Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αίνιγμα σε σταυροδόμι ...

Με συνολικότερα θετική εικόνα εμφανίζεται η Σοφοκλέους. Θεαματική βελτίωση οικονομικών μεγεθών, εντολές αγοράς από τους ξένους, προσδοκίες και υπερεκτιμήσεις για άμεση αντίδραση της αγοράς πέραν των 4.220 μονάδων. Είναι όμως ακριβώς έτσι ή ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι δεν θα επιθυμούσαν σε αυτή τη φάση υπερθέρμανση βασικών δεικτών και μετοχών;

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλα φαίνονται όμορφα.

Όλα συνηγορούν υπέρ του ενδεχόμενου της περαιτέρω αντίδρασης βασικών δεικτών και μετοχών.

ΟΜΩΣ...

Η συμπεριφορά συγκεκριμένων παικτών, ιδιαίτερα προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, αλλά και η ελαφρά θετική απόκλιση στα παράγωγα μάς καθιστούν σχετικά επιφυλακτικούς για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Φαίνεται πως ομάδα ισχυρών επενδυτικών κύκλων δεν θα επιθυμούσε σε αυτή τη φάση άμεση υπέρβαση των 4.220 μονάδων και υπερθέρμανση της αγοράς, ειδικότερα του FTSE-20.

Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί πως αρκετοί ισχυροί ξένοι επιμένουν αγοραστικά σε συγκεκριμένους αγοραστικούς κύκλους, αλλά και μετοχές, όπως ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Coca Cola.

Κυρίως όμως μας απασχολεί το γεγονός ότι για τα συμβόλαια του FTSE-20, πρώτου μηνός, η θετική απόκλιση διαμορφωνόταν στο 0,55% και στο 1,42% για τον δεύτερο μήνα.

Το premium είναι βέβαια μικρό και στο πλαίσιο του στατιστικού λάθους, εάν όμως το βλέπαμε να διευρύνεται προς το 1,5%, θα το θεωρούσαμε ισχυρότατη ένδειξη βραχυπρόθεσμης διόρθωσης της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Στο σχετικό θέμα (Παράγωγα - έκλεισε το discount στα ΣΜΕ του FTSE-20) αναφέρονται ακριβή στοιχεία για τα ανωτέρω.

Εύλογα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και την πορεία της αγοράς μέχρι και την Παρασκευή, ακριβώς λόγω αυτών των αντικρουόμενων παραμέτρων.

Και ακόμη, λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων, της αγοραστικής διάθεσης ορισμένων ξένων, αλλά και της πρόθεσης άλλων, επίσης ισχυρών επενδυτικών κύκλων, για συγκράτηση της αγοράς γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε αναμονή, λοιπόν, και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v