Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O Τύπος της Πέμπτης

Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων του 2006, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κρίση στα λιμάνια της χώρας, τα νέα υψηλά 5ετίας της Σοφοκλέους, οι συστάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα στους δανειολήπτες, καθώς και τα μεγέθη της Alpha Bank είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

O Τύπος της Πέμπτης
Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων του 2006, η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κρίση στα λιμάνια της χώρας, τα νέα υψηλά 5ετίας της Σοφοκλέους, οι συστάσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα στους δανειολήπτες, καθώς και τα μεγέθη της Alpha Bank είναι ορισμένα από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Λιμάνια: Για επιστράτευση βίας στα λιμάνια κάνει λόγο η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία δημιουργήθηκε ”ομοβροντία” αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σημειώθηκαν διαφοροποιήσεις στελεχών της Ν.Δ. για την πολιτική επιστράτευση των απεργών.

Το αντεργατικό μέτρο της ”πολιτικής επιστράτευσης” χρησιμοποίησε η κυβέρνηση –επιλέγοντας την κατασταλτική πυγμή σαν δοκιμασμένη ”λύση”-για να σταματήσει την απεργία των ναυτικών, η οποία σημειωτέον νωρίτερα είχε κριθεί νόμιμη από τα δικαστήρια.

Προς εκτόνωση οδηγείται η κρίση στα λιμάνια, αναφέρει το Κέρδος, που επισημαίνει ότι σήμερα το απόγευμα αποφασίζει η ΠΝΟ για την τύχη της απεργίας.

Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατούσε όλη τη νύχτα στα λιμάνια του Πειραιά, των Πατρών και της Κέρκυρας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ντύσει στο ”χακί” τους ναυτεργάτες, αναφέρει η Ελευθεροτυπία.

Σε ρεσιτάλ αυταρχισμού προχώρησε η κυβέρνηση απέναντι στους απεργούς ναυτεργάτες, αποφασίζοντας την επιστράτευσή τους πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας.

Ελληνική Οικονομία: Με αστερίσκους ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο έως το 2008, αναφέρει η Ημερησία.

Την ”πολύ σημαντική” και επιτυχή προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος το 2005, η οποία ”εκ πρώτης όψεως” και εφόσον συνεχιστεί θα αποδώσει περιορισμό του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2006, επισήμανε ο επίτροπος Χοακίν Αλμούνια παρουσιάζοντας την αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποκρατικοποιήσεις: Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την πλήρη αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, με διαδικασία που θα είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνει η Καθημερινή, η οποία προσθέτει πως η επιτροπή αποφάσισε παράλληλα την επιτάχυνση των διαδικασιών και για τις ΔΕΠΑ, Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αγοραστή που θα αποκτήσει τελικά πλειοψηφικό πακέτο στην Εμπορική Τράπεζα (50% + 1) αναζητά το υπουργείο Οικονομίας μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Γκαργκάνας: Ο υψηλός δανεισμός για στέγη και κατανάλωση οδήγησε πολλά νοικοκυριά σε αδυναμία εξόφλησης, αναφέρει η Ημερησία, η οποία συμπληρώνει ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση της φτώχειας κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνει Το Βήμα, που προσθέτει ότι στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στην πρόεδρο της Βουλής η κ. Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει ότι, παρά τον υψηλό βαθμό βελτίωσης του μέσου βιοτικού επιπέδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν καλυτέρευσε σημαντικά η σχετική οικονομική θέση ορισμένων κοινωνικών ομάδων.

Απότομη αύξηση των επισφαλειών των καταναλωτικών δανείων καταγράφηκε το 2005, εξέλιξη που ανησυχεί τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκο Γκαργκάνα, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.

Σοφοκλέους: Ρεκόρ 5ετίας στη Σοφοκλέους, με τον Δείκτη να φτάνει στις 4.221 μονάδες επισημαίνει η Ημερησία, που παράλληλα κάνει λόγο για ράλι τραπεζικών μετοχών.

Μερίδα μικροεπενδυτών φαίνεται να μην πτοείται από το γεγονός ότι κάποιες μετοχές βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης, με αποτέλεσμα να δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτές, επηρεαζόμενοι από την ανοδική πορεία του Δείκτη που συνεχίστηκε και χθες, αναφέρει το Κέρδος.

ΟΤΟΕ: Νέα 24ωρη απεργία εξήγγειλε για την προσεχή Τρίτη η ΟΤΟΕ, σημειώνει η Εξπρές, που συμπληρώνει ότι η κινητοποίηση συμπίπτει με την 4ωρη στάση εργασίας που πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΟΤΕ: Εμβαλωματικές λύσεις κατευνασμού των 700 απολυμένων του ΟΤΕ με το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, που δεν προβλέπεται να πάρουν συντάξεις από το ΤΑΠ-ΟΤΕ πριν από τον Μάιο, προωθεί ο Οργανισμός, επιδιώκοντας τη συναίνεση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, τονίζει η Καθημερινή, σύμφωνα με την οποία αύριο στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού προωθείται η λήψη απόφασης για τη χορήγηση ”βοηθήματος” ύψους 10.000 ευρώ για κάθε έναν από τους 700 που αποχώρησαν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2005.

Alpha Bank: Μέρισμα ύψους 0,84 ευρώ, ενισχυμένο κατά 40% σε σχέση με το περυσινό, θα διανείμει η Alpha Bank για το 2005, αναφέρει η Καθημερινή.

Cosmote: Σύσταση ”αγορά” δίνουν ξένοι οίκοι για τη μετοχή της Cosmote, σημειώνει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που υπενθυμίζει ότι σήμερα η εταιρία ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το 2005.

Forthnet: Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο ύψους 253 εκατ. ευρώ στην τετραετία προωθεί η Forthnet, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Attica Group: Το πετρέλαιο συμπίεσε τα κέρδη της Attica Group αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο, που προσθέτει ότι τα κέρδη του ομίλου περιορίστηκαν κατά 21,1%, στα 28,1 εκατ. ευρώ.

ΕΛΓΕΚΑ: Την αντιπροσώπευση ρουμανικής εταιρίας τροφίμων ανέλαβε η ΕΛΓΕΚΑ και ήδη διανέμει τα προϊόντα της, σημειώνει η Ημερησία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v