Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από... Πειραιώς για... Εθνική προς τις 4.250

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία και συντρίβοντας κάθε σχέδιο αποθέρμανσης, οι αγοραστές ξεκίνησαν επιθετικά, με την Πειραιώς στο +8 και την Εθνική σε νέα ιστορικά επίπεδα τιμών, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 4.240 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιθετικά μπήκαν από τη συνεδρίαση κιόλας οι αγοραστές, οδηγώντας άμεσα το Γ.Δ. προς τις 4.220 μονάδες.

Είναι χαρακτηριστικό πως με την αρχή της συνεδρίασης η μετοχή της Πειραιώς υπεραντέδρασε κατά 7%-8%, πραγματοποιώντας συναλλαγές περίπου μισού εκατ. τεμαχίων στα πρώτα πέντε λεπτά της συνεδρίασης.

Ακολούθησαν σχεδόν άμεσα Εθνική και Alpha Bank, με τη μετοχή μάλιστα της πρώτης να διαμορφώνεται σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι πως μετά μία ώρα συνεδρίασης, οι συναλλαγές στην Πειραιώς ξεπερνούσαν το 1,8 εκατ. τεμάχια και το μισό εκατ. στην Εθνική.

Αντιθέτως, αποθερμάνθηκε κάπως η φορά της Alpha Bank προς τα 30,92 ευρώ.

Η μετοχή της Εμπορικής άγγιζε την κορυφή των 30 ευρώ, ενώ η συνολική αξία έφτανε στο πρωτοφανές επίπεδο των 140 εκατ. ευρώ.

Δεδομένης λοιπόν της πρόθεσης των αγοραστών, υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση οι επενδυτικοί κύκλοι που διευκολύνονταν από μία ηπιότερη αντίδραση της αγοράς.

Ενδεικτικό της τακτικής τους είναι το στοιχείο ότι στις 12:35 στα Συμβόλαιο πρώτου μηνός το αρχικό premium είχε δώσει τη θέση του σε discount 10 μονάδων.

Ενδείξεις πως οι απόλυτα εξειδικευμένοι και ισχυροί παίκτες αντιπαρατίθενται ανοιχτά πλέον στα ταμπλό, φροντίζοντας να λαμβάνουν αντασφαλιστικά θέσεις στην αγορά Παραγώγων.

Λόγω της έντονης μεταβλητότητας και της αυξημένης ρευστότητας, οι συνεδριάσεις αποκτούν μεν τραχύτατο χαρακτήρα, αναδεικνύοντας την ομορφιά των αγορών, χρήζουν όμως, ιδιαίτερα αυξημένης επαγρύπνησης.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η πάγια θέση μας για μακροπρόθεσμα ανοδική περίοδο των αγορών (που ξεκίνησε πριν από περίπου 2,5 χρόνια και μπορεί να έχει συνέχεια σε βάθος χρόνου).

Σε καθαρά μετοχικό επίπεδο, λόγω της μητρικής, ξεχώρισε από νωρίς η ΠΕΑ (από τα πιο συγκεντρωμένα θυγατρικά χαρτιά της Σοφοκλέους), με διαμορφούμενη τιμή πλέον στα 3,14 ευρώ.

Ακολουθούσαν οι αγοραστές προς τα 38,28 ευρώ του Αλουμινίου, αλλά και σε Σιδενόρ (5,46 ευρώ), Χαλκόρ (3,68 ευρώ), ΕΛΒΑΛ (3,38 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (10,86 ευρώ).

Από αυτή την αγορά των 59 μετοχών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης με θετικό πρόσημο και 17 τίτλων με καθοδική τροχιά, ήταν απόλυτα αναμενόμενη η μόχλευση που παρατηρείται σε μετοχές όπως Jumbo, ΓΕΝΑΚ, Frigoglass, Χ.Κ. Τεγόπουλος, ΔΟΛ, Εθνική Ασφαλιστική, Νεοχημική, Βιοχάλκο, Τηλέτυπος και αρκετούς ακόμη τίτλους.

Σημείωση: Τι έχουν τώρα να αντικρούσουν όλοι εκείνοι που σε τακτά χρονικά διαστήματα φροντίζουν να μας εφιστούν την προσοχή στην υπερθέρμανση, κυρίως της Μεσαίας – Μικρής Κεφαλαιοποίησης, όταν με το... κουδούνισμα της έναρξης μετοχές εταιριών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν με εντυπωσιακό ομολογουμένως ρυθμό.

Είναι προφανές πως η υπερθέρμασνη ακόμη και της ακραίας περιφέρειας, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν αυτοπυροδοτείται, αντιθέτως προκαλείται από τη συμπεριφορά μετοχών κυρίως του 20άρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v