Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: ”Ισχυρά” τα μεγέθη λένε οι αναλυτές

”Ισχυρά” και ανάλογα των προσδοκιών χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurobank για το 2005, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως τα ”καλά” αυτά μεγέθη έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά. Διατηρεί τα 43 ευρώ και τη σύσταση ”buy 1” η UBS, υποβαθμίζει σε ”accumulate” η Εγνατία. Πώς σχολιάζουν Π&Κ, HSBC, Σίγμα, Marfin.

Eurobank: ”Ισχυρά” τα μεγέθη λένε οι αναλυτές
”Ισχυρά” και ανάλογα των προσδοκιών χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurobank για το 2005, ενώ ορισμένοι επισημαίνουν πως τα ”καλά” αυτά μεγέθη έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Επίσης, εκτιμούν πως οι προβλέψεις της διοίκησης, αν και κινούνται και αυτές εντός των εκτιμήσεων, επιβεβαιώνουν το αναπτυξιακό προφίλ του ομίλου.

Η Eurobank ανακοίνωσε αύξηση 47,4% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη για το 2005, τα οποία και ανήλθαν στα 501 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική της έκθεση η UBS (με ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου) επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 43 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank και τη σύσταση ”buy 1”, ενώ εκτιμά πως παραμένει μια ”δυναμική αναπτυξιακή περίπτωση”.

Η UBS εκτιμά πως τα αποτελέσματα της Eurobank είναι ”ισχυρά”, καταδεικνύοντας τη σημαντική ανάπτυξη της καταναλωτικής πίστης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τις προμήθειες από την αύξηση των εσόδων, αλλά και τη λογική διακράτηση των λειτουργικών εξόδων.

Εξάλλου, η Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ στην Καθημερινή της Ενημέρωση (με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου) αναφέρει πως διατηρεί τη θετική της άποψη για την Eurobank, ενώ συμπληρώνει πως θα προχωρήσει σε προσαρμογή των εκτιμήσέων της.

Επισημαίνει επίσης πως η διοίκηση της Eurobank παρουσίασε τους εξής στόχους: μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών της τάξης του 20% την περίοδο 2006 – 2008 (με τις δικές της προβλέψεις να βρίσκονται στο 19%), απόδοση ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 25%, αύξηση των κερδών για το 2006 υψηλότερη του 23% με τα καθαρά κέρδη να φτάνουν στα 615 εκατ. ευρώ (με τις εκτιμήσεις της να τοποθετούν τα κέρδη στα 625 εκατ. ευρώ).

Από την πλευρά της η HSBC σε σχετικό της report με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου χαρακτηρίζει τα μεγέθη 2005 της Eurobank ”ισχυρά”, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τις θετικές τάσεις που είχε εμφανίσει η τράπεζα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,

Επίσης, επισημαίνει πως δεν υπήρχαν σημαντικές εκπλήξεις οι οποίες και να υποδηλώνουν αλλαγές στο γενικότερο outlook της τράπεζας.

Στα ”ισχυρά” αποτελέσματα της Eurobank αναφέρεται και η Εγνατία Finance, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι τα λειτουργικά έξοδα αποτέλεσαν ”αρνητική” έκπληξη, καθώς αυξήθηκαν κατά 15,4%, διαμορφούμενα στα 890,9 εκατ. ευρώ.

Η Εγνατία Finance σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου και τίτλο ”Έμφαση στη Νέα Ευρώπη” αναφέρει ότι τα υψηλότερα του αναμενόμενου κόστη την οδήγησαν στο να προχωρήσει σε οριακές αναμορφώσεις των εκτιμήσεων της, χωρίς, όμως, να επηρεάζεται η τιμή-στόχος των 35,6 ευρώ.

Η πρόσφατη ανάκαμψη της τιμής-της μετοχής όμως οδήγησε τη χρηματιστηριακή στο να υποβαθμίσει τη σύσταση για τη μετοχή της Τράπεζας σε ”accumulate” από ”buy” καθώς το περιθώριο ανόδου (με βάση την τιμή-στόχο) περιορίστηκε στο μόλις 10%.

Η HSBC επαναδιατυπώνει τη θεωρητική τιμή-στόχο των 32,2 ευρώ και τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή της Eurobank, ενώ συμπληρώνει πως μετά το κατά 21,3% ράλι στο οποίο επιδόθηκε ο τίτλος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα διαπραγματεύεται 16,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2006 και 14 φορές τα προβλεπόμενα του 2007 (με βάση τις νέες εκτιμήσεις της διοίκησης) έναντι 12 φορών της Alpha Bank και 13,7 φορών της Εθνικής (με βάση τις εκτιμήσεις του 2007).

Η HSBC προσθέτει ότι οι μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής παραμένουν τα ”αγαπημένα” της picks από τον τραπεζικό κλάδο.

Και η Σίγμα Securities χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Eurobank ”ισχυρά”, συμπληρώνοντας πως κινήθηκαν βάσει των προβλέψεων, ενώ επισημαίνει ότι έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Επίσης, η Σίγμα Securities σημειώνει πως σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της διοίκησης, αν και κυμάνθηκαν μεταξύ του προβλεπόμενου εύρους, επιβεβαιώνουν το αναπτυξιακό προφίλ του ομίλου, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν και τις αποτιμήσεις.

Η Σίγμα Securities υπενθυμίζει πως έχει θέσει τη σύσταση ”outperform” και την τιμή-στόχο των 35,5 ευρώ (μέχρι τέλους του 2007) για τη μετοχή της Eurobank.

Η Marfin Analysis σημειώνει πως οι προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του 2006 είναι κατά 2% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης.

Συμπληρώνει επίσης πως θα προχωρήσει σε αύξηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2007 (κατά 5%) και του 2008 (κατά 15%), επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στην τιμή-στόχο που έχει θέσει (των 29,30 ευρώ), με τη σύσταση να διατηρείται πιθανότατα σε ”neutral”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v