Merit ΑΧΕΠΕΥ: Χάνει τη λάμψη του το momentum;

Οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα αλλά και στις εκτιμήσεις της αγοράς και των επαγγελματιών σχετικά με την κερδοφορία των εισηγμένων, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις, διαπιστώνει η Merit AXEΠΕΥ. Παράλληλα προσθέτει πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε μετοχές υψηλών μερισματικών αποδόσεων.

Merit ΑΧΕΠΕΥ: Χάνει τη λάμψη του το momentum;
των Δ. Λευτάκη, Ανδρ. Καραλή*

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει άνοδο περίπου 14%, ο FTSE20 13%, ο FTSE40 24%, o FTSE80 28% και ο FTSE International 15%.

Αυτές οι αποδόσεις εξακολουθούν να τοποθετούν το ΧΑ στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων μεταξύ επενδυτικών εργαλείων αλλά και άλλων βασικών επενδυτικών δεικτών, όπως το πετρέλαιο ή ο χρυσός ή ο S&P500. Επιπλέον, τονίζουν με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο το μέγεθος του ανοίγματος της ψαλίδας υπέρ της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Παρόλα αυτά ο Γενικός Δείκτης δε φαίνεται διατεθειμένος να διακόψει την πορεία του προς τις 4.300 μονάδες, όπου χονδρικά εντοπίζεται το επόμενο επίπεδο ισχυρής τεχνικής αντιστάσεως. Εξάλλου, το επίπεδο αυτό έχει τεθεί από πολλούς επενδυτικούς οίκους ως τιμή-στόχος για το ΧΑ.

Σε κάθε συνεδρίαση διαπιστώνουμε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό. Κάθε φορά που οι τιμές κινούνται πτωτικά κατορθώνουν ν’ αντιδράσουν εντός της ημέρας κι αυτό δε συμβαίνει απαραίτητα μόνο μία φορά μέσα στη συνεδρίαση, αλλά και δύο και τρεις...

Επιπλέον, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ξένοι εξακολουθούν να τοποθετούνται στην ελληνική αγορά. Ο φόβος δηλαδή που πλανάται πάνω από τα κεφάλια των ντόπιων, ότι δηλαδή θα έρθει η μέρα που θα πουλήσουν οι ξένοι στους Έλληνες και θ’ αποχωρήσουν από την αγορά δεν ισχύει σε καμία περίπτωση.

Ωστόσο, αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το προφίλ των ξένων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά εσχάτως έχει μεταβληθεί. Δηλαδή, έχουν εισέλθει στην αγορά μας περισσότερα hedge και private equity funds των οποίων ο διαχειριστές λειτουργούν πιο επιθετικά, πιο κερδοσκοπικά αν θέλετε και με μικρότερο ορίζοντα απ’ ό,τι πιο παραδοσιακά (πχ ασφαλιστικά) funds, επομένως συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση αυτής της νευρικής εικόνας που παρουσιάζει η Σοφοκλέους.

Πέραν όμως από την ποιότητα των επενδυτών που κινούνται στη Σοφοκλέους, στη νευρικότητα συμβάλλει και το γεγονός ότι εισερχόμαστε σε περίοδο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του 2005. Τα νούμερα που θα βγουν θα πρέπει να επαληθεύσουν σε πολλές περιπτώσεις ορισμένες μάλλον ...τσιμπημένες αποτιμήσεις.

Πολλοί καταλαβαίνουν ότι το ράλι αυτό δεν μπορεί να έχει συνέχεια επί μακρόν και μη γνωρίζοντας εκ των προτέρων την ημερομηνία λήξης του σπεύδουν σε πολύ βραχυχρόνιες κινήσεις.

Τεχνικά δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο πέραν του ότι η συναλλακτική δραστηριότητα θα πρέπει να συνοδεύει τις κινήσεις της αγοράς. Τελευταία διακρίναμε χαμηλότερους τζίρους από τους επιθυμητούς που σημαίνει ότι το momentum χάνει σταδιακά τη λάμψη του.

Οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στα αποτελέσματα αλλά και στις εκτιμήσεις της αγοράς και των επαγγελματιών σχετικά με την κερδοφορία των εισηγμένων, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

Παράλληλα, θα πρέπει ν’ αρχίσουν από τώρα να δίνουν την απαραίτητη έμφαση στις μετοχές που αναμένεται να δώσουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

* Ο Δ. Λευτάκης είναι αντιπρόεδρος & γενικός διευθυντής της Merit ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο Ανδ. Καραλής είναι χρηματιστηριακός εκπρόσωπος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v