 15η Φεβρουαρίου 2006 και η έναρξη διαπραγμάτευσης των 21.382.067 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών θα πραγματοποιηθεί την 22α Φεβρουαρίου 2006.

• των 16.530.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Vivere Entertainment Εμπορική & Συμμετοχών”, ονομαστικής αξίας εκάστης 0,60 ευρώ, που προέκυψαν από την σύμπτυξη των 50.916.209 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, και την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 5.223.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της ιδίας εταιρίας, που προέκυψαν από κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεών της.

Επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών ενημερώθηκε για τη μεταβολή της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρίας ”Vivere Entertainment Εμπορική & Συμμετοχών” από 0,30 ευρώ σε 0,60 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης των 50.916.209 υφισταμένων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας θα πραγματοποιηθεί την 15η Φεβρουαρίου 2006. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των 16.530.000 και των 5.223.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας με τη νέα ονομαστική αξία, 0,60 ευρώ ανά μετοχή, ορίστηκε η 22η Φεβρουαρίου 2006.

• των 244.100 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Lamda Development”, που προέκυψαν από την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock option plan) από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα στελέχη της εταιρίας και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιριών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 16η Φεβρουαρίου 2006.

• των 34.030 νέων κοινών και των 9.580 νέων προνομιούχων ονομαστικών μετοχών της εταιρίας ”Εγνατία Τράπεζα”, που προέκυψαν από μετατροπή ισάριθμων ομολογιών. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ορίστηκε η 15η Φεβρουαρίου 2006.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενημερώθηκε για:

• Τη λύση σύμβασης (παύση) ειδικής διαπραγμάτευσης επί των μετοχών της εισηγμένης εταιρίας ”Informer” από την εταιρία – Μέλος του ΧΑ ”Proton Securities ΑΧΕΠΕΥ”.

• Για την παραίτηση της εταιρίας – Μέλους του ΧΑ ”Eurosec ΑΧΕ” από Μέλος του ΧΑ.

• Για την παραίτηση της εταιρίας – Μέλους ”Capital Χρηματιστηριακή ΑΕ” από την ιδιότητα του Διαπραγματευτή στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v