Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημέρα... αγάπης στη Σοφοκλέους

Ισχυρές πιέσεις (”ξύλο”) ασκήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό, εξέλιξη που απομένει να αποδειχθεί εάν σηματοδοτεί απλώς κίνηση αποκόμισης κερδών ή συνιστά προσπάθεια αποθέρμανσης της αγοράς. Εξέπληξε θετικά το ”γύρισμα” της ΔΕΗ. Οι πρωταγωνιστές. Τα ”πακέτα”. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Κινήσεις αποκόμισης κερδών ή προσπάθεια αποθέρμανσης της αγοράς;

Aυτό καλύτερα θα διαφανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η σημερινή συνεδρίαση, άφησε μάλλον σε εκκρεμότητα αυτήν την ερώτηση, έστω και αν η σημερινή εικόνα όσον αφορά την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών ασφαλώς και δεν είχε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες.

Αυτό το τελευταίο μάλιστα δεν επιβεβαιώνεται μόνο από την αναλογία 1 προς 5, υπέρ των μετοχών με αρνητικό πρόσημο, αλλά και από τις σαφώς μεγαλύτερες πιέσεις που ασκήθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κάτι που επιβεββαιώνεται από το -1,36% του FTSE έναντι 2,30% του FTSEM και του 2,01% του FTSES.

Μάλιστα, η εικόνα σε Γ.Δ. μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερη όπως και για τον FTSE, εάν δεν υπήρχε η ΔΕΗ, που καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κινήθηκε κόντρα στο ρεύμα δημιουργώντας τεχνικό ”αντίβαρο” στις πιέσεις που υπέστησαν οι υπόλοιποι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς παραμένουν επιφυλακτικοί, όχι μόνο γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των εταιριών θα κληθούν να υποστηρίξουν τις τρέχουσες αποτιμήσεις, αλλά και γιατί η αγορά ουσιαστικά δεν έχει δώσει σημαντική διόρθωση και έχει επιτελέσει μία περίπου απνευστί κίνηση από τις αρχές του έτους.

Τεχνικά, συνεχίστηκαν οι αρνητικές αποκλίσεις, αλλά και τα σήματα πώλησης και παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η όποια τεχνική αντίδραση, δεν αποκλείεται ο δείκτης να αναζητήσει στηρίξεις χαμηλότερα και συγκεκριμένα στις 4.073 και 4.057 μονάδες.

Ο Γ.Δ. παρά το ανοδικό ξεκίνημα στις 4.156,75 μονάδες πολύ σύντομα απώλεσε τα όπια κέρδη και το θετικό πρόσημο, και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.091,44 μονάδες με απώλειες 1,38% (παρά τη σχετικά θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών), ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 280 εκατ., από τα οποία τα 14,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους, και εκτός της ΔΕΗ με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο τα ΕΛΠΕ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca Cola, KAE.

Αντίθετα, μία ακόμη συνεδρίαση σημαντικών απωλειών για Βιοχάλκο (όπως και για τις θυγατρικές του ομίλου), σημαντικές απώλειες για ΕΛΤΕΧ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Εμπορική, Eurobank, Πειριαώς, αξιοσημείωτες για Αlpha, Εθνική, Γερμανό, Motor Oil, Τιτάνα, και αρνητική μεταβολή για Folli Follie, OTE, Cosmote, Intracom, Hyatt.

Ασφαλώς και δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα, με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 240 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 8 έως 19,83%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, που ασφαλώς κάθε αναφορά εδώ εμπεριέχει ρίσκο σε περίπτωση που η διόρθωση συνεχιστεί ή παρατηρηθούν κάποιες κινήσεις sell off που παρατηρήθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση μετά τις 15:30, οπότε απλά αξίζει αναφοράς η μία ακόμη ανοδική συνεδρίαση για τα Χαλυβδόφυλλα, σημαντικά κέρδη για Λογισμό, Moda Bagno, Γαλαξίδι, Αττικές Εκδόσεις, Επίλεκτο, Μπαλλή και η κινητικότητα και τα σχετικά σημαντικά ημερήσια κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της ΕΒΖ.

----Οι προσυμφωνημένες συναλλαγές

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν τρία πακέτα της Motor Oil των 50.000, 45.000 και 100.000 τεμαχίων στην τιμή των 22,10, 22,14 και 22,13 ευρώ αντίστοιχα.

Επιπλέον, δύο πακέτα του ΟΠΑΠ των 50.000 και 54.620 τεμαχίων στην τιμή των 32,34 και 32,18 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και δύο πακέτα της Alpha Bank των 52.670 και 500 τεμαχίων στην τιμή των 29,90 και 30,12 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο της Fashion Box των 3.140 τεμαχίων στην τιμή των 3,26 ευρώ, ένα πακέτο της Coca Cola 3E των 25.000 τεμαχίων στα 25,44 ευρώ, ένα της Εθνικής Τράπεζας των 17.020 τεμαχίων στα 38,94 ευρώ, ένα του ΟΤΕ των 52.630 τεμαχίων στα 18,40 ευρώ και ένα της εταιρίας J&P ΑΒΑΞ των 4.000 τεμαχίων στα 5,50 ευρώ.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε, ένα πακέτο 29.500 τεμαχίων της Eurobank στη τιμή των 33,44 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v