Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπορική: ”Κλειδί” η υπέρβαση των 4.189 μονάδων

Υπέρβαση των 4.189 μονάδων εκ μέρους του Γ.Δ. θα πρέπει να παρατηρηθεί για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά bull market της Σοφοκλέους, αναφέρει η Εμπορική Χρηματιστηριακή, ενώ τονίζει πως κρίσιμη είναι και η περιοχή των 4.050 μονάδων.

Εμπορική: ”Κλειδί” η υπέρβαση των 4.189 μονάδων
Για να διατηρηθούν τα χαρακτηριστικά bull market που διέπουν το Χ.Α. το τελευταίο διάστημα θα πρέπει να ξεπεράσει σχετικά σύντομα την προηγούμενη κορυφή των 4.189 μονάδων.

Σε διαφορετική εξέλιξη θα σταματήσει η ”αυτοτροφοδότηση” της ανοδικής τάσης και ο Γ.Δ. θα δοκιμάσει την αντοχή περιοχών στήριξης, όπου θα κριθεί αν θα εισέλθει σε φάση παλινδρομήσεων γύρω από τις 4.100 μονάδες ή θα δρομολογηθεί βαθύτερη διόρθωση, τόσο σε έκταση όσο και σε διάρκεια, αναφέρει η Εμπορική Χρηματιστηριακή σε τεχνική της ανάλυση με σημερινή ημερομηνία.

Το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα παραμένει θετικό και κανένας αξιόλογος χρηματιστηριακός δείκτης δεν έχει αντιστρέψει την ανοδική του τάση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι σημαντικότεροι δείκτες στο εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες κινούνται σε trading range χωρίς να διαμορφώνουν ξεκάθαρη τάση βραχυπρόθεσμα, οι βραχυχρόνιες ”αναταράξεις” στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα δεν έχουν -προς το παρόν- χαρακτηριστικά μεσοπρόθεσμης ”εξόδου” από τις αγορές, αλλά μάλλον είναι αποτέλεσμα κινήσεων βραχυχρόνιου trading και αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων.

”Αυτό που θα μας ανησυχούσε, θα ήταν μια ενδεχόμενη διάσπαση των στηρίξεων δεικτοβαρών μετοχών (ιδιαίτερα των τραπεζικών), προπάντων αν μια τέτοια εξέλιξη συνδυαζόταν με αυξημένες συναλλαγές”, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Οι όγκοι συναλλαγών στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήταν αυξημένοι στις τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά ούτε και στη χθεσινή ανοδική συνεδρίαση, ένδειξη που συνηγορεί στην άποψη ότι οι σημαντικότεροι ”παίκτες” της αγοράς στη παρούσα φάση τηρούν στάση αναμονής και περιορίζονται σε κινήσεις τακτικής χωρίς να διαφοροποιούν τη βασική στρατηγική τους.

Η περιοχή των 4.050 μονάδων αποτελεί ίσως ”κομβική” περιοχή στήριξης, καθώς από αυτή διέρχεται η ανοδική γραμμή τάσης που οριοθετεί την ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων. Ενδεχόμενη διάσπασή της θα προξενήσει βάσιμες αμφιβολίες για τη δυνατότητα άμεσης επιτάχυνσης της ανοδικής κίνησης προς την επόμενη (και ιδιαίτερα ισχυρή) αντίσταση των 4.450 μονάδων, σενάριο που μέχρι πρότινος συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες.

Αντίθετα, θα δημιουργηθούν φόβοι για επέκταση της διόρθωσης προς τις επόμενες στηρίξεις των 3.940 και 3.855 μονάδων, ιδιαίτερα αν αντιστραφεί η τάση στις διεθνείς αγορές. Αν όμως οι 4.050 μονάδες παραμείνουν απαραβίαστες, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και νέο ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η κορύφωση των μεγάλων ανοδικών κυμάτων συνήθως πραγματοποιείται αφού προηγηθεί μια ”βίαιη” ανοδική κίνηση, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει συμβεί.

Συμπερασματικά, η Εμπορική διατηρεί την ”αμυντική επενδυτική τακτική” που έχει υιοθετήσει σε επίπεδα τιμών υψηλότερα των 3.850 μονάδων, η οποία αποτρέπει ”επιθετικές” αγορές στις ανοδικές συνεδριάσεις και υπερβολικά ”ανοίγματα”, προτρέποντας παράλληλα σε μια ικανοποιητική ρευστότητα και αύξηση θέσεων σε διορθωτικές κινήσεις όπως η πρόσφατη, παραμένοντας σε μια στρατηγική long θέσεων, τουλάχιστον έως ότου υπάρξουν σοβαρές ενδείξεις αντιστροφής της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v