Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Τετάρτης

Το δημόσιο χρέος του 2005, το ”κύμα” των απεργιών, το νέο ρεκόρ 5ετίας που άγγιξε η Σοφοκλέους, τα νέα υψηλά 4,5 ετών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα αποτελέσματα 2005 των Τράπεζας Πειραιώς και ΕΛΠΕ, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Ο Τύπος της Τετάρτης
Το δημόσιο χρέος του 2005, το ”κύμα” των απεργιών, το νέο ρεκόρ 5ετίας που άγγιξε η Σοφοκλέους, τα νέα υψηλά 4,5 ετών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα αποτελέσματα 2005 των Τράπεζας Πειραιώς και ΕΛΠΕ, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Τετάρτης.

Υποκλοπές: Για κατάθεση-καταπέλτη για Vodafone και κυβέρνηση κάνει λόγο η Ημερησία, που τονίζει ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ”έδειξε” συγκάλυψη για τις υποκλοπές.

Ο πρόεδρος και τρία μέλη της ΑΔΑΕ κατήγγειλαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η Vodafone γνώριζε από τον Ιανουάριο του 2005 τις υποκλοπές, επισημαίνει η Ελευθεροτυπία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις: Οξύνεται η αντιπαράθεση στο εργασιακό μέτωπο μετά την απόφαση για συνέχιση της απεργίας των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα και μετά την εξαγγελία των κινητοποιήσεων από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αναφέρει η Καθημερινή.

Το κύμα απεργιών φουσκώνει και απειλεί να ”πνίξει” την κυβέρνηση επισημαίνει Το Βήμα, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως στον χώρο των κινητοποιήσεων μπήκαν χθες και τα δύο κορυφαία συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ), που κήρυξαν γενική απεργία για τις 15 Μαρτίου.

Δημόσιο Χρέος: Στα 215,4 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος το 2005 αναφέρει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία μόνο για λήξεις ομολόγων θα καταβληθούν φέτος 16 δισ. ευρώ.

Σε πρωταθλητή Ευρώπης στο δημόσιο χρέος εξελίσσεται η ελληνική οικονομία εκτιμά η Καθημερινή, που μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι το χρέος του Δημοσίου το 1980 βρισκόταν στο 22,9% του ΑΕΠ και αντιστοιχούσε τότε σε περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σουφλιάς: Τα δημοσιεύματα για αύξηση του κόστους και του χρόνου κατασκευής της γραμμής του μετρό της Αθήνας από το Μοναστηράκι ως το Αιγάλεω εξόργισαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει Το Βήμα, που προσθέτει ότι ο κ. Σουφλιάς μίλησε για ”παραφιλολογία, ανακρίβειες και ψέματα”, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμβαση έργου που εφάρμοσε υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Εξαγωγές: ”Ο στόχος του Ελληνικού Οργανισμού Εμπορίου είναι να διπλασιάσει κατά το 2006 την παρουσία του σε σχέση με το 2005 και ουσιαστικά μέσα σε δύο έτη να έχει τριπλασιάσει την παρουσία της χώρας στο εξωτερικό”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη διάρκεια των εργασιών του δεύτερου Export Manager Forum, αναφέρει Το Βήμα.

Επιτόκια: Υψηλότερα spreads επιτοκίων της τάξης της 1,2 ποσοστιαίας μονάδας εξακολουθεί να παρουσιάζει η ελληνική αγορά, παρά την πτώση των τελευταίων ετών, αναφέρει το Κέρδος, που συμπληρώνει ότι το θέμα των περιθωρίων των χορηγήσεων – καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθούν περαιτέρω λόγω του ανταγωνισμού αναλύουν οι οικονομολόγοι της Eurobank.

Σοφοκλέους: Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές, η Σοφοκλέους άγγιξε το ρεκόρ 5ετίας, κλείνοντας με κέρδη 0,80% στις 4.181,93 μονάδες, επισημαίνει η Ημερησία, που παράλληλα προσθέτει ότι τα μεγάλα κέρδη των τραπεζών για το 2005 και οι αποκρατικοποιήσεις της Εμπορικής και της Αγροτικής συντηρούν το καλό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Κέρδη και σενάρια οδηγούν τη Σοφοκλέους επισημαίνει η Ναυτεμπορική, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις τροφοδοτούν την άνοδο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που βρέθηκαν στα υψηλότερα των τελευταίων 4,5 ευρώ.

Deal και αποτελέσματα ”δυναμιτίζουν” τη Σοφοκλέους σύμφωνα με την εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των Πειραιώς και ΕΛΠΕ ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Τουρισμός: Άριστα (100) στη φιλοξενία έδωσαν στην Ελλάδα και μόνο οι Γερμανοί τουρίστες (δείγμα 4.000 ατόμων) που εκλήθησαν από το Ινστιτούτο British American Tobacco να βαθμολογήσουν σε όλους τους προορισμούς διακοπών τους τα φυσικά και ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά, αναφέρει το Κέρδος.

Intralot - ΟΠΑΠ: Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, κατήγγειλε παρέμβαση στο λογισμικό του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα κάποιοι να εισπράττουν παίζοντας μετά τα αποτελέσματα του ”Πάμε Στοίχημα”, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Τράπεζα Πειραιώς: Για άλμα κερδών κατά 107% για την Τράπεζα Πειραιώς κάνει λόγο η Καθημερινή, η οποία συμπληρώνει ότι η διοίκηση θα προτείνει μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή μετά τα θετικά αποτελέσματα του 2005.

ΕΛΠΕ: Αύξηση 161% στα κέρδη ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ για το 2005 σημειώνει η Ημερησία, που προσθέτει ότι τα Πετρέλαια θα διανείμουν συνολικό μέρισμα ύψους 0,43 ευρώ.

Τράπεζα Αττικής: Με ανοιχτό διαγωνισμό προχωρά η κυβέρνηση στην πώληση της Τράπεζας Αττικής σύμφωνα με την Καθημερινή, η οποία επισημαίνει ότι το σχέδιο πώλησης του ποσοστού του Δημοσίου σε ασφαλιστικό ταμείο (είχαν γίνει συζητήσεις με το ΤΣΑΥ) εγκαταλείπεται.

Marfin: Στη δημιουργία ενός μεγάλου ιατρικού ομίλου, που θα προσφέρει όλη την γκάμα των ιατρικών υπηρεσιών προσανατολίζεται η Marfin στο πλαίσιο ανάπτυξης του Υγεία, αναφέρει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία η Marfin διερευνά τον χώρο των ιδιωτικών μαιευτηρίων, ώστε η διείσδυση του Υγεία στον συγκεκριμένο τομέα να γίνει μέσω εξαγοράς.

J&P Άβαξ: Με 25% μετέχει στην κατασκευή νησιού η J&P Άβαξ, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που παράλληλα αναφέρει ότι το συνολικό κόστος του έργου στο Κατάρ ανέρχεται στα 239 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v