Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς νέα υψηλά

Είναι ορατή η καταγραφή νέας υψηλής τιμής στη Σοφοκλέους, καθώς το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, κυρίως όμως οι θέσεις των ξένων επενδυτικών οίκων συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. ”Ιδανική” χαρακτηρίζεται η συγκυρία, στον απόηχο και της επισημοποίησης της κυβερνητικής πρόθεσης για μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο ”καύσιμο” για την καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Η συγκυρία θα λέγαμε πως είναι η καλύτερη δυνατή, μετά μάλιστα την επισημοποίηση της κυβερνητικής πρόθεσης για μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ.

Το καλύτερο όμως ”καύσιμο” για τη βραχυπρόθεσμη τάση είναι οι θέσεις που λαμβάνουν και υποστηρίζουν μέσω των εκθέσεών τους οι ξένοι για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους.

Η περίπτωση της Eurobank είναι ενδεικτική της τακτικής με την οποία κινούνται οι πανίσχυροι ξένοι, οι οποίοι βεβαίως δεν έχουν υπογράψει κανένα συμβόλαιο ότι δεν θα επιδιώκουν να ενισχύουν τις θέσεις τους σε ελκυστικότερες τιμές.

Το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή αντίδραση της μετοχής, υψηλότερα και των 33 ευρώ, πήρε θέση η J&P Morgan μέχρι τα 44 ευρώ, έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει τα προαναφερθέντα.

Αναμένουμε ότι στο ρυθμό των αποτελεσμάτων θα κινηθεί και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και των ΕΛΠΕ, πόσο μάλλον εάν ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Για την Πειραιώς αναμένεται αύξηση κερδών κατά 69%, ενώ για τη μετοχή των ΕΛΠΕ έχουμε αναφερθεί από την προηγούμενη εβδομάδα στην πρόθεση ξένου θεσμικού να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του.

Είναι προφανές πως και ο επόμενος κύκλος στην αγορά πυροδοτείται από μετοχές-σηματωρούς της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Εσχάτως, στην ομάδα των μετοχών–σηματωρών έχει προστεθεί εκ των πραγμάτων και η Αγροτική Τράπεζα.

Το ενδιαφέρον, όμως, δεν περιορίζεται σε τραπεζικούς τίτλους και λίγο πολύ γνωστά blue chips.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ”Ημερησίας” (έως το τέλος Μαρτίου), κλείνει η συμφωνία για τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, η διοίκηση της Μarfin έχει προτείνει σε ”Ιασώ” και ”Μητέρα” να μελετήσουν το θέμα της ενδεχόμενης συγχώνευσης και αναμένεται τις επόμενες μέρες η απάντηση των δύο εταιριών.

Η επισημοποίηση της πρόθεσης της Ιονικής Ξενοδοχειακής να αναζητήσει αγοραστή για το Hilton της Ρόδου αναθερμαίνει παλαιότερους σχεδιασμούς του ομίλου της Alpha Bank, σε μια περίοδο που εταιρίες συμφερόντων του Λασκαρίδη απορροφούν ό,τι προσφέρεται στη Λάμψα.

Την ίδια περίοδο, φαίνεται πως προχωρούν ακόμη ένα βήμα μπροστά οι εξελίξεις από το ακτοπλοϊκό μέτωπο, με επίκεντρο τις Μινωικές Γραμμές και... outsider τη ΝΕΛ.

Σύμφωνα με τη ”αθέατη - θεατή πλευρά της συνεδρίασης” (”Εξπρές”), στην Ιμπέριο συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις από τον πωλητή των τελευταίων ημερών.

Όταν όμως τελειώσουν... συνεχίζει η καλή στήλη της ”Εξπρές”.

Για τις μετοχές-σηματωρούς της μεσαίας - μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα επανέλθουμε στο επόμενό μας σχόλιο, μεταφέροντας ωστόσο την αναφορά από τη στήλη In & Out του σημερινού ”Χρηματιστηρίου” για τη μετοχή της ΑΕΓΕΚ.

Και εδώ φαίνεται πως υπάρχει είδηση, αλλά περισσότερα στην επόμενή μας αναφορά.

Σημείωση: Η ΕΧΑΕ είναι μία ακόμη περίπτωση του πώς ισχυροί ”παίκτες” της αγοράς μπορεί να βλέπουν το ποτήρι ”μισογεμάτο” ή ”μισοάδειο”: Χθες, λίγη ώρα πριν η Π&Κ αναθεωρήσει την τιμή-στόχο στα 14,2 ευρώ, η Citigroup άλλαζε τη σύστασή της σε ”πώληση” με τιμή-στόχο τα 11 ευρώ...



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v