Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποθέρμανση, πλην... ΔΕΗ

Κυρίαρχη η διάθεση των επενδυτών να κατοχυρώσουν κέρδη τη στιγμή που υπεραποδίδει η ΔΕΗ και διορατικοί διαχειριστές λαμβάνουν θέση στον ΟΤΕ. Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα ενός τμήματος της αγοράς, καθώς μετά τις 14:00 ξεχώρισαν μετοχές από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου είτε κυοφορούνται εξελίξεις είτε διαπιστώνεται ισχυρή χρηματιστηριακή ”πλάτη”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αφορμή ”εξαέρωσης”, κατοχύρωσης κερδών και αναδιάταξης θέσεων θεωρείται η σε βάθος διόρθωση της αγοράς μέχρι τα χαμηλά των 4.108 μονάδων.

Μάλιστα μεταξύ των βασικών δεικτών FTSE ο SC-80 εμφάνιζε, στις περίπου 14:45, συγκριτικά καλύτερη διακύμανση από ό,τι ο ASE-20 και ο Mid-40.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι περίπου εκείνη την ώρα η ”υψηλή κυκλοφοριακή ταχύτητα” αντιδρούσε θετικά μέχρι και 1,7%, ενώ οι ”υπηρεσίες κοινής ωφέλειας” -λόγω ΔΕΗ– διαμορφώνονταν στο 3,4%.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, στοιχείο της συνεδρίασης αφορά στην καταγραφή ακραίων διακυμάνσεων, τάση που ενισχύθηκε σταδιακά μετά τις 14:00.

Δεν είναι τυχαίο πως η μετοχή, για παράδειγμα, της Euromedica από το -4 βρέθηκε στις 14:50 στο +0,40 (5,0 ευρώ), η Logismos μέχρι το 1,68 ευρώ, ενώ ανοδικά αντιδρούσαν ΚΛΜ, Πλαστικά Κρήτης, Interfish, ΑΕΓΕΚ, με συναλλαγές περισσότερες του 1,1 εκατ. τεμαχίων, LogicDIS, ΝΕΛ με συναλλαγές περισσότερες του 1,1 εκατ. τεμαχίων, Αθηνά, Μπαλλής Χημικά, Sprider, Αττικάτ, Cyclon και ορισμένες ακόμη.

Περίπου την ίδια ώρα, για 58 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν ανοδικά και περί τις 222 χαμηλότερα.

Η μετοχή της ΔΕΗ διαμορφωνόταν μέχρι τα 18,26 ευρώ, με συναλλαγές περισσότερες του μισού εκατ. τεμαχίων, ενώ για μετοχές όπως ο ΟΤΕ η κατώτερη τιμή είχε σημειωθεί νωρίτερα στα 18,38 ευρώ, με τους αγοραστές να εμφανίζονται σταδιακά υψηλότερα προς τα 18,44 ευρώ.

Στη μετοχή του ΟΤΕ θα πρέπει να σημειωθεί πως λαμβάνουν θέση διορατικά χαρτοφυλάκια που δεν θεωρούν πρώιμες τις συζητήσεις για στρατηγικής μορφής κινήσεις.

Βέβαια στον Οργανισμό αυτό που προέχει είναι η διευθέτηση του ζητήματος της χρηματοδότησης της εθελουσίας, υπόθεση που βρίσκεται όπως είναι γνωστό στα κοινοτικά όργανα.

Η μετοχή του ΟΤΕ θα μπορούσε υπό κατάλληλες προϋποθέσεις να αποτελέσει όπως η ΔΕΗ ”στήριγμα” του FTSE-20 και δυνάμει μοχλό σταθεροποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v