Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τύπος της Παρασκευής

Η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, η ρήξη μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τους μισθούς, τα αποτελέσματα 2005 της Eurobank, η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,25 ευρώ ανά μετοχή για την ΕΧΑΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

O Τύπος της Παρασκευής
Η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, η ρήξη μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ για τους μισθούς, τα αποτελέσματα 2005 της Eurobank, η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,25 ευρώ ανά μετοχή για την ΕΧΑΕ, είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Γρίπη Πτηνών: Κυκλώνει όλη την Ευρώπη η γρίπη των πτηνών σύμφωνα με Το Βήμα, που κάνει λόγο για επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία και τη Σλοβενία, ενώ προσθέτει πως υπάρχουν ύποπτα κρούσματα σε πολλές άλλες χώρες.

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Στο σωστό δρόμο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι βρίσκεται η Ελλάδα για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού κάτω από 3% εντός του 2006 χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων, όπως προκύπτει από την έκθεση αξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη, επισημαίνει η Καθημερινή.

Προσωρινά αποδεκτό αναμένεται να κάνει η Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδος στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης, σύμφωνα με την Ημερησία.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να περάσει με επιτυχία την προσεχή Τετάρτη τις πρώτες κοινοτικές ”εξετάσεις” σε επίπεδο Ευρωπαικής Επιτροπής αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Μετοχοποιήσεις: Με τη σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά και επίσημα η διαδικασία πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας, αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως ταυτόχρονα μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή πακέτου μετοχών μεταξύ Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΕΛΤΑ, ενώ τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί το placement για τις μετοχές της ΑΤΕ.

Στις κινήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εν όψει της εισαγωγής του στο Χ.Α. αναφέρεται η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που σημειώνει ότι στόχος είναι η υψηλότερη αποτίμησή του.

ΣΕΒ – ΓΣΕΕ: Για μετωπική ρήξη ΣΕΒ – ΓΣΕΕ σχετικά με τους μισθούς κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία ο ΣΕΒ, επικαλούμενος τη δύσκολη οικονομική συγκυρία αλλά και την ανάγκη προστασίας της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, πρότεινε αυξήσεις 2,8% πυροδοτώντας τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ.

Σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΕΒ για τους μισθούς οδηγείται πλέον η ΓΣΕΕ, αφού οι βιομήχανοι ενθαρρυμένοι από την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης πρότειναν χθες αύξηση χαμηλότερη του πληθωρισμού επισημαίνει Το Βήμα.

Σε αδιέξοδο κατέληξαν χθες οι διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση εργασίας, τονίζει η Ναυτεμπορική, ενώ η Εξπρές αναφέρει πως μεταξύ ΣΕΒ και ΓΣΕΕ εξελίσσεται σκληρή διαπραγμάτευσης τακτικής, η οποία δεν αφορά μόνο στο ύψος των μισθολογικών αυξήσεων του 2006, αλλά και τις γενικότερες εργασιακές σχέσεις.

”Εισοδηματική πολιτική” -μετά τον Αλογοσκούφη– πρότεινε και ο ΣΕΒ για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, και μάλιστα κάτω του πληθωρισμού, αναφέρει η Οικονομική Ελευθεροτυπία.

Stock Options: Πλουσιότερα κατά 73 εκατ. ευρώ είναι 1.592 στελέχη 20 επιχειρήσεων που είναι εισηγμένες στη Σοφοκλέους, καθώς αυτό το ποσό έχουν αποκομίσει από τα stock options σε διάστημα μόλις δυόμισι μηνών επισημαίνει το Κέρδος.

Τουρισμός: Η Τουρκία προηγείται στους σημαντικότερους δείκτες της τουριστικής ανταγωνιστικότητας σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, αναφέρει το Κέρδος.

Τράπεζες: Γιατί χτύπησε (ξανά) καμπανάκι η Τράπεζα της Ελλάδος αναφορικά με τον δανεισμό των ελληνικών νοικοκυριών; Η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις αναφέρει πως, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος έφτασαν ενημερωτικά από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν όλο το περασμένο διάστημα στις εμπορικές τράπεζες, τα οποία μόνο εφησυχασμό δεν μπορούν να φέρουν.

Franchise: Κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που αναπτύσσονται με τη μέθοδο του franchising εξετάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μιλώντας χθες σε συνέδριο του Economist, αναφέρει το Κέρδος.

Τη βούληση στήριξης του franchise –μέσω της ένταξης επιχειρήσεων σε διαδικασίες χρηματοδότησης από τον αναπτυξιακό νόμο και το ΕΠΑΝ– εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, σημειώνει η Εξπρές.

Λιανεμπόριο: Επτά σημαντικές προκλήσεις ή κινδύνους έχουν να αντιμετωπίσουν διεθνώς για το 2006 οι μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, σύμφωνα με την 9η ετήσια μελέτη της Deloitte την οποία επικαλείται το Κέρδος.

Eurobank: Μεγάλη αύξηση της τάξης του 47% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank για τη χρήση του 2005 φτάνοντας στα 501 εκατ. ευρώ αναφέρει η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει πως καθοριστικά συνέβαλαν η ισχυρή αύξηση των λειτουργικών εσόδων κατά 25% και η συγκράτηση των δαπανών.

ΔΕΗ: Τρεις νέες μονάδες φυσικού αερίου και μια λιγνιτική ισχύος 400 MW εκάστη, καθώς και νέα ισχύ 450 MW συνολικά από την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (μαζούτ) σε Κρήτη και Ρόδο περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την περίοδο 2006-2011, σημειώνει η Καθημερινή.

”Black out” αναμένεται να προκαλέσουν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2005 επισημαίνει η εφημερίδα Μέτοχος και Επενδύσεις, που συμπληρώνει ότι οι αναλυτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: από τη μια βρίσκονται οι περισσότερο αισιόδοξοι, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα ”κακά” αποτελέσματα της ΔΕΗ προεξοφλούνται στις τρέχουσες τιμές και από την άλλη οι πεσιμιστές, που εκτιμούν ότι τα χειρότερα δεν είναι παρελθόν.

Marfin – Λαϊκή: Ιδιαίτερα αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των ομίλων Marfin και Λαϊκής Τράπεζας για τη μεταξύ τους συνεργασία μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κύπρο με αφορμή την απόκτηση του 9,98% του κυπριακού ομίλου από τη Marfin, αναφέρει η Καθημερινή.

EΧΑΕ: Την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της ΕΧΑΕ ύψους 1,25 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας στην ετήσια γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου, σημειώνει η Καθημερινή.

Alpha Αστικά Ακίνητα: Αύξηση 39% στα κέρδη κατέγραψαν τα Alpha Αστικά Ακίνητα σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία συμπληρώνει ότι η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ, αυξημένο κατά 25%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v