Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμόκ αγορών σε Εθνική - Πειραιώς

Με την Πειραιώς στο 9% και την Εθνική στο 6,5% φαίνεται πως οι ξένοι, που είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτι περισσότερο, προεξοφλούν ανάλογη θετική έκπληξη από το μεγαλύτερο σε αποτίμηση όμιλο της Σοφοκλέους. Ισορροπημένη η σχέση ανοδικών – καθοδικών με υπεραπόδοση για επιλεγμένες μετοχές εταιριών από αρκετές κατηγορίες και ομάδες της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κέρδη-έκπληξη ανακοίνωσε η Πειραιώς και οι ξένοι ανταμείβουν τον όμιλο με αθρόες αγορές και ένα πλουσιοπάροχο 8%.

Η μετοχή της Εθνικής φτάνει να κερδίζει μέχρι και 6,5%, καθώς και εδώ Ελληνες και ξένοι προεξοφλούν και ενσωματώνουν ανάλογης έκτασης έκπληξη.

Προφανώς οι ξένοι, με τα μοντέλα ανάλυσης και υπολογισμού αποτελεσμάτων που διαθέτουν, έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν καλύτερα από τους Έλληνες.

Εάν μάλιστα τα αποτελέσματα του ομίλου της Εθνικής ξεπεράσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, το 140%-145%, τότε οι εντολές που δίνονται σήμερα δικαιολογούνται απόλυτα.

Άλλωστε, οι ίδιοι πολύ έγκαιρα προνόησαν να θέσουν τιμές-στόχους από 48-50 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Θετικό κλίμα, που εν μέρει διευκολύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης, με το Γ.Δ. να διαμορφώνεται πλέον στις 4.250 μονάδες.

Η αγορά όμως, έχει συνέχεια και η τάση διαχέεται σε όλο και μεγαλύτερο εύρος.

Δεν είναι τυχαίο πως σε ανάλογη προεξόφληση θετικών αποτελεσμάτων προχωρούν όσοι λαμβάνουν θέσεις στις μετοχές του Μυτιληναίου – Μέτκα και Αλουμινίου.

Σε σχετικό θέμα, 9 αναλυτές καταθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη 2005 του ομίλου.

Με τον FTSE-20 να ενισχύεται μέχρι και 1,9% ήταν λογικό μετά τις 14:00 να διαχυθεί σταδιακά η αγοραστική διάθεση σε ευρύτερο μέρος της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, η σχέση ανοδικών – πτωτικών ήταν περίπου στις 14:30 στο 176/175, με τις συναλλαγές να διαμορφώνονται στα 310 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς απόδοσης, τριών μετοχών το ποσοστό μεταβολής διαμορφωνόταν στο 19% (Ατέρμων, Vivere, Ευκλείδης), ενώ ακολουθούσαν Κανάκης, Φίντεξπορτ, Olympic Catering, ΝΕΛ, Ευρωσύμβουλοι, Μπαλλής, Νηρέας, Ιμπέριο, Λογισμός και αρκετές ακόμη μετοχές.

Θα πρέπει να προσεχθεί πως η μετοχή της Αλμα-Ατέρμων, που ενισχύεται σήμερα κατά 19%, παρουσιάστηκε ως εταιρία χθες σε μία από τις τακτικές πλέον εκδηλώσεις του ΣΜΕΧΑ.

Στο σχετικά πρόσφατο κύκλο παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται από το συνδικαλιστικό όργανο των χρηματιστών δίνεται η δυνατότητα στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό (και όχι στις κλειστού τύπου ενημερώσεις της ΕΘΕ) να γνωρίσει από κοντά μία εταιρία, να θέσει ερωτήματα και να λάβει ουσιαστικές απαντήσεις.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων την ερχόμενη Τρίτη παρουσιάζεται στο ΣΜΕΧΑ ο όμιλος Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v